3 λόγοι για να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας

22 Ιουλ 2015

Όσο περισσότερο την ακούμε, τόσο πιο ισχυρή και ακριβής γίνεται!

«Πριν δυο χρόνια, ετοιμαζόμουν να κάνω το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου: να παντρευτώ το λάθος άντρα. Είχαμε κλείσει τη δεξίωση, είχαμε δώσει τα προσκλητήρια και είχα διαλέξει νυφικό - όλα ήταν έτοιμα, εκτός από εμένα. Γιατί χωρίς ποτέ να καταλάβω πώς και γιατί, ξαφνικά άρχισα να μην αισθάνομαι καλά με την απόφασή μου. Ώσπου μια μέρα, σύντομα, συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να παντρευτώ αυτόν τον άντρα. Όσο και αν προσπαθούσα να το εκλογικεύσω, ήταν αδύνατο. Δεν είχαμε προβλήματα, τσακωνόμασταν σπάνια, είχαμε τα ίδια όνειρα για το μέλλον… Κι όμως, κάτι μέσα μου μου έλεγε να κάνω πίσω. Ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά τώρα πια ξέρω ότι τότε πήρα την πιο σωστή απόφασή μου: άκουσα τη διαίσθησή μου».

Αυτή είναι η εμπειρία της ψυχολόγου, συγγραφέα και life coach Susanna Halonen, η οποία είναι γνωστή στο Λονδίνο και ως «The Happyologist». Ευτυχώς είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση της, αφού τις περισσότερες φορές το ένστικτό μας μας οδηγεί στο σωστό σύντροφο, αλλά όλες έχουμε νιώσει κάποιες στιγμές ότι ενώ η λογική μας μας λέει να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση, κάτι άλλο, μια εσωτερική φωνή, μας πιάνει από το χέρι και μας γυρίζει 180 μοίρες.

Όσοι εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους είναι κατηγορηματικοί: δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις τη διαίσθησή σου και να κάνεις λάθος. Η Halonen εξηγεί ότι «οι ψυχολόγοι πιστεύουν ακράδαντα ότι το ασυνείδητό μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε κάθε μας απόφαση. Ακόμα κι όταν προσπαθούμε να αποφασίσουμε με μοναδικό γνώμονα τη λογική, ακόμα και τότε, το  υποσυνείδητό μας τροφοδοτεί το νου μας με πληροφορίες, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε». Τι ξέρουν, άραγε το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο κομμάτι του νου μας, που δεν μπορεί να καταλάβει η λογική και γιατί έχουν συνήθως δίκιο; Με άλλα λόγια, γιατί πρέπει να ακούμε τη διαίσθησή μας; Σύμφωνα με την Halonen, για 3 λόγους:

1. Η απάντηση σε κάθε μας ερώτηση είναι ήδη μέσα μας
«Η διαίσθησή μας», λέει η ψυχολόγος, «διαμορφώνεται από τις εμπειρίες μας και όλες τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από αυτές. Όσο περισσότερη εμπειρία έχουμε στον τομέα που καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση, τόσο πιο ακριβής είναι η λύση που μας δίνει η διαίσθησή μας. Αν και η γνώμη των άλλων μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, θυμήσου ότι αυτό δεν σημαίνει πως εκείνοι έχουν την καλύτερη λύση για εσένα. Λάμβανε υπόψη σου τις συμβουλές τους αν έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Στο τέλος, όμως, ξέρεις ότι η καρδιά σου γνωρίζει καλύτερα τι είναι καλό για εσένα. Ειδικά όσον αφορά αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ίδια την καρδιά μας, όπως οι σχέσεις μας, ο καλύτερος κριτής είναι μέσα μας». 


2. Η διαίσθησή μας είναι κωδικοποιημένη στο μυαλό μας σαν «ένα δίκτυο γεγονότων και συναισθημάτων»
«Αυτή η εσωτερική μας φωνή αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας – συνδέει το πώς αυτά τα τρία στοιχεία έχουν επεξεργαστεί όλο μας το παρελθόν. Αυτό το δίκτυο γεγονότων και συναισθημάτων μάς κάνει να νιώθουμε ενθουσιασμένοι μπροστά σε μια σωστή απόφαση και διστακτικοί μπροστά σε μια λάθος επιλογή». Η συγγραφέας Carlin Flora εξηγεί αυτό το φαινόμενο ως εξής: «η διαίσθηση ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις συντομεύσεις του εγκεφάλου μας: ο εγκέφαλός μας λαμβάνει τα στοιχεία κάθε κατάστασης, κάνει μια γρήγορη αναζήτηση στα αρχεία του και βρίσκει την καλύτερη αναλογία μέσα από τις μνήμες και τις γνώσεις μας. Με αυτό τον τρόπο κρίνουμε κάθε περίπτωση και κάνουμε τις επιλογές μας». Μπορεί να μην μπορούμε να εξηγήσουμε με τη λογική γιατί μια επιλογή είναι καλύτερη από μια άλλη, αλλά η διαίσθησή μας ξέρει και, μάλιστα, αντλώντας τα στοιχεία της όχι από κάποια μεταφυσική πηγή, αλλά από τα δεδομένα που έχουμε ήδη μέσα μας!

3. Η διαίσθησή μας μας συνδέει με κάθε κύτταρο του σώματός μας
Κάποιες φορές, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική απόφαση και μας «μιλάει» η διαίσθησή μας, μπορεί να νιώσουμε έναν κόμπο στο στομάχι ή την καρδιά μας να χτυπάει σαν τρελή από ενθουσιασμό. «Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα όταν νιώθουμε πραγματικά τα κύτταρα ολόκληρου του οργανισμού μας», εξηγεί η Halonen. «Το υποσυνείδητο στέλνει μηνύματα στα κύτταρα του σώματός μας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση από το να ακούμε ολόκληρο το είναι μας, αντί μόνο για τις σκέψεις της λογικής μας;». 

«Το κλειδί για να εκμεταλλευτούμε το ιερό αυτό δώρο που είναι η διαίσθησή μας είναι να μάθουμε να την ακούμε», καταλήγει η ειδικός. «Όσο περισσότερο την ακούμε, τόσο πιο ισχυρή και ακριβής γίνεται». Αν θέλεις να μάθεις να ακούς και να εμπιστεύεσαι την εσωτερική αυτή φωνή σου, που όλα δείχνουν ότι ξέρει πολύ καλά να μας καθοδηγεί σε κάθε μας βήμα, διάβασε 5 tips! 

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive