Εναλλακτικές θεραπείες,
Κρίσεις πανικού,
Φόβος
Κρίσεις πανικού: αντιμετώπισέ τες εναλλακτικά!
25 Φεβ 2015
5+1 tips για να μη σου χτυπήσουν την πόρτα ποτέ ξανά!
Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες: η Αναστασία είχε πάει από νωρίς στο γραφείο, γιατί εκτός από τα projects που έτρεχαν σε καθημερινή βάση, σήμερα στις 11:00 είχε και παρουσίαση. Δεν ήταν ούτε η πρώτη σημαντική παρουσίαση που έκανε ούτε η τελευταία. Ενώ όμως ετοιμαζόταν, ήρεμη και συγκεντρωμένη, η καρδιά της άρχισε να χτυπάει σαν τρελή, κρύος ιδρώτας την έλουσε, ενώ το κεφάλι της πήγαινε να σπάσει. Με τρόμο ανακάλυψε ότι τα χέρια της είχαν μουδιάσει και δεν μπορούσε να μιλήσει. Και τότε θυμήθηκε πως το ίδιο πράγμα της είχε συμβεί πριν λίγες εβδομάδες, σε μια άλλη ανύποπτη στιγμή, όσο περίμενε το μετρό. Το όλο περιστατικό δεν κράτησε πάνω από 10’, όμως από τότε η Αναστασία ζούσε με το φόβο ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα το ξαναπάθαινε, αλλά και πως κάτι πολύ κακό συνέβαινε με την υγεία της.
Ο γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε της επιβεβαίωσε πως, αντίθετα με ό,τι πίστευε η ίδια, σωματικά ήταν καλά, η υγεία της δεν διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο και πως αυτό που βίωνε ήταν κρίσεις πανικού. Αυτές οι κρίσεις, μπορεί να μην απειλούν την υγεία, αλλά δυσκολεύουν πάρα πολύ την καθημερινότητα όσων τις βιώνουν. Ειδικά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για κρίσεις πανικού, πιστεύουν ότι τα συμπτώματα μαρτυρούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και, όπως λένε οι ειδικοί, τις περισσότερες φορές ο φόβος ότι μια τέτοια κρίση καραδοκεί, «στοιχειώνει» την καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, 1 στους 3 ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχή πανικού υποφέρει επίσης από αγοραφοβία, το 40% από κατάθλιψη, ενώ το 83% αναφέρει ότι λόγω των κρίσεων επηρεάζεται αρνητικά η αποδοτικότητά του στη δουλειά.
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΥ
Όπως εξηγεί η κα. Ελένη Κεραμάρη, δρ Βιοθεραπείας, Πιστοποιημένη Εφαρμοστής Θεραπευτικής Αυτογνωσίας, Reiki Master Teacher, «η κρίση πανικού είναι μια νοητική κατάσταση ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εποχή μας. Για να δώσουμε ένα στίγμα της κατάστασης αυτής θα πούμε ότι κρίση πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή που έχει έντονα σημεία άγχους, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο ή την αιτία. Συνήθως αυτά εμφανίζονται ως φοβίες και διαρκούν λίγο ή πιο πολύ. Τα συμπτώματα είναι:
· Ταχυπαλμία
· Τρέμουλο
· Μούδιασμα άκρων
· Εφίδρωση
· Τάση για λιποθυμία
· Αίσθηση απώλειας αναπνοής
· Πόνος στο στήθος
· Απώλεια ενέργειας
· Φόβος θανάτου
· Φόβος ότι χάνω το νου μου
Η κρίση πανικού αντλεί τη δύναμη της από το φόβο, για την ακρίβεια παίρνει ενέργεια και τρέφεται από το φόβο! Το άτομο καταλαμβάνεται από ανεξέλεγκτο φόβο κατά την κρίση πανικού. Να σημειώσουμε εδώ ότι βάσει των στατιστικών, κανενός η ζωή δεν έχει μπει σε κίνδυνο εξαιτίας των κρίσεων πανικού που βιώνει. Παρόλο όμως που αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τη σωματική υγεία και ακεραιότητα, επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα της ζωής του ατόμου και η διαχείριση της καθημερινότητάς του.
Αυτό συμβαίνει διότι για το σώμα μας, ο φόβος είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Μετά από μακροχρόνιες έρευνες, η ιατρική σχολή του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σκέψεις γεμάτες φόβο και άγχος οδηγούν σε έκκριση στρεσογόνων ορμονών που εμποδίζουν όλες τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος μας να δράσουν. Μπορεί οι στρεσογόνες αυτές σκέψεις να μην πραγματοποιηθούν ποτέ, αλλά η ζημιά που προκαλούν είναι η ίδια. Έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης φθείρει τον εγκέφαλο, οδηγεί σε ατροφία τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλεί απώλεια μνήμης. Επίσης αυξάνει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση και την ανάπτυξη καρδιακών ασθενειών».
ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Τι χρειάζεται να κάνουμε για να εξαλείψουμε τις κρίσεις πανικού; «Καταρχάς», απαντά η κα. Κεραμάρη, «να αναγνωρίσουμε τον εχθρό δηλαδή τον ή τους φόβους που μας δημιουργούν τις κρίσεις πανικού. Το βασικό μας όπλο για να νικήσουμε το φόβο είναι η δράση. Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κάνουμε την Ενεργειακή Διαγνωστική Ατομική Συνεδρία (ΕΔΑΣ). Η ΕΔΑΣ είναι μια απόλυτα εξατομικευμένη συνεδρία η οποία συνδυάζει στοιχεία κλασικής και ενεργειακής ψυχολογίας και η οποία μέσα από ερωτηματολόγιο 56 ερωτήσεων οδηγεί στην κατανόηση της προέλευσης του ή των φόβων που έχει ο κάθε άνθρωπος. Και όπως ήδη αναφέραμε, όταν ο εχθρός αποκαλυφθεί, η αντιμετώπισή του, με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου επιστήμονα, είναι πλέον μια πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική υπόθεση».
Με την Ενεργειακή Διαγνωστική Ατομική Συνεδρία, η ειδικός θα ανακαλύψει τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν κρίσεις πανικού. Όσον αφορά όμως τα συμπτώματα, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούν να μετριάσουν την έντασή τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) προτείνει:
1. Συγκεντρώσου σε κάτι ουδέτερο, έξω από εσένα
Θύμισε στον εαυτό σου ότι οι σκέψεις και όλα όσα βιώνεις τη στιγμή της κρίσης πανικού θα περάσουν και προσπάθησε να επικεντρωθείς σε κάτι ανώδυνο και ουδέτερο, που θα σου αποσπάσει την προσοχή, όπως τους δείκτες του ρολογιού σου ή τα προϊόντα που χτυπάει η ταμίας στο κατάστημα όπου βρίσκεσαι.
2. Ηρέμησε την αναπνοή σου
Οι γρήγορες ανάσες μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού. Προσπάθησε να ανασαίνεις αργά και βαθιά.
3. Δημιουργικός οραματισμός
Πολλοί άνθρωποι κάνουν αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, σκέψεις καταστροφής ή ακόμα και θανάτου. Όπως όμως λέει στην ιστοσελίδα του NHS, είναι πολύ αποτελεσματικό να σκεφτόμαστε θετικά και να δημιουργούμε θετικές εικόνες με το νου μας: Σκέψου έναν τόπο ή μια κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και προσπάθησε να συγκεντρωθείς σε αυτή την εικόνα. Αυτό βοηθά πολύ στη μείωση των συμπτωμάτων.
4. Μην προσπαθείς να αποφύγεις την κρίση πανικού - Αποδέξου την
Με το να προσπαθούμε εκείνη την ώρα να βρούμε τρόπο να αποφύγουμε την κρίση πανικού, χειροτερεύουμε την κατάσταση, εντείνοντας τα αισθήματα άγχους και πανικού. Αντί γι’ αυτό, προτιμότερο είναι να πεις στον εαυτό σου ότι, ναι, έχεις μια κρίση πανικού, που όμως δεν απειλεί τη ζωή σου.
5. Ανακάλυψε τρόπους να χαλαρώνεις
Για να φτάσει κάποιος να εκδηλώσει κρίσεις πανικού, συνήθως έχει πολύ στρες σε όλη του την καθημερινότητα. Μαθαίνοντας πώς να χαλαρώνεις το σώμα και το νου σου, μειώνεις τα επίπεδα τους στρες στη ζωή σου γενικά και αποκτάς τεχνικές που θα σε βοηθήσουν την ώρα της κρίσης πανικού. Το NHS προτείνει την αρωματοθεραπεία, το μασάζ, τη γιόγκα, αλλά και ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής.
6. Φρόντισε τη διατροφή σου
Τα ασταθή επίπεδα σακχάρου ενδέχεται, λέει το NHS, να συμβάλλουν στα συμπτώματα των κρίσεων πανικού. Γι’ αυτό οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν να κρατάμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγουμε τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη, καφεΐνη και αλκοόλ, αλλά και το κάπνισμα.
Info: Η Ενεργειακή Διαγνωστική Ατομική Συνεδρία (ΕΔΑΣ) διενεργείται στο Κέντρο Ολιστικών Θεραπειών Αέναη Ροή (www.aenairoi.com)
Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr
0 comments