, , ,

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες: το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος

13 Νοε 2020

Τρυφερό σαν την καρδιά της πιτσιρίκας του βάλτου. Σκοτεινό σαν το ίδιο το έλος.


Το λάτρεψα από την πρώτη σελίδα, πριν γνωρίσω τους χαρακτήρες του, προτού ξεδιπλωθούν οι ιστορίες τους, όταν ακόμα δεν είχα μαγευτεί από τις περιγραφές ενός τόπου τον οποίο η συγγραφέας είναι σαφές πως αγαπά βαθιά. «Άλλο βάλτος κι άλλο έλος. Ο βάλτος είναι ένας τόπος φωτεινός, όπου χορτάρια φυτρώνουν στο νερό, και το νερό κυλάει και γίνεται ένα με τον ουρανό… Τα νερά στο έλος είναι ακίνητα και σκοτεινά· νερά που καταπίνουν το φως στο λασπερό λαρύγγι τους»

Αυτό που σε μαγνητίζει στο βιβλίο Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες είναι η ατμόσφαιρα, η αίσθηση που σου δημιουργούν οι λέξεις. Η Ντέλια Όουενς σε πιάνει από το χέρι με ευγένεια και σε οδηγεί σε έναν κόσμο όπου όλα έχουν τη θέση τους. Όπου όλα είναι απλώς όπως έχουν φτιαχτεί να είναι, αλλά παρόλα αυτά έχεις την αίσθηση πως κάτι δυσοίωνο επίκειται. Το νιώθεις να πλησιάζει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Oi ερωδιοί και οι γλάροι, τα πλατάνια και οι βελανιδιές, το έλος, ο βάλτος και ο αφρός του ωκεανού που γλύφει την ακτή, η ζωή και ο θάνατος, όλα είναι στη φυσική τους θέση. Και εκεί ανάμεσα η Κάια.

Ένα εξάχρονο κορίτσι που μεγαλώνει μόνο του, απομονωμένο, στο έλος κοντά στο Μπάρκλεϊ Κόουβ. Ένα κορίτσι που ψαρεύει μύδια και καπνίζει ψάρια για να τα ανταλλάξει με τρόφιμα και βενζίνη για τη βάρκα της. Που για χρόνια μιλάει μόνο με τους γλάρους. Που κρύβεται στο δάσος για να παρατηρήσει την παρέα των παιδιών τα οποία ζουν ξέγνοιαστα την εφηβεία τους. Που λαχτάρα αλλά και τρέμει την ανθρώπινη επαφή.

«Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μας καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά», γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες. Και ίσως σ' αυτές τις τρεις γραμμές είναι συμπυκνωμένα όλα όσα λέει και όσα δεν λέει με λέξεις η Ντέλια Όουενς.

Και ξαφνικά οι λέξεις μοιάζουν λίγες για να μεταφέρω τη γοητεία αυτού του βιβλίου. Το Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες είναι μια συνταγή για μια ζωή ομορφότερη, με λιγότερη μισαλλοδοξία και περισσότερη αποδοχή: του εαυτού μας και του άλλου. 

Ευχαριστώ, Αργυρώ, που μου το πρότεινες <3 

Ευχαριστώ, Δανάη, που μου έκανες το πιο ωραίο δώρο γενεθλίων <3 


INFO

Το βιβλίο της Ντέλια Όουενς Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα και μπορείς να το παραγγείλεις από εδώ 




Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive