Όταν είμαστε ευγνώμονες, η ζωή μάς το ανταποδίδει
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης (21/9), θυμόμαστε με ποιον (καταπληκτικό!) τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας κατά 25% γράφοντας καθημερινά όσα εκτιμάμε αλλά και 3 extra tips που προτείνει η δρ Northrup για να βάλουμε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή μας ζωή:
1. Κάνε μια λίστα με τους ανθρώπους για τους οποίους είσαι ευγνώμων που είναι στη ζωή σου
«Ποιος ήταν εκείνος ο άνθρωπος που σε στήριξε περισσότερο πέρυσι;», μας προτρέπει η ειδικός να θυμηθούμε. Ξεκίνησε με τα εύκολα (την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες στη δουλειά) και σύντομα θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουμε βοήθεια ακόμα και από εκεί που δεν το περιμένουμε: θυμήσου την κυρία που σε άφησε να μπεις μπροστά στην ουρά στην τράπεζα (σαν να ήξερε πόσο πολύ βιαζόσουν), τον οδηγό που σταμάτησε για να διασχίσεις τη λεωφόρο Πεντέλης εχθές που τα φανάρια ήταν χαλασμένα, τον άνθρωπο στο κυλικείο του γραφείου που σου έφτιαξε το ωραιότερο smoothie που έχεις δοκιμάσει ποτέ… Και μην ξεχάσεις να κάνεις και μία λίστα με όσα πράγματα -εκτός από ανθρώπους- χαίρεσαι που έχεις στη ζωή σου, ακόμα και τα πιο συνηθισμένα και δεδομένα, όπως ηλεκτρικό και καθαρό νερό!
2. Βρες τα σημεία αναφοράς σου
Επειδή πολύ συχνά παίρνουμε σαν δεδομένο ακόμα και τα σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους ώστε να τα επαναφέρουμε στο νου μας. Η Northrup προτείνει να γράψουμε σε ένα χαρτί τις αγαπημένες μας αναμνήσεις ή κάποιες εμπειρίες-κλειδιά στη ζωή μας. Μπορούμε επίσης να κολλήσουμε στο ψυγείο φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ένα ταξίδι με το σύντροφό μας ή μια μέρα στην παραλία με τις κολλητές μας, για να θυμόμαστε συχνά πόσο όμορφα νιώθαμε εκείνη την ημέρα.
3. Εκτίμησε τον εαυτό σου για όλα όσα είσαι σήμερα και όσα έχεις καταφέρει
Ναι, ανανέωσες την ετήσια συνδρομή σου στο γυμναστήριο, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχεις περάσει καν απ’ έξω. Ναι, έχεις πει να ξεκινήσεις διαλογισμό, αλλά όποτε το θυμάσαι, πάντα υπάρχει κάτι άλλο που είναι πιο σημαντικό να γίνει. Εκεί όμως ανάμεσα σε όλα εκείνα που θα ήθελες να έχεις κάνει και να έχεις πετύχει, υπάρχουν πάρα πολλά που έχεις ήδη κάνει και έχεις ήδη πετύχει, αλλά -όπως όλοι μας- μένουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του μυαλού σου. Η συμβουλή της Northrup είναι να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στις ελλείψεις με το να αναλογιστούμε πόσα έχουμε καταφέρει π.χ. τον τελευταίο χρόνο. «Κρατώντας ημερολόγιο μπορούμε να επαναφέρουμε συχνά στο νου μας όλες τις μικρές ή μεγαλύτερές μας καθημερινές νίκες. Ο σκοπός είναι να κρατάμε ενεργά τα κυκλώματα του εγκεφάλου που αφορούν όλα εκείνα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες και να μην κολλάμε στα αρνητικά». Σκέψου: δεν είσαι περήφανη που φέτος έκανες στην ώρα σου το ετήσιο τσεκάπ σου; Που μετακόμισες σε καινούριο σπίτι; Που παρά τον χαμό που επικρατούσε στη δουλειά το καλοκαίρι κατάφερες να οργανώσεις ένα καταπληκτικό τριήμερο για εσένα και τον σύντροφό σου;
Τα σεμινάρια αυτοβελτίωσης που μπορεί κανείς να βρει αυτές τις μέρες είναι άπειρα, όπως και τα self-help βιβλία. Υπάρχουν όμως κάποιες πανεύκολες, ανέξοδες και απόλυτα αποτελεσματικές τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, να σταματήσουμε τις αρνητικές σκέψεις, να νιώθουμε καλά και να βάζουμε σε πράξη τα όνειρά μας. Και η ευγνωμοσύνη είναι σίγουρα μία από αυτές τις τεχνικές…
Διάβασε ακόμα:
0 comments