, ,

Διώξε το στρες με μια πανεύκολη τεχνική!

16 Ιουλ 2014

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η αναπνοή σου!

Στρες. Πέντε γράμματα που όμως έχουν τη δύναμη να μας προκαλέσουν από πονοκεφάλους, αϋπνία και κόπωση έως διατροφικές διαταραχές, καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας πολύ απλός αλλά απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος να διώξουμε το στρες: η ίδια μας η αναπνοή.

Ο δρ Andrew Weil (ο οποίος θεωρείται αυθεντία στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής -έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα βιβλία με πωλήσεις πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως-) λέει από την έδρα του στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα όπου διδάσκει: «Αν έπρεπε να δώσω μία μόνο συμβουλή για το πώς να ζούμε καλύτερα και πιο υγιεινά, θα έλεγα απλώς να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά». Τι σημαίνει λοιπόν «αναπνέω σωστά»;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ; 

Αν παρατηρήσουμε την αναπνοή ενός μωρού θα δούμε ότι με κάθε εισπνοή φουσκώνει η κοιλιά του. Αυτή είναι και η σωστή, ή αλλιώς, διαφραγματική αναπνοή. Όπως εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής κ. Αναστάσιος Χόρτης, «όταν εισπνέουμε βαθιά, το διάφραγμα (δηλαδή ο μυς που χωρίζει το στήθος από την κοιλιακή χώρα) ‘‘κατεβαίνει’’ και πιέζει τα όργανα της κοιλιάς ώστε να δώσει χώρο στους πνεύμονες να χωρέσουν όσο το δυνατό περισσότερο οξυγόνο. Στην εκπνοή επανέρχεται ψηλότερα βοηθώντας τους πνεύμονες να αποβάλουν διοξείδιο του άνθρακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή δεν αναπνέουμε σωστά, ο αέρας δεν φτάνει μέχρι τα κατώτερα τμήματα των πνευμόνων, όπου βρίσκονται πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία τα οποία ευθύνονται για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα. Με τη σωστή λοιπόν αναπνοή παρέχουμε αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα όλου μας του σώματος, επιβραδύνουμε τους καρδιακούς παλμούς και εξισορροπούμε την αρτηριακή πίεση». Αναρωτηθείτε, πότε νιώθουμε καλύτερα; Όταν η αναπνοή μας είναι κοφτή και γρήγορη, όπως όταν είμαστε αγχωμένοι, ή όταν αναπνέουμε ήρεμα και βαθιά;  

ANTI-STRESS ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ 

Χρησιμοποιώντας τη διαφραγματική αναπνοή βοηθάμε σημαντικά τον εαυτό μας και σε συναισθηματικό επίπεδο. Όπως λέει ο κ. Θωμάς Φύλιος, συντονιστής βιωματικών σεμιναρίων Ολιστικής Ευεξίας και μεθόδων αυτοβελτίωσης, «όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή, επικεντρωνόμαστε στον παρόντα χρόνο, δηλαδή στη στιγμή, στο τώρα. Ουσιαστικά γινόμαστε παρατηρητές του εαυτού μας. Παρατηρώντας την αναπνοή μας μαθαίνουμε να παρατηρούμε και ό,τι άλλο μας συμβαίνει χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτό, όπως για παράδειγμα, τις σκέψεις μας, οι οποίες είναι και η βασική αιτία του άγχους μας».  Ο ίδιος προτείνει μια απλή anti-stress τεχνική αναπνοής ώστε να μάθουμε να αναπνέουμε συνειδητά:

Άσκηση παρατήρησης
1. Βάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή.
2. Παρακολουθούμε τη διαδρομή κάθε εισπνοής και εκπνοής (χωρίς να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο που αναπνέουμε).
3. Αν μας έρχονται σκέψεις από το παρελθόν ή το μέλλον, απλώς τις παρατηρούμε και εστιαζόμαστε ξανά στην αναπνοή μας. Ο εστιασμός στην αναπνοή μάς κρατάει στο εδώ και τώρα. Μετά από αρκετή εξάσκηση θα μπορούμε εύκολα να αποφορτιζόμαστε από άγχος ,συναισθηματική φόρτιση και σωματική κούραση. Καλή επιτυχία !


Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive