, , , , , ,

Ευτυχία εδώ και τώρα! 5 καθημερινές συνήθειες που χρωστάς στον εαυτό σου

26 Μαρ 2015

Ένας καθηγητής του Harvard μας δείχνει τον τρόπο να είμαστε ευτυχισμένες κάθε μέρα!

Πριν γίνει σύμβουλος κορυφαίων εταιριών και συγγραφέας, ο Shawn Achor πέρασε δέκα χρόνια διεξάγοντας έρευνες και διδάσκοντας στο Harvard. «Όταν ρωτούσα τους φοιτητές μου πόσο ευτυχισμένοι είναι», εξηγεί, «μου απαντούσαν όλοι “δουλεύω σκληρά τώρα ώστε όταν τελειώσω τις σπουδές μου/βρω δουλειά/κάνω οικογένεια, να είμαι ευτυχισμένος/η”. Και πράγματι, φαίνεται πως όλοι συνεχώς περιμένουμε “κάτι” για να νιώσουμε ευτυχισμένοι». Όμως πόσο καλά είμαστε μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή της εκπλήρωσης; Και μετά από αυτή, πάντα δεν ακολουθεί ένας επόμενος στόχος, που πάλι πρέπει να περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; Ο διάσημος «ειδικός στις ανθρώπινες δυνατότητες», όπως αυτοσυστήνεται, μας εξηγεί πώς να αποφύγουμε αυτήν ακριβώς την παγίδα: ακολουθώντας 5 καθημερινές συνήθειες που μας βοηθούν να είμαστε ευτυχισμένες κάθε μέρα της ζωής μας.

1.       «Γράφετε κάθε μέρα τρία καινούρια πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες», συστήνει ο Achor. «Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η συνήθεια μας κάνει πιο αισιόδοξους -και πως αυτή η επίδραση κρατάει 6 ολόκληρους μήνες-, ενώ αυξάνει σημαντικά και τα ποσοστά επιτυχίας μας ό,τι κι αν κάνουμε».

2.       «Αφιερώνετε 2’ κάθε μέρα γράφοντας κάτι θετικό που ζήσατε το τελευταίο 24ωρο». Αυτή η στρατηγική μας βοηθάει να βλέπουμε τι δίνει νόημα στη ζωή μας και μας βάζει σε μία διαδικασία να εντοπίζουμε τα όμορφα πράγματα που ζούμε, αντί να επικεντρωνόμαστε στις δυσκολίες, σύμφωνα με τον Achor. Και έτσι, τα επίπεδα ευτυχίας μας αυξάνονται κατακόρυφα.

3.       «Κάνετε γυμναστική για 10’ κάθε μέρα. Με αυτό τον τρόπο [εκτός από τα οφέλη που απολαμβάνουμε στο σώμα και την υγεία μας], εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να πιστεύει πως εμείς έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, εμείς αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, και πως επομένως, ό,τι κι αν συμβεί, είμαστε νικητές κάθε μέρα». 

4.       «Διαλογιστείτε για 2’, εστιάζοντας στην αναπνοή σας. Ο διαλογισμός μειώνει το στρες, αυξάνει την ευτυχία και διώχνει τις [πολλές] παρενέργειες του multitasking», μια παγίδα στην οποία πέφτουμε όλες οι γυναίκες.

5.    «Κάντε ρουτίνα το να ξεκινάτε τη μέρα σας γράφοντας ένα όμορφο μήνυμα σε κάποιον». Όπως εξηγεί ο Achor, η έρευνά του στο Harvard έδειξε πως ο σημαντικότερος παράγοντας για το πόσο ευτυχισμένες είμαστε, είναι το πόσο νιώθουμε «ότι ανήκουμε». Γράφοντας ένα «ευχαριστώ» ή ένα «μπράβο», ερχόμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους με τους ποίους μοιραζόμαστε είτε την προσωπική είτε την επαγγελματική μας ζωή μας και προσθέτουμε πολλούς πόντους ευτυχίας στην καθημερινότητά μας. 

Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive