Οι 2 ερωτήσεις που μπορούν να σώσουν τη σχέση σου

19 Ιουλ 2015

Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για χωρισμούς!

Μια ανάσα πριν από τις διακοπές, κάθε κύτταρο του κορμιού μας νιώθει πάνω του την ένταση όλου του χρόνου. Και όλη αυτή η ένταση συνήθως βγαίνει σε όσους βρίσκονται πιο κοντά μας, στους πιο δικούς μας ανθρώπους. Στη δουλειά κρατάμε τα προσχήματα, μπορεί να κάνουμε και μια υποχώρηση παραπάνω προκειμένου να σταματήσει ο προϊστάμενός μας να μας πιέζει, αλλά με το σύντροφό μας, τα πράγματα αλλάζουν: είμαστε κι οι δύο τόσο κουρασμένοι που ακόμα και η πιο μικρή διαφωνία όχι μόνο μάς βάζει σε σκέψεις για το αν τελικά έχει νόημα να πάμε με αυτόν τον άνθρωπο διακοπές, αλλά επιπλέον αναρωτιόμαστε αν ο Σεπτέμβριος θα μας βρει μαζί ή αν μέχρι τότε θα έχουμε χωρίσει. Αν τα σημάδια μέχρι τώρα μας δείχνουν ότι, πράγματι, υπάρχει κάτι ανάμεσά μας που μας κρατά μαζί, μια ειδικός προτείνει να κάνουμε ο ένας στον άλλο δύο ερωτήσεις, που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύντροφό μας, αναβαθμίζοντας την επικοινωνία μας και την ίδια τη σχέση.

Όπως λέει η Αμερικανίδα Kira Asatryan, coach που ειδικεύεται στις σχέσεις, οι παρακάτω δύο ερωτήσεις πράγματι μπορούν να σώσουν ένα ζευγάρι, γιατί αφορούν τις δύο πιο σημαντικές παραμέτρους κάθε σχέσης: το πόσο κατανοούμε ο ένας τον άλλο και το πόσο νοιαζόμαστε.

1. «Τι θα ήθελες να καταλάβω καλύτερα;»
«Στις σχέσεις μας», λέει η Asatryan, «συνήθως επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κάνουμε το σύντροφό μας να μας καταλάβει. Βάζουμε τεράστια ενέργεια σε αυτά που μας ενοχλούν, στο πώς θα τα εξηγήσουμε ώστε να τα καταλάβει ο άλλος. Χρειάζεται όμως να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και όσα λέει και αισθάνεται και ο άλλος». 

«Η ερώτηση “τι θα ήθελες να καταλάβω καλύτερα;” αλλάζει τη συνηθισμένη δυναμική μιας διαφωνίας. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε όσα μας πειράζουν, κάνουμε μια προσπάθεια να καταλάβουν και την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι μια κίνηση που δείχνει αληθινή διάθεση να βρούμε λύσεις, ότι πραγματικά νοιαζόμαστε τόσο για το σύντροφό μας όσο και για την ίδια τη σχέση».

«Οι πληροφορίες που θα πάρουμε είναι πολύτιμες: ίσως ο σύντροφός μας μας δώσει μια εξήγηση που έχει να κάνει άμεσα με όσα μας έχουν εξοργίσει, ίσως μας εξηγήσει πράγματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο γενικότερα. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μένετε μαζί και τσακώνεστε για τις διάφορες δουλειές που πρέπει να γίνουν και για το ποιος θα κάνει τι. Τον ρωτάς “Τι θα ήθελες να καταλάβω καλύτερα;” και περιμένεις μια απάντηση που έχει να κάνει με τις δουλειές. Αντί όμως γι’ αυτό, εκείνος σου λέει “Θέλω να καταλάβεις ότι στην οικογένειά μου δεν μεγάλωσα με φωνές και έτσι, κάθε φορά που μου φωνάζεις για οτιδήποτε, ουσιαστικά δεν σε ακούω”. Αυτή η πληροφορία είναι σίγουρα πολύ πιο σημαντική από το ποιος θα πλύνει τα πιάτα…».


2. «Πώς θα ήθελες να σου δείξω ότι…;»
Είμαστε όλοι πολύ καλοί στο να λέμε στον άλλο τι θέλουμε, εξηγεί η ειδικός. «Θέλω να είσαι πιο τρυφερός, να βγαίνουμε πιο συχνά, να με βοηθάς με τις δουλειές του σπιτιού…». Το πρόβλημα είναι όμως ότι μπορεί να ξέρουμε τι θέλει ο άλλος, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θέλει να του δείξουμε π.χ. ότι τον αγαπάμε. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε αρκετά σαφείς. 

«Αν πούμε στο σύντροφό μας, για παράδειγμα, πως θέλουμε να είναι πιο τρυφερός μαζί μας και εκείνος καταλάβει ότι για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να μας ζητάει να κάνουμε σεξ πιο συχνά, τότε υπάρχει πρόβλημα». Ζητάμε κάτι, δεν το παίρνουμε και απομακρυνόμαστε ακόμα περισσότερο, γιατί πολύ απλά ο άλλος δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς ζητάμε.

«Αν όταν εμείς του λέμε “θέλω να είσαι πιο τρυφερός μαζί μου”, εκείνος μας ρωτούσε “πώς θα ήθελες να σου το δείχνω;”, θα του λέγαμε π.χ. “με το να μου δίνεις ένα φιλί πριν φύγεις για τη δουλειά, με το να μου στέλνεις ένα sms το μεσημέρι που κάνεις διάλειμμα, να με κοιτάζεις στα μάτια όταν κάνουμε σεξ…”». Όσο πιο σαφείς είμαστε σε όσα ζητάμε από τους άλλους, τόσο πιθανότερο είναι να ξέρει και ο άλλος πώς να μας τα δώσει. 

«Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την απόσταση μεταξύ σας να μεγαλώνει», μας προτρέπει η Asatryan, «δοκίμασε να κάνεις στο σύντροφό σου αυτές τις δύο ερωτήσεις. Μπορεί να σώσουν τη σχέση σας!». Κι αν θέλεις να πας τη σχέση σας ένα βήμα πιο μπροστά, μπορείς να παίξεις μαζί με το σύντροφό σου μια εναλλακτική εκδοχή του «θάρρος ή αλήθεια», που περιλαμβάνει 8 ερωτήσεις.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive