Τα ταξίδια μάς κάνουν πιο δημιουργικούς!

20 Ιουλ 2016

Τώρα έχεις άλλον ένα λόγο να οργανωθείς για διακοπές!

Ταξιδεύουμε για να περάσουμε καλά. Για να διασκεδάσουμε με τους κολλητούς μας, για να δούμε άλλους τόπους και κουλτούρες και για να αλλάξουμε παραστάσεις. Τα ταξίδια ανοίγουν το μυαλό, αυτό το ξέρουμε όλοι. Αυτό που δεν ξέρουμε, αλλά το εντόπισαν οι επιστήμονες, είναι ότι τα ταξίδια μάς κάνουν και πιο δημιουργικούς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΟΥΝ
[...] Αν δώσεις δέκα αντικείμενα σε δύο ανθρώπους, έναν πολύ δημιουργικό και έναν λιγότερο, και τους ζητήσεις να παράγουν κάτι, είναι σίγουρο ότι καθένας θα φτιάξει κάτι πολύ διαφορετικό από τον άλλο. Γιατί; Διότι ο ένας είναι πολύ δημιουργικός και ο άλλος λιγότερο. Η δημιουργικότητα είναι ακριβώς αυτό: το να μπορεί κάποιος με τα ίδια δεδομένα/ερεθίσματα να παράγει κάτι πρωτότυπο, κάτι τελείως διαφορετικό. Οι νότες είναι οι ίδιες για όλους, μα μόνο οι ταλαντούχοι συνθέτες μπορούν να παράγουν καλή μουσική.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων που είναι δημιουργικοί είναι πως ο εγκέφαλός τους έχει την ικανότητα να δημιουργεί συνεχώς καινούργια «μονοπάτια» για τις πληροφορίες και, έτσι, τα άτομα αυτά βρίσκουν νέους τρόπους να εκφράζονται.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί για την ερώτηση του πώς μπορεί ένα ταξίδι να ενισχύσει τη δημιουργικότητά μας: οι νέες εμπειρίες και παραστάσεις, οι καινούργιοι τόποι και άνθρωποι, ακόμα και οι διαφορετικές γεύσεις, οι γλώσσες και τα ακούσματα τα οποία συναντάμε σε κάθε μας ταξίδι δημιουργούν και νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό μας. Όταν λοιπόν λέμε ότι τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντές μας, αυτό ισχύει στην κυριολεξία, αφού μας βοηθούν να βρίσκουμε νέους τρόπους να εκφράζουμε τα ταλέντα μας.




4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, 270 ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΟΙΚΟΙ ΜΟΔΑΣ, ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες σε διάφορες έρευνές τους. Μία από αυτές έγινε από ερευνητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia. Οι 4 ειδικοί μελέτησαν τις κολεξιόν 270 μεγάλων οίκων μόδας για τις τελευταίες 21 σεζόν (δηλαδή για τα προηγούμενα 11 χρόνια), αξιολόγησαν το πόσο δημιουργικά ήταν τα σχέδιά τους και στη συνέχεια ερεύνησαν πόσοι από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές αυτών των οίκων είχαν μείνει στο εξωτερικό. Τα συμπεράσματά τους; Όσο περισσότερο είχαν «εκτεθεί» σε διαφορετικές κουλτούρες οι άνθρωποί τους τόσο πιο δημιουργικοί ήταν και τόσο πιο πρωτότυπα ήταν τα σχέδια που λάνσαραν κάθε σεζόν.

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, μάζεψε την παρέα, φτιάξτε σάκους και βαλίτσες και ετοιμαστείτε  για νέες εμπειρίες! Τώρα έχετε άλλον ένα λόγο να οργανωθείτε για διακοπές!

Πρώτη δημοσίευση, στο thetikienergeia.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive