Φοβάσαι να σταθείς μπροστά σε κοινό;

16 Ιουν 2016

Δεν είναι μόνο θέμα αυτοπεποίθησης, αλλά και τεχνικής και, ευτυχώς, και τα δύο μαθαίνονται!


Σε λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο στη σκέψη πως πρέπει να σηκωθείς μπροστά στην τάξη ή το αμφιθέατρο για να παρουσιάσεις μια εργασία. Ονειρεύεσαι όσο τίποτε άλλο να παίξεις με το γκρουπ σου live, αλλά σε πιάνει ναυτία και μόνο που σκέφτεσαι ότι το κοινό από κάτω θα αρχίσει να σκορπίζεται πριν τελειώσει το πρώτο κομμάτι. Τρέμεις ότι στο interview για δουλειά θα χάσεις τα λόγια σου και θα ξεχάσεις ακόμα και τη σχολή που πέρασες τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής σου. 

Το πρώτο πράγμα για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρος είναι ότι δεν είσαι ο μόνος: οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι το 41% όσων καλούνται να σταθούν μπροστά σε κοινό τελικά αρνείται την πρόσκληση και πως αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει ακόμα και πολιτικούς ή και μεγάλους επιχειρηματίες.

Το δεύτερο είναι πως με λίγη εξάσκηση και μαθαίνοντας μερικές σωστές τεχνικές, μπορείς πράγματι να μειώσεις το άγχος. 

7+ TIPS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ο Richard Green μελετά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια την τέχνη του να μιλά κανείς δημόσια και έχει προετοιμάσει χιλιάδες μεγαλοστελέχη εταιριών, προέδρους κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών, αλλά και celebrities του Χόλιγουντ ώστε να στέκονται με άνεση μπροστά σε οποιοδήποτε κοινό. Στην ομιλία του στο TEDxOrangeCoast αναφέρει τα 7 μυστικά κάθε μεγάλου ρήτορα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που, όπως λέει ο ίδιος, πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να μην πτοούνται από την αίσθηση ότι κάτω από τη σκηνή παρακολουθεί ένα κοινό έτοιμο (τουλάχιστον) να αποχωρίσει:

1. Λόγος
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μιλούν άνετα μπροστά σε κοινό και το μήνυμά τους πετυχαίνει το στόχο του, λέει ο Green, ξέρουν ότι ο λόγος έχει τρομερή δύναμη. Ξέρουν όμως επίσης ότι το αν το μήνυμά μας θα φτάσει στον ακροατή μας δεν εξαρτάται μόνο από το λόγο μας. Η αλήθεια είναι ότι μόνο το 7% του μηνύματός μας αντιστοιχεί σε αυτά που λέμε. Από τι εξαρτάται το υπόλοιπο 93%; Διάβασε παρακάτω:

2. Τόνος της φωνής
Το 38% λοιπόν αντιστοιχεί στον τόνο της φωνής μας: το πόσο ενθουσιασμό εκφράζουμε με τη φωνή μας, το πάθος μας γι’ αυτό για το οποίο μιλάμε... 

3. Γλώσσα του σώματος
… Και, ναι, η γλώσσα του σώματός μας επηρεάζει το υπόλοιπο 55% του αν ο ακροατής μας θα ακούσει αυτό που έχουμε να του πούμε. Βλέπεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ή κοιτάζεις πάνω από τα κεφάλια του κοινού σου; Οι μελέτες των ειδικών έχουν δείξει πως κοιτάζοντας στα μάτια τους συνομιλητές μας ή το κοινό μας, δημιουργούμε μια σύνδεση μαζί τους και τους κάνουμε πιο ανοιχτούς στο μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε. 

4. Ξεκάθαρο μήνυμα
Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να εξηγήσουμε, να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο, να το πούμε αλλιώς… Αντί να μιλάς πολύ, προτείνει ο Green, σκέψου τη μία φράση, σαν τίτλο σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που θέλεις να θυμούνται οι ακροατές σου και βεβαιώσου ότι την «περνάς» στο κοινό σου όσο βρίσκεσαι στη σκηνή.

5. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια «μιλάω μπροστά σε κοινό»;
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο μεγαλύτερος φόβος όσων δεν τολμούν να μιλήσουν μπροστά σε κοινό οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «μιλάω δημόσια». Για τον Green, «μιλάω μπροστά σε κοινό» δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το «μιλάω για κάτι που με παθιάζει». Όταν καλούμαστε να μιλήσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι μιλάμε ΣΕ ένα κοινό και να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι ουσιαστικά συζητάμε ΜΕ το κοινό. Μόνο έτσι, υποστηρίζει ο ίδιος, θα κερδίσουμε το όποιο κοινό έχουμε απέναντί μας. 

6. 5 αισθήσεις
Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται μόνο με την ακοή, αλλά και με τις υπόλοιπες αισθήσεις του. Γι’ αυτό, καλά θα κάνουμε, λέει ο Green, να φροντίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλες τις αισθήσεις του κοινού μας. 

7. Αυθεντικό πάθος 
Ακόμα κι αν δεν κατέχεις καμία από τις παραπάνω αυτές τεχνικές, αν είσαι αυθεντικός και αγαπάς αυτό που έχεις να δείξεις στο κοινό σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το «κερδίσεις». Αυτό και μόνο αυτό είναι αρκετό για να επικοινωνήσεις το μήνυμα που θέλεις, είτε είναι μια ιδέα σου είτε η μουσική σου…

Εμείς θα προσθέσουμε και κάποια extra tips, στα οποία στέκονται όλοι όσοι μελετούν την επικοινωνία και το άγχος μας σε τέτοιες περιπτώσεις: προετοιμάσου σωστά και επαρκώς, κάνε εξάσκηση, αποδέξου το άγχος σου και «δούλεψε» μαζί του αντί να το αρνείσαι, απόφυγε την πολλή καφεΐνη (και φυσικά και το αλκοόλ), μάθε διαφραγματικές αναπνοές οι οποίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν το στρες και ηρεμούν τη σκέψη και το σώμα και, τέλος, να είσαι ο εαυτός σου!  


ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ 
Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ξεπεράσεις αυτόν το φόβο της σκηνής, όπως τον αποκαλούν οι ψυχολόγοι, παίζοντας με την παρέα σου; Θα δεις από πρώτο χέρι πώς είναι να στέκεσαι μπροστά σε μια ομάδα ατόμων που σε κοιτάζει στα μάτια περιμένοντας την πρώτη σου λέξη (ή νότα αν παίζεις μουσική) σε ένα ασφαλές για την ψυχολογία σου περιβάλλον -θα γνωρίζεις το κοινό σου- και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σου, αφού θα ξέρεις ότι το έχεις δοκιμάσει και τα έχεις καταφέρει!

Διάβασε στο thetikienergeia.gr 3+1 παιχνίδια για να παίξεις με την παρέα σου και να προετοιμαστείς για τη «μεγάλη στιγμή».

Photo: dailyphillipasoo.tumblr.com

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive