Ψάχνεις την αληθινή αγάπη; Άρχισε από μέσα σου!

28 Απρ 2015

5 καθημερινές συνήθειες για να φτιάξεις την πιο σημαντική σου σχέση: με εσένα!


«Αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου και θα έλξεις την αληθινή αγάπη». «Αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα εσένα, κανένας άλλος δεν θα γεμίσει αυτό το κενό». Όποιον ψυχολόγο κι αν συμβουλευτείς, όποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας ή εισηγητή μεθόδου αυτοβελτίωσης και αν ρωτήσεις, όλοι το ίδιο θα σου πουν: η αληθινή αγάπη ξεκινά από μέσα μας και αν εμείς δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, καμία εξωτερική «πηγή» αγάπης δεν θα είναι ποτέ αρκετή για να γεμίσει το ρεζερβουάρ της καρδιάς μας και να κάνει το δείκτη ευτυχίας μας να φτάσει στην κορυφή.

Όσο όμως η αγάπη προς τον εαυτό, ή αυταγάπη, έχει γίνει το νέο μάντρα όσων ψάχνουν τρόπους για να φωτίσουν την καθημερινότητά τους, άλλο τόσο ακούγεται και η άποψη ότι πρόκειται για μια δικαιολογία, ένα νέο τρόπο για να αμπαλάρουμε ωραία ωραία τον εγωισμό μας και να απενοχοποιηθούμε που βάζουμε τον εαυτό μας πάνω απ’ όλους και όλα. Και πως, εντέλει, αυτό το αμπαλάζ κρύβει μέσα του μια ωρολογιακή βόμβα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει, αφού πρώτα έχει διώξει από τη ζωή μας όλους εκείνους που δεν έχουμε αγαπήσει αρκετά, δεν τους έχουμε σταθεί, δεν τους έχουμε ακούσει…

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

«Είναι δυνατόν να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από τα παιδιά μας;», «Κι αν αρχίσω και βάζω τις ανάγκες μου πάντα πάνω από του συντρόφου μου, είναι αυτό σχέση;», αναρωτιόμαστε σιωπηλά οι περισσότερες, αφού πράγματι, στην πλειονότητά μας σχεδόν όλες έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση πως είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου. Κι όμως, η Τζιλ Δούκα, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Αγάπη Τώραλέει πως ακριβώς όπως οι οδηγίες στο αεροπλάνο δείχνουν ότι σε περίπτωση ανάγκης πρέπει πρώτα να φορέσεις τη δική σου μάσκα οξυγόνου και έπειτα οποιουδήποτε άλλου χρειάζεται, έτσι και στην καθημερινότητά μας χρειάζεται να δίνουμε πρώτα σε εμάς τις απαραίτητες «ανάσες» αγάπης, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να προσφέρουμε και στους άλλους. Άλλωστε το αποθεματικό αγάπης που έχουμε μέσα μας σπάνια γεμίζει απ’ έξω. Ακόμα κι αν οι γύρω μας πράγματι μας δίνουν όλη την αγάπη του κόσμου, αν εμείς δεν αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό, πάντα κάτι θα μας λείπει.

Και αν φοβάσαι ότι αγαπώντας τον εαυτό σου, τελικά θα πας στο άλλο άκρο, που δεν θα δίνεις τίποτα στους άλλους (και επομένως ούτε θα παίρνεις κιόλας), μάθε ότι η αληθινή αγάπη δεν στερεύει ποτέ. Δεν υπάρχει περίπτωση αν αγαπάμε τον εαυτό μας, να μην έχουμε περίσσεια αγάπης και για τους άλλους γύρω μας. Είναι φύσει αδύνατο κάποιος να αγαπάει τον εαυτό του -γνωρίζοντάς τον σε βάθος με το να αποδεχθεί 100% όλα τα θετικά του και όλα τα αρνητικά του- και να μην αγαπάει και τους άλλους, λέει η κα. Δούκα. «Γιατί όταν αγαπάς τον εαυτό σου και έχεις αποδεχθεί ότι “ξέρεις, κάποιες φορές κάνω λάθη, πολύ χοντρά λάθη, κάποιες φορές τα κάνω χάλια ”, τότε αγαπάς και τον άλλο, γιατί καταλαβαίνεις ότι και ο άλλος κάποιες φορές τα κάνει χάλια».



Πώς μπορούμε λοιπόν να γίνουμε πιο χαρούμενες και ευτυχισμένες ξεκινώντας να αγαπάμε τον εαυτό μας; Να μερικές ιδέες από όσους το έχουν καταφέρει:

ΟΙ 5 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΟΣΩΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

1.       Αποδέχονται τον εαυτό τους, με όλα τα καλά και όλα τα άσχημα
Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνη, όμορφη, αδύνατη, ότι δεν σου αξίζει όλη η αγάπη του κόσμου, τότε κανείς άλλος δεν πρόκειται να το πιστέψει. Με το να κυνηγάμε την τελειότητα φορτώνουμε τον εαυτό μας με ενοχές, αρνητικές σκέψεις και τόνους απόρριψης. Αν είσαι single και συνεχώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και σε υποτιμάς, πιστεύεις ότι θα βρεθεί κάποιος που έστω θα προσπαθήσει να σε κάνει να αλλάξεις αυτά που πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου; Και αν το πιστεύεις εσύ, τι μηνύματα περνάς στους άλλους; Όσες γυναίκες τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, σίγουρα έχουν σβήσει τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση από το λεξιλόγιό τους.

2.       Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους
Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους για όλα όσα μας συμβαίνουν: τους γονείς μας που μας σύγκριναν με τα αδέρφια μας κατακερματίζοντας την αυτοπεποίθησή μας, το σύντροφό μας που βάζει τις ανάγκες του πάνω από τις δικές μας, τους συναδέλφους που πάντα μας πασάρουν τις πιο άχαρες δουλειές, την κρίση που μας στερεί την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τη ζωή μας… Όμως καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και κανείς δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Μάθε να λες «όχι» στους άλλους και «ναι» στα δικά σου θέλω, προσπάθησε να συγχωρέσεις όσους σε έχουν θίξει κατά καιρούς και συμφιλιώσου με τα δικά σου λάθη.

3.       Συναναστρέφονται με όσους τους δίνουν δύναμη, αντί να τους τη στερούν
Τι έχεις ανάγκη περισσότερο; Οι γύρω σου να σου δίνουν δύναμη, χαρά και αγάπη ή να φρενάρουν τα όνειρα και τις ανάγκες σου; Αν έχεις στη ζωή σου αρνητικούς ανθρώπους, που ταΐζουν τις αμφιβολίες και τους φόβους σου ή σε μειώνουν συνεχώς, ίσως ήρθε η ώρα να τους βγάλεις από τη ζωή σου. Προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο σύντροφός μας βρεθεί χωρίς δουλειά ενώ λίγες μέρες πριν κανονίζαμε να γυρίσουμε τον κόσμο παρέα, τον χαιρετάμε ευγενικά και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Αν όμως αυτός ο σύντροφος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, γκρινιάζει για την ατυχία του αλλά δεν σηκώνεται από τον καναπέ ή με τη συμπεριφορά του μας ψιθυρίζει συνεχώς ότι δεν είμαστε αρκετά ικανές/όμορφες/έξυπνες, τότε ναι, δεν έχει καμία θέση στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το αν έχει δουλειά ή όχι. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς (τους άντρες, τις κολλητές και τους συγγενείς) που αξίζουν την αγάπη μας, όχι σε όσους δεν θέλουν να αγαπάμε τον εαυτό μας.


4.       Δεν σταματούν να εξελίσσονται
Για κάποιες είναι ένα μεταπτυχιακό ή ένα καινούριο χόμπι, για άλλες η γνωριμία με τον ίδιο τους τον εαυτό. Για καθεμία από εμάς, η έννοια «εξέλιξη» μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία. Η επένδυση όμως στον εαυτό μας και σε όσα μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο ικανές, δημιουργικές ή χαρούμενες είναι σίγουρα μια χειρονομία αγάπης προς τον εαυτό μας. Άλλωστε η επένδυση δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει: ακόμα και το Yale προσφέρει πλέον δωρεάν πάρα πολλά online μαθήματα, ενώ ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης μπορεί να σε ξεμπλοκάρει συναισθηματικά και να σου αλλάξει τη ζωή με ελάχιστα χρήματα.

5.       Προσέχουν την υγεία τους
Τρώμε σωστά όχι μόνο γιατί θέλουμε να προσέχουμε τη σιλουέτα μας, αλλά και γιατί επιλέγουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας όχι με σκουπίδια, αλλά με τροφές που μας δίνουν δύναμη και υγεία. Ένα μπέργκερ την εβδομάδα εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας προκαλεί τύψεις, αλλά τουλάχιστον ας μην είναι πλαστικοποιημένο… Το ίδιο ισχύει για το γυμναστήριο: θέλουμε καλλίγραμμο κορμί, όμως όχι μόνο για να αρέσουμε στους άλλους. Όταν κοιτάζεις τον καθρέφτη, πού πέφτει το βλέμμα σου; Στα δυνατά σου σημεία ή σε εκείνα που πιστεύεις ότι θα ήθελαν βελτίωση; Και αν εντοπίσεις κάτι που δεν σου αρέσει, το αγκαλιάζεις σαν ένα κομμάτι του εαυτού σου ή το απορρίπτεις; Θυμήσου ότι κανένα στιλιστικό τρικ δεν μπορεί να κρύψει τη βαθύτερη απόρριψη, αυτή του αληθινού μας εαυτού.

Εκτός όμως από τη σωματική τους υγεία, όσες αγαπούν τον εαυτό τους, φροντίζουν και την υγεία του νου και των συναισθημάτων τους. Μπορεί το junk food και τα καθημερινά κοκτέιλ να αφήνουν το αποτύπωμά τους στους γλουτούς μας, αλλά οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα δρουν πολύ πιο υπόγεια και ύπουλα. Αν θέλεις να σταματήσεις να δηλητηριάζεις την ψυχή σου, ξεκίνησε με τις σκέψεις σου. 

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive