, , , , , , ,

Αντίο, αρνητικές σκέψεις! 3 βήματα που θα σου αλλάξουν τη ζωή!

31 Μαρ 2015

Μια μέθοδος step by step για να εντοπίσουμε και να διώξουμε όλες τις σκέψεις που μπλοκάρουν την ευτυχία μας.


«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε εμείς»
Anaïs Nin

«Δεν παραιτούμαι από τις σκέψεις μου ‒ τις διερευνώ. Έπειτα, παραιτούνται εκείνες από εμένα»
Byron Katie

Τι μας κάνει να θυμώνουμε και τι να στεναχωριόμαστε, να απογοητευόμαστε ή να φοβόμαστε; Η πιο εύκολη απάντηση φαίνεται να είναι «αυτά που συμβαίνουν» ή «κάτι που κάνει ο σύντροφός μου/η κολλητή μου/η διευθύντριά μου…». Κάτι δηλαδή που είναι έξω από εμάς και πάνω στο οποίο δεν έχουμε καμία απολύτως δύναμη να επέμβουμε ή να το σταματήσουμε. Κι όμως, αν σκεφτούμε βαθύτερα και με προσοχή γιατί, για παράδειγμα, γινόμαστε έξαλλες κάθε φορά που ενώ έχουμε κανονίσει με το σύντροφό μας να περάσουμε μαζί το Σαββατοκύριακο, εκείνος κανονίζει κάτι άλλο, πίσω από αυτό το κύμα θυμού κρύβεται μια σκέψη. Μπορεί αυτή να είναι «δεν με αγαπάει αρκετά» ή «βάζει τους φίλους του/την οικογένειά του/την καριέρα του πιο πάνω από τη σχέση μας», μα πάντα, αυτό που πυροδοτεί ένα αρνητικό συναίσθημα είναι μια σκέψη μας. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν είχαμε τη δύναμη να σταματήσουμε όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις που μας δημιουργούν τόσα αρνητικά συναισθήματα; Θα βγάζαμε από την καθημερινότητά μας ένα τεράστιο εμπόδιο που μας στερεί την ευτυχία και θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας ό,τι κι αν συμβαίνει, χωρίς να επιτρέπουμε σε οτιδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο να μας ταράζει! Θα ήμασταν ήρεμες και ευτυχισμένες, σε απόλυτη αρμονία, την οποία μάλιστα τίποτα δεν θα μπορούσε να διαταράξει. Αν και ακούγεται «πολύ καλό -και εύκολο- για να είναι αληθινό», μια Αμερικανίδα ειδικός διδάσκει εδώ και χρόνια μια μέθοδο που στοχεύει ακριβώς εκεί: στο πώς θα σταματήσουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας κάνουν να νιώθουμε θλίψη, θυμό, απογοήτευση, φόβο, αδικία κ.λπ.!

«ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ / ΣΚΕΨΕΙΣ, ΛΕΞΕΙΣ, ΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΛΑ…»
Η Byron Katie φλέρταρε για μια ολόκληρη δεκαετία με την κατάθλιψη. Μέχρι ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1986, που συνειδητοποίησε ότι δεν έφταιγε ο κόσμος γύρω της για την κατάθλιψη που βίωνε η ίδια. Ότι αντί να προσπαθεί μάταια να αλλάξει τον κόσμο ώστε να ταιριάξει με όσα εκείνη σκεφτόταν, η λύση θα ερχόταν αν ακολουθούσε αντίστροφη πορεία. Ανακάλυψε πως αλλάζοντας η ίδια τις σκέψεις της, ό,τι κι αν συνέβαινε γύρω της δεν είχε πια τη δύναμη να την επηρεάσει! Από μια γυναίκα σε απόγνωση, μεταμορφώθηκε, όπως λέει, σε έναν άνθρωπο ελεύθερο και γεμάτο αγάπη για όλα όσα της φέρνει η ζωή.


Η μέθοδος της Byron Katie ονομάζεται The Work (Η Εργασία) και όλα όσα χρειάζεσαι για να την εφαρμόσεις είναι διαθέσιμα δωρεάν στο site της the work.com. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν αλλάξει τη ζωή τους ακολουθώντας τα 3 βήματα που προτείνει η Katie. Εσύ, είσαι έτοιμη να βρεις και να αλλάξεις τις αρνητικές σκέψεις που σου στερούν την ευτυχία; Να ποια είναι τα 3 βήματα του The Work:

1. Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με την εμπνεύστρια του The Work, για να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις, είναι να τις εντοπίσουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, αρκεί να δούμε με προσοχή πότε κάτι μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Στο φύλλο εργασίας που θα βρεις εδώ στα ελληνικά, απαντάμε σε 6 ερωτήσεις, για να αναλύσουμε σε βάθος καθετί που μας δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Συμπληρώνουμε όσα φύλλα εργασίας χρειάζεται, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να δουλεύουμε ένα ένα αυτά τα περιστατικά που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Αρχικά, σημειώνουμε ποιος μας θυμώνει/απογοητεύει/στεναχωρεί -και πότε- και με τις επόμενες ερωτήσεις αποκτούμε μια πολύ καλή εικόνα του τι τι συμβαίνει στο μυαλό μας (και έπειτα, και στην καρδιά μας) κάθε φορά.

2. Στη συνέχεια, για κάθε μία από τις απαντήσεις μας στις παραπάνω 6 ερωτήσεις, κάνουμε στον εαυτό μας 4 ερωτήσεις:
α. Είναι αλήθεια αυτό; Απαντάμε με «Ναι» ή «Όχι» (αν απαντήσουμε «όχι», προχωράμε στην ερώτηση γ.)
β. Μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη ότι είναι αλήθεια αυτό; 
γ. Πώς αντιδράς, τι συμβαίνει, όταν πιστεύεις αυτή τη σκέψη;
Όταν για παράδειγμα, σκέφτεσαι ότι κάποιος σε αδικεί, αυτή η σκέψη σού δημιουργεί γαλήνη ή στρες; Και όταν πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη σκέψη είναι αληθινή, πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους και πώς στον εαυτό σου;
δ. Ποια θα ήσουν χωρίς αυτή τη σκέψη;
Φαντάσου πώς θα συμπεριφερόσουν και θα αισθανόσουν αν δεν πίστευες αυτή τη σκέψη. Πώς θα ήταν η ζωή σου; Πώς προτιμάς να ζεις; Με ή χωρίς αυτή την αρνητική σκέψη;

Μια γυναίκα γράφει στην Oprah ότι ζήτησε τη βοήθεια της Katie όταν, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο, συνειδητοποίησε πόσο θυμωμένη ήταν με την αρρώστιά της, τη στιγμή που τα δύο μικρά παιδιά της την χρειάζονταν τόσο πολύ. 

Η ίδια διηγείται τη στιγμή που κατά τη συνάντησή τους, η Katie την κοίταξε και τη ρώτησε αν είναι αλήθεια η σκέψη της ότι τα παιδιά της την χρειάζονται. «Φυσικά και με χρειάζονται! Μόλις τελείωσαν την τετάρτη δημοτικού!», της απάντησε οργισμένη, έχοντας στο μυαλό της ότι φεύγοντας από εκείνη τη συνάντηση θα διέγραφε για πάντα το όνομα Byron Katie.

Όταν όμως η ειδικός τη ρώτησε πού βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή τα παιδιά, η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι εκείνα ήταν με το σύζυγό της, έναν άνθρωπο που η ίδια ήξερε ότι ήταν «ο καλύτερος πατέρας του κόσμου». «Τα παιδιά σου σε χρειάζονται. Είναι αλήθεια αυτό;», την ξαναρώτησε η Katie. «Απλώς καθόμουν εκεί και την κοίταζα», γράφει η μητέρα αυτή. «Και τότε, έγινε στο μυαλό μου μια έκρηξη: συνειδητοποίησα ότι η Katie είχε πετύχει διάνα. Δεν ήταν ο καρκίνος ούτε η χημειοθεραπεία που με κρατούσε στην κόλαση – ήταν ο τρόμος της σκέψης πως αν δεν τα κατάφερνα, δεν θα τα κατάφερναν ούτε τα παιδιά μου. Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια, θα τα κατάφερναν. Ακόμα και αν εγώ δεν τα κατάφερνα, εκείνα θα ήταν εντάξει. Θα ήταν κοντά τους ο πατέρας τους. Και όλοι μας οι συγγενείς και όλοι… Αν βρισκόσουν έξω από το ανοιχτό παράθυρο της Byron Katie εκείνη την καλοκαιρινή μέρα, θα είχες ακούσει το φόβο μου, και μετά το σοκ μου, και μετά τη σύγχυσή μου, και μετά το θυμό μου, αλλά στο τέλος θα είχες ακούσει και το γέλιο μου κι όλα αυτά χάρη στην ερώτηση που άλλαξε τη ζωή μου». 



3. Το επόμενο βήμα της μεθόδου της Byron Katie είναι η αντιστροφή όλων αυτών των αρνητικών σκέψεων. Υπάρχουν τρεις τρόποι, λέει η Katie, να αντιστρέψουμε μια αρνητική σκέψη: Για παράδειγμα, αν η αρχική αρνητική σκέψη που μας προκαλεί θυμό είναι «ο σύντροφός μου δεν με ακούει όταν του μιλάω για πράγματα που αφορούν την υγεία του», μπορείς να την αντιστρέψεις (α) στον εαυτό σου («Δεν με ακούω για πράγματα που αφορούν την υγεία μου»), (β) στον άλλον («Εγώ δεν ακούω το σύντροφό μου για πράγματα που αφορούν την υγεία του»), ή (γ) στο αντίθετο («Ο σύντροφός μου με ακούει για πράγματα που αφορούν την υγεία του»).

«Έπειτα», συστήνει η Katie, «βρες τουλάχιστον τρία συγκεκριµένα, αυθεντικά παραδείγµατα για το πώς κάθε αντιστροφή είναι αληθινή για σένα µέσα σε αυτή την κατάσταση. Κλείσε τα μάτια και νιώσε ποιες ήταν αυτές οι φορές». Δηλαδή αν η αρνητική μας σκέψη είναι «ο σύντροφός μου δεν με καταλαβαίνει», γράφουμε τρία παραδείγματα περιπτώσεων που εμείς δεν καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, άλλα τρία που εμείς δεν έχουμε καταλάβει το σύντροφό μας και τρεις ακόμα περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο σύντροφός μας μας καταλαβαίνει. Μπορεί αυτή η διαδικασία να ακούγεται απλή, αλλά μέσα από αυτή, θα μπορέσουμε να δούμε ότι όλα αυτά τα οποία μας ενοχλούν στους άλλους δεν είναι παρά κομμάτια και του δικού μας εαυτού. Και τότε θα έχουμε απελευθερωθεί από τη μάταια προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Ο μόνος που μπορούμε να αλλάξουμε είμαστε εμείς οι ίδιες. Κι αν αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι πως δεν έχεις τόση δύναμη, τότε μόλις βρήκες την πρώτη αρνητική σκέψη που μπορείς να αντιστρέψεις! Καλή επιτυχία!

Info: Εδώ μπορείς να διαβάσεις στα ελληνικά περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες για το The Work.

H Byron Katie

Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive