, ,

Αυτό είναι το απόλυτο μυστικό για detox!

22 Απρ 2015

Ένα πανεύκολο και σούπερ αποτελεσματικό tip από την αγιουρβεδική σοφία!
Την περιμέναμε –πολύ, η αλήθεια είναι!- και επιτέλους είναι εδώ! Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να διώξουμε από τον οργανισμό μας τις τοξίνες από τις βαριές τροφές που καταναλώσαμε το χειμώνα και να ετοιμαστούμε για τις πρώτες εμφανίσεις στην παραλία. Η αγιουρβεδική φιλοσοφία συμφωνεί απόλυτα και μας αποκαλύπτει την πιο απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική λύση για φυσικό detox!


Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΦΑ ΝΤΟΣΑ ΚΑΙ… ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Σύμφωνα με το πανάρχαιο σύστημα ιατρικής του Αγιουρβέδα (ναι, είναι αρσενικό), σε κάθε εποχή του χρόνου κυριαρχεί ένα από τα τρία doshas (ντόσα), τις αρχές δηλαδή που ελέγχουν όλες τις πνευματικές και σωματικές μας λειτουργίες. Το dosha που κυριαρχεί τον χειμώνα είναι το Vata dosha (βάτα ντόσα), ενώ την άνοιξη είναι το Κapha dosha (κάφα ντόσα) και ανεξάρτητα από τον τύπο στον οποίο ανήκει καθεμιά μας, όλες αυτή την εποχή επηρεαζόμαστε από αυτό. Τους μήνες που κυριαρχούσε το Vata dosha, ενστικτωδώς το σώμα μας ζητούσε τροφές που ηρεμούν και εξισορροπούν το συγκεκριμένο ντόσα: τροφές βαριές, γλυκές και λιπαρές. Με το πέρασμα όμως στην άνοιξη, είναι σημαντικό να αποβάλουμε από τον οργανισμό μας τις τοξίνες του χειμώνα, ώστε να προσαρμοστούμε καλύτερα στην εποχή του Κapha dosha, αλλά και… της παραλίας.

Ένας πολύ εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες, σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Τσουρουκτσόγλου, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αγιουρβεδικό και ομοιοπαθητικό θεραπευτή, είναι να καταναλώνουμε άφθονο ζεστό ή χλιαρό νερό. Την άνοιξη, που κυριαρχεί το κάφα ντόσα, η διαδικασία της πέψης επιβαρύνεται. Το ζεστό ή χλιαρό νερό, ενεργοποιεί και καθαρίζει ολόκληρη την πεπτική οδό, παρασέρνοντας μαζί του τις τοξίνες. Με ποιον τρόπο; Ενεργοποιώντας τις φυσιολογικές κινήσεις (εναλλάξ συσπάσεις και χαλάρωση) των μυών που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα του στομάχου και του γαστρεντερικού σωλήνα, μέσω των οποίων αποβάλλονται από τον οργανισμό και οι τοξίνες. 



Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουμε να πίνουμε δροσερό ή κρύο νερό, ειδικά όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία προς το καλοκαίρι. Όμως όσο παράξενο (ή και δυσάρεστο) κι αν μας ακούγεται να καταναλώνουμε νερό σε υψηλότερη θερμοκρασία, ο οργανισμός μας παθαίνει ένα είδος σοκ με το κρύο νερό: ακριβώς λόγω της θερμοκρασίας του σώματός μας, όταν εισάγουμε σε αυτό νερό πιο χαμηλής θερμοκρασίας, ο οργανισμός δυσκολεύεται να μεταβολίσει τις τροφές και η λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος διαταράσσεται.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο κ. Τσουρουκτσόγλου προτείνει «αντί για “απλό ζεστό νερό”, να χρησιμοποιήσουμε και κάποια απλά, καθημερινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, έτσι ώστε το “δικό μας ζεστό νερό” να είναι πιο κατάλληλο για τον τύπο μας (βρες τον τύπο στον οποίο ανήκεις):

-Ο Vata τύπος (αέρινος) θα ωφεληθεί πολύ εάν την ώρα που ζεσταίνει το νερό προσθέσει λίγα σποράκια κάρδαμο, ελάχιστη σκόνη από κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα, δύο ή και τα τρία μαζί.

-Αντίστοιχα ο Pita τύπος (πύρινος), θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ουσίες που δροσίζουν και ανακουφίζουν τον οργανισμό του. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιήσει λίγα σποράκια κόλιανδρο, μάραθο ή 1-2 στίγματα κρόκου.

-Τέλος, o Kapha τύπος (υδάτινος) μπορεί να προσθέσει 1-2 καρφιά γαρύφαλλο, 1-2 φύλλα μέντας ή λίγη σκόνη αποξηραμένου τζίντζερ ή μια μικρή ποσότητα από φρέσκια ρίζα τζίντζερ.

Όσον αφορά την ποσότητα ζεστού νερού, ο αέρινος τύπος θα χρειαστεί περισσότερο (ίσως περισσότερο από 3 λίτρα καθημερινά), ο πύρινος 2-3 λίτρα, ενώ ο υδάτινος 1-2 λίτρα. Καλό είναι να έχουμε τελειώσει τη λήψη του νερού μέχρι τις 8-9 το βράδυ, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συχνοουρίας στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ & ΤΗΝ ΨΥΧΗ!
 Στο διάσημο «εναλλακτικό» πανεπιστήμιο Maharishi University of Management, όπου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσονται και μαθήματα Αγιουρβέδα και διαλογισμού, οι περισσότεροι φοιτητές κυκλοφορούν με θερμός. Αντί όμως για καφέ, περιέχουν απλώς ζεστό νερό το οποίο τους βοηθά να ενυδατώνουν τον οργανισμό τους και να αποβάλλουν τις τοξίνες με τον πιο εύκολο και φυσικό τρόπο.

Τα οφέλη όμως από την κατανάλωση ζεστού νερού δεν σταματούν εδώ! Το κάφα ντόσα έχει την ιδιότητα να μας χαρίζει δύναμη και ενέργεια και, έτσι, εξισορροπώντας το, μπορούμε να αυξήσουμε τις αντοχές και την ενέργειά μας. Επιπλέον, επειδή ο Αγιουρβέδα «αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης (σωματικό-νοητικό-ψυχικό)», όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα, οι λύσεις που προτείνει αποκαθιστούν την υγεία τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος και της ψυχής μας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μαζί με τις τοξίνες από το σώμα μας να διώξουμε και κάποια από τα πράγματα που διαταράσσουν την ισορροπία του νου και της ψυχής μας! 

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive