2 apps που υπόσχονται να σε κάνουν πιο αισιόδοξο!

27 Ιουν 2016

Ψάχνεις για τα θετικά ή κολλάς στα αρνητικά; Είναι θέμα προγραμματισμού του εγκεφάλου μας, λένε οι επιστήμονες.


Πώς γίνεται και σε κάθε παρέα πάντα υπάρχει κάποιος που μοιάζει να είναι γεννημένος να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμα κι όταν συμβαίνουν τα χειρότερα; Αυτό οι επιστήμονες δεν το έχουν εξακριβώσει ακόμα. Έχουν εντοπίσει όμως ότι υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να γίνουμε όλοι πιο αισιόδοξοι!

Αν είσαι αυτός ο ένας που βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα, είσαι και ο τυχερός της παρέας, αφού οι έρευνες των ειδικών έχουν δείξει πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι και πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Αν όμως βρίσκεσαι στη άλλη πλευρά, σε παίρνει από κάτω στις πρώτες δυσκολίες και εντοπίζεις ευκολότερα το τι μπορεί να πάει στραβά σε κάθε περίπτωση, τότε τις περισσότερες φορές πιστεύεις ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι μάλλον πετούν στα σύννεφα. Σε εκνευρίζουν ή μπορεί ακόμα και να σε θυμώνουν, αλλά βαθιά μέσα σου θα ήθελες να μπορούσες να δανειστείς λίγη από την αισιοδοξία τους, μιας και απ’ ό,τι φαίνεται, όσο κι αν μοιάζουν να ζουν στο δικό τους κόσμο, τελικά με ένα μαγικό τρόπο, τα πράγματα τους έρχονται πιο ευνοϊκά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι κάνει τελικά κάποιον άνθρωπο αισιόδοξο ή απαισιόδοξο, όμως ένας σχετικά καινούργιος και πολλά υποσχόμενος τομέας έχει κάνει την εμφάνισή του στους κύκλους των ειδικών που μελετούν την ψυχική μας υγεία. Και οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως όσον αφορά την αισιοδοξία, οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να είναι… αισιόδοξοι!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ
Πρόκειται για τη μέθοδο της τροποποίησης γνωσιακών προκαταλήψεων ή τροποποίησης γνωσιακής προδιάθεσης (στα αγγλικά cognitive bias modification - CBM), για την οποία το περιοδικό Economist έχει γράψει πως «μπορεί σύντομα να αφήσει τους ψυχίατρους χωρίς δουλειά». Γιατί αν οι έρευνες των ειδικών συνεχίσουν να δίνουν θετικά αποτελέσματα, ίσως αυτή η μέθοδος μπορέσει όχι μόνο να ενισχύσει την αισιοδοξία μας εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας να «στέκεται» στα θετικά περισσότερο από τα αρνητικά, αλλά ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και για πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι οι διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη και ο εθισμός.

Για εμάς που θέλουμε απλώς να βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά, τι μπορεί να κάνει η μέθοδος της τροποποίησης γνωσιακών προκαταλήψεων και με ποιον τρόπο;

Διάβασε στο thetikienergeia.gr πώς δύο apps για το κινητό, τα PsychMeUp! και Happy Faces, μπορούν να μας βοηθήσουν να βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive