, ,

15 τρόποι για να το ξεπεράσεις αν σε έχουν πληγώσει

13 Ιουλ 2015

Ένας γκουρού της θετικής σκέψης αποκαλύπτει πώς θα κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος

Μια σχέση που μας πλήγωσε και μας έκανε καχύποπτες μπροστά σε κάθε άντρα που θέλησε (και ίσως το άξιζε) να μπει στη ζωή και στην καρδιά μας. Μια δήθεν φίλη που μας πρόδωσε και μας κόστισε πολύ. Μια μητέρα ή ένας πατέρας που συνεχώς μας σύγκρινε με τη μεγαλύτερή μας αδερφή, λέγοντάς μας με τα λόγια ή τις πράξεις του ότι δεν είμαστε αρκετά ικανές για να τα καταφέρουμε – στο σχολείο, στις σχέσεις μας, στη ζωή… Όλες μας έχουμε πληγωθεί στο πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πληγές του παρελθόντος πολλές φορές μένουν ανοιχτές για καιρό και εξαιτίας τους νιώθουμε πληγωμένες, θυμωμένες, απογοητευμένες... Αν θέλουμε να απελευθερωθούμε και να ξεπεράσουμε ό,τι μας έχει πληγώσει, ο τρόπος είναι ένας – δεν υπάρχει καμία παράκαμψη και κανένα μονοπάτι για να κόψουμε δρόμο: χρειάζεται να συγχωρέσουμε εκείνους που μας πλήγωσαν καθένας με τον τρόπο του. Κι αν όλο αυτό σου φαίνεται βουνό, ένας ειδικός έρχεται να μας προτείνει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά 15 τρόπους για να τα καταφέρουμε!


Ο δρ Wayne W. Dyer είναι ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον τομέα του self-help και της θετικής σκέψης. Από το 1976, που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο (Οι Περιοχές των Σφαλμάτων Σας), έχει υπογράψει πάνω από 30 εκδόσεις, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει best sellers, ενώ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλεσμένους και συνεργάτες της Oprah Winfrey. Όπως έχει δηλώσει στο blog του, όλες αυτές οι σκέψεις μνησικακίας, δυσαρέσκειας, θυμού και μίσους που όλοι έχουμε όταν κάποιος μας έχει αδικήσει καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος στο νου μας και έτσι, δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή, να βρούμε γαλήνη, να απελευθερωθούμε και να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε. Και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτές είναι η συγχώρεση: «Συγχωρώ ουσιαστικά σημαίνει απαλλάσσομαι από το θυμό, την πικρία και τις σκέψεις εκδίκησης που κουβαλάω για καιρό». Πώς θα το καταφέρουμε; Σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθώντας τα παρακάτω 15 βήματα:

1. Μην πηγαίνεις ποτέ για ύπνο θυμωμένη
«Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ», λέει ο Dyer, «βάζω φρένο στις αρνητικές σκέψεις. Κάνω θετικές δηλώσεις, όπως “είμαι ήρεμος”, “είμαι ικανοποιημένος”, “είμαι αγάπη” και “έλκω στη ζωή μου μόνο όσους ανθρώπους συντονίζονται με τις αξίες μου”». Έτσι στέλνουμε στο υποσυνείδητό μας -λίγο πριν παραδοθούμε σε αυτό- ένα σαφές μήνυμα του τι θέλουμε από τη ζωή μας και τι όχι. Θέλουμε θυμό, πικρία και απογοήτευση ή γαλήνη, αγάπη και αισιοδοξία;

2. Προχώρησε στην επόμενη πράξη
Όλα όσα μας έχουν πληγώσει στο παρελθόν ανήκουν εκεί και όχι στο παρόν μας. Μην τους επιτρέπεις, λοιπόν, προτείνει ο Dyer, να χρωματίζουν το Τώρα σου με τις πιο σκούρες αποχρώσεις. Η ζωή μας είναι σαν ένα θεατρικό με πολλές πράξεις. Κάποιοι από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται σε αυτό έχουν μικρούς ρόλους και άλλοι έχουν μεγαλύτερους. Κάποιοι είναι καλοί, άλλοι όχι. Όλοι τους όμως είναι απαραίτητοι, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν στο θεατρικό. Δέξου τους και προχώρησε στην επόμενη πράξη.


3. Σταμάτησε να κατηγορείς τους άλλους και ξεκίνησε να κατανοείς τον εαυτό σου
Όταν κάποιος μας έχει αδικήσει, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πικρία απέναντί του και να ρίχνουμε το φταίξιμο πάνω του για ό,τι έχει συμβεί και όσα αισθανόμαστε. Όμως με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το ότι δεν νιώθουμε καλύτερα, συμβαίνει και κάτι άλλο, σύμφωνα με τον Dyer: δίνουμε στους άλλους τη δύναμη να ελέγχουν τη ζωή, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. «Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αποφασίζουμε εμείς για το πώς αντιδρούμε σε οτιδήποτε μας συμβαίνει σιγά σιγά θα καταφέρουμε να δούμε ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος άπειρες δυνατότητες. Και τότε ξέρουμε μονομιάς πώς να συγχωρούμε και να αφήνουμε το παρελθόν μας πίσω». Το πρώτο βήμα για να το καταφέρουμε αυτό είναι να πάψουμε να κατηγορούμε τους άλλους και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, χωρίς να τα κρίνουμε.

4. Συνδέσου ξανά με την ανώτερη δύναμη 
Είτε την αποκαλούμε «Θεό» είτε «σύμπαν», υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που μας προστατεύει, ακόμα και τις στιγμές που νιώθουμε το τελείως αντίθετο. Όταν ξαναβρίσκουμε την πίστη μας σε αυτή και σκεφτόμαστε θετικά, υποστηρίζει ο συγγραφέας, τότε από μέσα μας ακτινοβολεί η καθαρή ενέργεια της αγάπης και του φωτός. Και τότε συμβαίνει κάτι μαγικό: όλες οι δυσαρμονίες και τα προβλήματα απλώς δεν έχουν χώρο στη ζωή μας, γιατί έχουμε πάψει να τα έλκουμε…

5. Απόφευγε να λες στους άλλους τι να κάνουν
«Καθένας μας είναι υπεύθυνος για τη ζωή και τις επιλογές του», λέει ο Dyer, και μας θυμίζει τους στίχους του Kahlil Gibran: «Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου. Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή. Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα. Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν». Σε όλες μας τις σχέσεις, όλα θα είναι καλύτερα, υποστηρίζει ο ειδικός, αν πάψουμε να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις. «Άκουγε, αντί να ερμηνεύεις. Όταν κρίνεις τους άλλους, κοίταξε μέσα σου και αναρωτήσου γιατί συμβαίνει αυτό. Τη στιγμή που θα πάψεις να έχεις προσδοκίες από τους άλλους, θα απελευθερωθείς».

6. Μάθε να αφήνεσαι
Αν αντί να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους όσα πιστεύουμε εμείς, σταματούσαμε να τους βλέπουμε ανταγωνιστικά και απλώς αφηνόμασταν, τότε δεν θα είχαμε καν την ανάγκη να συγχωρέσουμε κανέναν. «Όταν κάποιος εκφράζει την άποψή του, δοκίμασε να απαντήσεις: “δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, σε ευχαριστώ”. Όταν πάψεις να επεμβαίνεις και αντί γι’ αυτό επιλέξεις να ρέεις όπως το νερό -απαλά και διακριτικά- γίνεσαι εσύ η ίδια η συγχώρεση»…


7.  Ανάλαβε τις ευθύνες για το δικό σου κομμάτι
Πώς μπορείς να αλλάξεις κάτι αν δεν εξαρτάται καθόλου από εσένα και δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο πάνω του; Αν για όλο αυτό πάντα φταίει κάποιος άλλος; Αν ψάξουμε πίσω από καθετί που μας πληγώνει τώρα ή που μας έχει πληγώσει στο παρελθόν, θα δούμε και γιατί μας συνέβη. Ίσως κάτι είχαμε να μάθουμε από όλο αυτό..; Αναλαμβάνοντας το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε οτιδήποτε μας συμβαίνει, τότε αυτόματα αποκτούμε και τη δύναμη να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε.

Διάβασε αύριο τις υπόλοιπες 8 συμβουλές του δρ Wayne W. Dyer για να συγχωρέσουμε όσους μας έχουν πληγώσει και να διώξουμε από τη ζωή μας το θυμό, την πικρία και την απογοήτευση. Έτσι, σύμφωνα με τον Αμερικανό γκουρού της θετικής σκέψης, όχι μόνο θα βρούμε γαλήνη και ηρεμία, αλλά θα έλξουμε στη ζωή μας όλη τη χαρά και την πληρότητα που μας αξίζουν! 

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive