, ,

Κάνε το τεστ και μάθε: Πόσο αισιόδοξος άνθρωπος είσαι;

24 Οκτ 2014

Τελικά το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο;


Κανονίζεις να φύγεις με τον καλό σου το Σαββατοκύριακο, αλλά ξαφνικά σου ανακοινώνουν από τη δουλειά ότι το Σάββατο πρέπει οπωσδήποτε να πας στο γραφείο. Αυτό που συνέβη το βλέπεις σαν μια μικρή αναποδιά και ανοίγεις αμέσως το calendar του κινητού για να βρεις άλλη ημερομηνία ή σου επιβεβαιώνει ότι είσαι η αιώνια άτυχη; Βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία ή όχι;

Στη σελίδα του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια www.authentichappiness.sas.upenn.edu (στην κατηγορία με τα ερωτηματολόγια) μπορείς να βρεις ένα τεστ φτιαγμένο από την επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίο μετράει τα επίπεδα αισιοδοξίας σου! Μέσα από 32 ερωτήσεις όπου απαντάς πώς θα αντιδρούσες σε διάφορες καταστάσεις, οι ειδικοί εξετάζουν τον τρόπο που ερμηνεύεις τα όσα θετικά ή αρνητικά συμβαίνουν στη ζωή σου.

Το συγκεκριμένο τεστ έχει επιμεληθεί ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας δρ Martin Seligman.

 Tip: Σύμφωνα με τη θεωρία της Θετικής Ψυχολογίας την οποία έχει διατυπώσει ο δρ Seligman, όσοι είναι αισιόδοξοι πιστεύουν πως (α) τα καλά περιστατικά που τους συμβαίνουν οφείλονται σε γενικούς και μόνιμους παράγοντες, ενώ (β) τα αρνητικά συμβάντα οφείλονται σε αιτίες προσωρινές και συγκεκριμένες σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή γενικεύουν τα καλά, αλλά δεν αφήνουν τα αρνητικά να επηρεάσουν τον θετικό τρόπο που βλέπουν τη ζωή συνολικά. Αντίθετα, τα απαισιόδοξα άτομα έχουν την τάση να αποδίδουν (α) τα αρνητικά συμβάντα σε αιτίες πιο «μόνιμες» και γενικές και (β) τα θετικά σε παράγοντες προσωρινούς και συγκεκριμένους για κάθε περίπτωση. Με απλά λόγια, όταν συμβαίνει κάτι καλό σε έναν απαισιόδοξο άνθρωπο, εκείνος πιστεύει ότι συνέβη διότι «έτυχε», ενώ όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό, θεωρεί πως οφείλεται στο ότι, για παράδειγμα, όλα πηγαίνουν πάντα στραβά.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!


Σχετικα αρθρα

3 comments

  1. Σε ποιο από όλα τα questionnaires αναφέρεσαι; Δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιο questionnaire αναφέρεσαι από όλα που είναι στη λίστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ενότητα "Questionnaires", επιλέγεις το "Optimism test". Καλά αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive