, ,

Τεστ: «Οι 5 γλώσσες του έρωτα». Μιλάς την ίδια γλώσσα με το σύντροφό σου;

14 Απρ 2015

Ανακάλυψε ποια γλώσσα μιλάει καθένας σας, για να μη χάνεστε στη μετάφραση…
Πώς θέλεις να σου δείχνει ο σύντροφός σου την αγάπη του; Κάποιες από εμάς ξαναερωτευόμαστε αστραπιαία όταν εκείνος μας κάνει μικρές εκπλήξεις που δείχνουν ότι μας σκέφτεται ακόμα κι όταν είμαστε μακριά, π.χ. με ένα SMS ή ένα κρυμμένο post-it στην τσέπη που λέει «Σ΄αγαπώ», «Είμαι περήφανος για εσένα» ή «Καλή επιτυχία, ξέρω ότι θα τα καταφέρεις». Άλλες, πάλι, το εκτιμάμε πιο πολύ όταν προσφέρεται να μας βοηθήσει ενώ είμαστε πελαγωμένες ή μας παίρνει αγκαλιά τη στιγμή που νιώθουμε πεσμένες ψυχολογικά. Ο ανθρωπολόγος δρ Gary Chapman, συγγραφέας της σειράς βιβλίων The 5 Love Languages -η οποία έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες (κάποιοι από τους τίτλους του κυκλοφορούν και στα ελληνικά)-, εξηγεί ότι καθένας και καθεμία από εμάς μιλάει τη δική του γλώσσα όσον αφορά την αγάπη και τον έρωτα. Το μυστικό για μια ευτυχισμένη σχέση, σύμφωνα με τον Chapman, είναι να γνωρίζουμε τι γλώσσα μιλάμε εμείς και ο σύντροφός μας, δηλαδή πώς εκφράζει καθένας την αγάπη του και επομένως πώς θέλει και οι άλλοι να εκφράζουν προς τον ίδιο την αγάπη τους. Σπάνια σε μία σχέση, λέει ο ειδικός, δύο άτομα μιλούν την ίδια γλώσσα – καθένας ερμηνεύει την αγάπη μέσα από το δικό του πρίσμα. Αν όμως καταλάβουμε πώς θέλουμε να μας δείχνουν την αγάπη τους οι άλλοι και πώς περιμένουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να τους δείχνουμε ότι τους αγαπάμε, τότε θα έχουμε βρει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας.


ΟΙ 5 ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Καθένας μας μιλάει ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές γλώσσες, υποστηρίζει ο συγγραφέας, αλλά μία είναι η κύρια, εκείνη που καθορίζει το πώς θέλει οι άλλοι να εκφράζουν την αγάπη τους προς τον ίδιο (για να την αντιλαμβάνεται ως αγάπη). Οι 5 βασικές γλώσσες του έρωτα και της αγάπης αντιστοιχούν στο ποιες εκδηλώσεις θεωρούμε ότι εκφράζουν αγάπη:

1.       Λόγια επιβεβαίωσης. Για μερικές από εμάς οι πράξεις δεν μιλούν πάντα πιο δυνατά από τα λόγια. Αν αυτή είναι η κυρίαρχη γλώσσα του έρωτα που μιλάς, είναι σημαντικό για εσένα να ακούς το «Σ’ αγαπώ», ενώ αντίθετα, η σκληρή γλώσσα ενός καβγά μένει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά σου για πολύ καιρό.

2.       Ποιοτικός χρόνος. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τίποτα δεν φωνάζει «Σ’ αγαπώ» πιο δυνατά από το χρόνο που αφιερώνετε οι δυο σας στη σχέση σας.

3.       Δώρα. Πριν βιαστείς να κατακρίνεις αυτούς που μιλούν κυρίως τη συγκεκριμένη γλώσσα του έρωτα ως «υλιστές», λέει ο Chapman, μάθε πως για αυτά τα άτομα ένα δώρο σημαίνει ότι τους έχεις σκεφτεί και έχεις αφιερώσει πολύτιμο χρόνο για αυτούς.

4.       Πράξεις υποστήριξης. Μπορεί το σκούπισμα του σαλονιού ή ένα ηλεκτρονικό check-in για λογαριασμό του συντρόφου σου, όταν εκείνος βιάζεται, να είναι εκδήλωση αγάπης; Φυσικά, απαντά ο ειδικός. Αν ο σύντροφός σου μιλάει αυτή τη γλώσσα του έρωτα, μετράει πολύ το αν κάνεις πράγματα που θα τον βοηθήσουν ή θα ελαφρύνουν το πρόγραμμά του – είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξεις το ενδιαφέρον και την αγάπη σου. 

5.       Σωματικές εκδηλώσεις. Εδώ δεν εννοούμε μόνο όσα συμβαίνουν στην κρεβατοκάμαρα, αλλά όλες τις σωματικές εκδηλώσεις που φανερώνουν οικειότητα και αγάπη: από το να περπατάτε πιασμένοι χέρι-χέρι, μέχρι το να σου αγγίζει το μπράτσο σαν να σου λέει «λίγο ακόμα» όταν βρίσκεστε σε μια βαρετή υποχρέωση…

Απαντώντας σε 30 ερωτήσεις (χρειάζονται περίπου 10’-15’), μπορείς να βρεις ποια γλώσσα μιλάτε εσύ και ο σύντροφός σου. Κάνε το τεστ εδώ.

Εδώ θα βρεις το ανάλογο τεστ αν είσαι single, για να ανακαλύψεις τη γλώσσα του έρωτα και της αγάπης που μιλάς εσύ και πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να κάνεις πιο ουσιαστικές σχέσεις.
Στο site του δρ Chapman υπάρχουν και online τεστ για γονείς που θέλουν να προσδιορίσουν τη γλώσσα της αγάπης που «μιλάει» και καταλαβαίνει το παιδί τους: ηλικίες 9-12 και έφηβοι.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive