, , ,

Κι όμως πιάνει: αυτός ο απλός τρόπος θα σε κάνει 25% πιο ευτυχισμένη!

7 Νοε 2014

Το λένε οι επιστήμονες!

Η Αμερικανίδα γκουρού του well-being Oprah Winfrey έχει δηλώσει πως το ένα, πιο σημαντικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή της είναι να διατηρεί ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα, πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, ξεκίνησε να γράφει πέντε πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμων. Από ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια μέχρι μια ευγενική πράξη από έναν άγνωστο, αυτή της η συνήθεια την έκανε, όπως λέει, πιο ευτυχισμένη.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως όσοι ακολουθούν το παράδειγμα όχι μόνο της Oprah, αλλά εκατομμυρίων ανθρώπων, διάσημων και μη, σε όλο τον κόσμο, βλέπουν τα επίπεδα ευτυχίας τους να ανεβαίνουν κατά 20%-25%!

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Οι ψυχολόγοι Michael McCollough και Robert Emmons, των πανεπιστημίων Dallas και California at Davis, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνάς τους κατά την οποία απέδειξαν πως η ευγνωμοσύνη επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς νιώθουμε. Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και από όλους ζητήθηκε να κρατούν ημερολόγιο καθημερινά. Η οδηγία προς τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ήταν να γράφουν οτιδήποτε συνέβαινε στη ζωή τους, χωρίς οι ερευνητές να τους διευκρινίσουν αν θα έπρεπε να σημειώνουν θετικά ή αρνητικά περιστατικά. Η δεύτερη ομάδα κατέγραφε μόνο όσα αρνητικά συνέβαιναν καθημερινά, ενώ η τρίτη σημείωνε πράγματα για τα οποία οι συμμετέχοντες ένιωθαν ευγνώμονες. Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά: μόνο και μόνο γράφοντας για ποιους λόγους ήταν ευγνώμονες, τα άτομα της τρίτης ομάδας ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, ενθουσιώδεις, αποφασιστικοί, λιγότερο αγχωμένοι, με ισχυρότερο ανοσοποιητικό και μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης, ενώ άρχισαν να γυμνάζονται περισσότερο, να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να απολαμβάνουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις!

Στο βιβλίο του με τίτλο Thanks! – How the New Science of Gratitude Can Make You Happier, ο δρ Emmons συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες συμμετέχοντες, και αποκαλύπτει πως η ευγνωμοσύνη αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας μας κατά 25%! Πολλοί είναι οι συνάδελφοί του οι οποίοι υποστηρίζουν πως όσο και να προσπαθεί κανείς, υπάρχει ένα «όριο ευτυχίας» για τον καθένα μας, στο οποίο επιστρέφουμε όταν περάσει η «επίδραση» ενός γεγονότος που μας κάνει είτε περισσότερο ευτυχισμένους είτε λιγότερο. Δηλαδή: κάποιος που, για παράδειγμα, τα επίπεδα ευτυχίας του είναι στο 50%, βρίσκει την ιδανική δουλειά. Προσλαμβάνεται, ξεκινά δουλειά και η ευτυχία του αγγίζει το 65%. Όπως όμως λέει αυτή η μερίδα των επιστημόνων, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να επιστρέψει στο 50%, που είναι και το όριό του. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η δύναμη της ευγνωμοσύνης: αν καθημερινά γράφουμε τους λόγους για τους οποίους νιώθουμε ευγνώμονες, τότε κρατάμε τα επίπεδα ευτυχίας μας ψηλότερα, χωρίς να τα αφήνουμε να πέσουν και μάλιστα χωρίς να επηρεαζόμαστε από όσα τυχόν αρνητικά μας συμβαίνουν. Όπως εξηγεί ο δρ Emmons, «όταν είμαστε ευγνώμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα στη ζωή μας είναι απαραίτητα τέλεια. Σημαίνει όμως ότι συνειδητοποιούμε τις ευλογίες που δεχόμαστε». Λοιπόν; Μήπως ήρθε η ώρα να κατεβάσεις εκείνο το άδειο τετράδιο από τη βιβλιοθήκη και να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο ευγνωμοσύνης;


5+1 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ... ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί αυτή η πολύ απλή σκέψη, της ευγνωμοσύνης, μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένες; Διότι μας βοηθά να...
  1. ... ζούμε στο παρόν και να εκτιμάμε αυτά που έχουμε. Πολύ συχνά, κυνηγώντας όσα μας λείπουν, παίρνουμε σαν δεδομένα όσα (πολύτιμα!) έχουμε ήδη. Πόσο ευγνώμων είσαι για τη σφιχτή αγκαλιά που σε παίρνει ο σύντροφός σου κάθε απόγευμα που γυρίζεις από το γραφείο; Ναι, είναι δύσκολη εποχή για να αλλάξεις δουλειά και στην τωρινή σου δεν περνάς καλά ούτε αμείβεσαι ικανοποιητικά. Δεν είναι όμως υπέροχο να λαμβάνεις αγάπη από έναν άνθρωπο που ξέρεις πως είναι δίπλα σου και σε στηρίζει; Το ξέρεις ή το ξεχνάς;
  2. ... έχουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Μια απλή άσκηση ευγνωμοσύνης είναι να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν βρίσκονταν δίπλα μας όλοι εκείνοι οι άνθρωποι τους οποίους αγαπάμε. Και κάπως έτσι συνειδητοποιούμε πόσες φορές ήταν εκεί η κολλητή μας όταν τη χρειαστήκαμε, πόση ασφάλεια νιώθουμε στη αγκαλιά του συντρόφου μας, πόση χαρά παίρνουμε από τα παιδιά και τα ανίψια μας... Και τελικά, πόσο πολλούς λόγους έχουμε να χαμογελάμε...
  3. ... αγαπήσουμε εμάς τις ίδιες έτσι όπως είμαστε. Εντάξει, δεν πρόκειται να ξαναμπείς στο 27άρι τζιν που φορούσες όταν τελείωσες το σχολείο. Αλλά θυμήσου λίγο, εκείνη την εποχή ήταν το δέρμα σου τόσο όμορφό όσο είναι τώρα; Για ποιο άλλο κομμάτι της εμφάνισης και της προσωπικότητάς σου νιώθεις περήφανη;
  4. ... συνειδητοποιούμε όλες τις μικρές, αλλά και τις μεγαλύτερες καθημερινές μας «νίκες», από το ότι καταφέραμε αυτή την εβδομάδα να πάμε τρεις φορές στο γυμναστήριο, μέχρι το ότι βρήκαμε τη δύναμη να εξηγήσουμε στη διευθύντριά μας πως χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια αυτή την περίοδο.
  5. ...αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες. Αν από το καλοκαίρι και μετά έχεις αποφασίσει να τρως πιο υγιεινά, σίγουρα στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης σου θα δεις να φιγουράρει κάποιες φορές μια φράση του τύπου «είμαι ευγνώμων γιατί σήμερα επέλεξα να φάω μια σαλάτα αντί για πίτσα». Βλέποντάς την τις επόμενες φορές, θα δώσεις το κίνητρο στον εαυτό σου να συνεχίσει!
  6. ... ξαναβρούμε το κέφι μας, όσο πεσμένη κι αν είναι η διάθεσή μας. Είναι μερικές μέρες που όλα φαίνονται μαύρα, που δεν βρίσκεις ούτε ένα πράγμα για το οποίο να είσαι ευγνώμων. Άνοιξε το ημερολόγιό ευγνωμοσύνης σου και θα ανακαλύψεις έναν ολόκληρο θησαυρό!
Όταν το μυαλό και η ψυχή μας είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη, δεν υπάρχει χώρος για φόβους, πικρίες, ζήλιες ή ανησυχίες.


ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ 

Αν θέλεις να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

1. Όρισε το «πού»
Πήγαινε μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο και αγόρασε ένα σημειωματάριο ή ένα τετράδιο όπου θα γράφεις καθημερινά για ποιους λόγους είσαι ευγνώμων. Διάλεξε κάτι όμορφο, γιατί αυτό είναι το δώρο σου προς τον εαυτό σου! Ίσως, πάλι, μόλις να συνειδητοποίησες γιατί δεν έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα εκείνο το πανέμορφο σημειωματάριο που σου είχε φέρει η κολλητή σου από το ταξίδι της στη Ρώμη... Αν είσαι πιο πολύ της τεχνολογίας, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για το κινητό, όπως οι: «From gratitude to bliss», «Attitudes of gratitude journal» και «Gratitude list».

2. Όρισε το «πότε»
Διάλεξε πότε θα γράφεις στο ημερολόγιό σου. Άλλοι προτιμούν το πρωί και άλλοι το βράδυ, ενώ πολλοί βρίσκουν πιο πρακτικό να καταγράφουν κάτι μόλις το νιώσουν. Όσο κι αν νομίζεις ότι σου ταιριάζει η τρίτη επιλογή, προτίμησε να θέσεις μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, γιατί αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το θυμάσαι. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για μια καινούρια συνήθεια, η οποία θέλει το χρόνο της για να μπει στην καθημερινότητά σου.

3. Μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις
Δεν είναι ανάγκη να γίνει κάτι «σπουδαίο» για να το γράψεις. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να σου κρατήσει κάποιος την πόρτα για να μπεις στο ασανσέρ, να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι στο ραδιόφωνο , τα «φιλιά» από το σκύλο σου κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι από τη δουλειά, η απολαυστική πρώτη γουλιά καφέ το πρωί, το χουζούρι με τον αγαπημένο σου τα κυριακάτικα πρωινά, μια καλή συμβουλή από έναν φίλο... Γράφε καθημερινά 5 λόγους για τους οποίους είσαι ευγνώμων. Ακόμα και αν στην αρχή δυσκολεύεσαι να βρεις πάνω από δύο, θα δεις ότι με κάποιο θαυμάσιο τρόπο, στη συνέχεια θα έχεις τα μάτια σου «πιο ανοιχτά» ώστε να εντοπίζεις όλο και περισσότερες μικρές πηγές ευτυχίας! Όπως λέει και η Louise Hay, «έχω ανακαλύψει ότι όσο πιο πρόθυμη είμαι να είμαι ευγνώμων για τα μικρά πράγματα της ζωής, τόσο πιο εύκολα έρχονται και τα μεγάλα, από ανέλπιστες πηγές».

4. Κάν' το ακόμα κι αν δεν σου έρχεται καμία ιδέα
Έρχεται το βράδυ, πιάνεις το ημερολόγιό σου και το κοιτάζεις. Νιώθεις ότι σήμερα δεν έγινε τίποτα απολύτως που να σε κάνει να νιώσεις ευγνώμων. Αντί να το αφήσεις πάλι πίσω, άνοιξέ το και διάβασε όσα έχεις γράψει τις προηγούμενες ημέρες. Μερικές φορές το μυαλό μας κολλάει σε όσα μας παιδεύουν και δεν μπορούμε να δούμε τίποτα πέρα από αυτά. Διαβάζοντας τις προηγούμενες καταχωρήσεις σου σίγουρα θα συνειδητοποιήσεις ότι υπήρξαν και σήμερα κάποιοι λόγοι για να χαμογελάσεις.

5. Μείνε πιστή στη νέα σου συνήθεια
Πολύ συχνά, μόλις δούμε τα πρώτα αποτελέσματα, όσο θετικά κι αν είναι αυτά, σταματάμε. Θυμήσου όμως το «όριο ευτυχίας» για το οποίο μιλούν οι ψυχολόγοι. Συνεχίζοντας την πρακτική θα κρατήσεις τη δική σου ευτυχία σε ψηλότερα επίπεδα.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive