, , , ,

Test: Βρες τα δυνατά σου χαρτιά και πάρε το δρόμο προς την ευτυχία!

24 Φεβ 2015

Δύο από τους διασημότερους ψυχολόγους στον κόσμο μας δείχνουν τον τρόπο για να ανακαλύψουμε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας και να βρούμε τι δίνει νόημα στη ζωή μας!

Ποια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σου; Και γιατί έχει σημασία να τα γνωρίζεις και να τα χρησιμοποιείς; Ο «πατέρας της θετικής ψυχολογίας» δρ Martin Seligman και ο κορυφαίος καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Michigan δρ Christopher Peterson, έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι όταν ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας και μάλιστα τα καλλιεργούμε και τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, ανεβάζουμε κατακόρυφα τα επίπεδα ευτυχίας μας!

Σε μία από τις δεκάδες έρευνές τους, όσοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν τις οδηγίες να χρησιμοποιούν ένα από τα πιο δυνατά τους χαρτιά καθημερινά, μετά από έξι μήνες, είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα ευτυχίας τους και τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα κατάθλιψης. Μία άλλη έρευνα έδειξε πως όσοι χρησιμοποιούν στη δουλειά τα «character strengths» τους, όπως τα ονομάζουν, παίρνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την επαγγελματική τους ζωή, ενώ ανάλογα θετικά αποτελέσματα έχει και η εφαρμογή τους από μαθητές. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν αρκεί να εντοπίσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μας, αλλά σημασία έχει να τα χρησιμοποιούμε και στην πράξη.

Έτσι, οι δύο ψυχολόγοι και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν ένα τεστ (το Values in Action) ώστε να ανακαλύψει καθένας και καθεμία από εμάς ποια είναι τα δυνατά του στοιχεία. Πρόκειται για ένα δωρεάν ερωτηματολόγιο που διαρκεί 15’ και το έχουν κάνει περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 190 χώρες, ενώ υπάρχει και στα Ελληνικά αλλά και σε ειδική έκδοση για νέους 10-17 χρονών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΟΥ;

«Μπορεί να έχεις πολλά καλά στοιχεία: ικανότητες, ταλέντα και ενδιαφέροντα», λένε οι δύο ψυχολόγοι, «αλλά δεν είναι αυτά που σε κάνουν αυτόν ή αυτή που είσαι αληθινά. Αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής σου είναι τα δυνατά σου χαρτιά, αυτά που σε βοηθούν να καταλάβεις πόσο ξεχωριστός και ικανός είσαι». Και όταν αποφασίσουμε να τα βάλουμε στην πράξη, τότε, υποστηρίζουν οι Seligman και Peterson, βρίσκουμε και το σκοπό της ζωής μας!



Οι δύο ερευνητές έχουν ταξινομήσει τα 24 θετικά αυτά στοιχεία σε 6 κατηγορίες και τα περιγράφουν ως εξής:

1. Γνώση και σοφία
Δημιουργικότητα: «Το να σκέφτεσαι νέους τρόπους για να κάνεις διάφορα πράγματα είναι σημαντικό μέρος της προσωπικότητάς σου. Δεν είσαι ποτέ ικανοποιημένος/η με το να υλοποιείς κάτι με τον συμβατικό τρόπο εάν υπάρχει κάποιος καλύτερος».
Περιέργεια: «Είσαι περίεργος/η για τα πάντα. Πάντα κάνεις ερωτήσεις και βρίσκεις όλα τα θέματα συναρπαστικά. Σου αρέσει η εξερεύνηση και η ανακάλυψη».
Κριτική σκέψη: «Το να σκέφτεσαι τις καταστάσεις και να τις διερευνάς από όλες τις οπτικές γωνίες είναι σημαντικό για σένα. Δεν βγάζεις επιπόλαια συμπεράσματα και βασίζεσαι μόνο σε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να πάρεις αποφάσεις. Είναι δυνατόν να αλλάξεις τις απόψεις σου».
Αγάπη για μάθηση: «Σου αρέσει να μαθαίνεις νέα πράγματα, είτε σε ένα σύνολο είτε μόνος σου. Σου άρεσε πάντα το σχολείο, το διάβασμα, τα μουσεία - παντού και πάντα υπάρχει μία ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο».
Προοπτική: «Αν και δεν θεωρείς τον εαυτό σου σοφό, οι φίλοι σου έχουν αυτή την άποψη για σένα. Εκτιμούν την προοπτική που δίνεις στις καταστάσεις και επιζητούν τις συμβουλές σου. Έχεις έναν τρόπο να αντιμετωπίζεις τον κόσμο που δίνει νόημα στους άλλους και σε σένα».

2. Συναισθηματική δύναμη
Θάρρος: «Είσαι ένας θαρραλέος άνθρωπος που δεν το βάζει κάτω μπροστά σε απειλές, προκλήσεις και δυσκολίες ή πόνο. Υποστηρίζεις το δίκαιο ακόμα κι όταν υπάρχουν αντίθετες απόψεις».
Επιμονή: «Δουλεύεις σκληρά για να τελειώσεις ότι έχεις αρχίσει. Άσχετα με το πρότζεκτ, τα φέρνεις όλα σε πέρας έγκαιρα. Δεν αφαιρείσαι όταν εργάζεσαι και παίρνεις ικανοποίηση με το να ολοκληρώνεις εργασίες».
Ειλικρίνεια: «Είσαι ένας ειλικρινής άνθρωπος, όχι μόνο λέγοντας την αλήθεια αλλά ζώντας τη ζωή σου με ένα γνήσιο και αυθεντικό τρόπο. Είσαι ένας προσγειωμένος άνθρωπος χωρίς υποκρισία. Είσαι "αληθινός"».
Ενθουσιασμός: «Ανεξάρτητα με το τι κάνεις, το αντιμετωπίζεις με ενθουσιασμό και ενέργεια. Δεν κάνεις ποτέ κάτι μισό ή με μισή καρδιά. Για σένα η ζωή είναι μία περιπέτεια».

3. Ανθρωπισμός
Αγάπη: «Εκτιμάς τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις σου με τους άλλους, ιδιαίτερα με αυτούς που υπάρχει αμοιβαιότητα όσον αφορά το μοίρασμα, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα».
Καλοσύνη: «Είσαι καλοσυνάτος/η και γενναιόδωρος/η και πάντα διαθέσιμος/η προκειμένου να βοηθήσεις τους άλλους. Σου αρέσει να κάνεις καλές πράξεις για τους άλλους, ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζεις καλά».
Κοινωνική ευφυΐα: «Έχεις επίγνωση των κινήτρων και των συναισθημάτων των γύρω σου. Ξέρεις τι θα πρέπει να κάνεις προκειμένου να ταιριάξεις σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις και γνωρίζεις πώς να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα».


4. Ομαδικότητα
Συνεργασία: «Μέσα από την ομάδα εξελίσσεσαι. Είσαι ένα πιστό μέλος της ομάδας, πάντα εκτελείς το μερίδιο που σου αναλογεί και εργάζεσαι σκληρά για την επιτυχία της ομάδας στην οποία ανήκεις».
Δικαιοσύνη: «Η ισότιμη μεταχείριση όλων των ανθρώπων είναι απαράβατη αρχή σου. Δεν επιτρέπεις τα προσωπικά σου συναισθήματα να επηρεάζουν τις αποφάσεις σου για τους άλλους. Δίνεις σε όλους ευκαιρία».
Ηγεσία: «Εξελίσσεσαι αναλαμβάνοντας ηγετικές θέσεις.  Ενθαρρύνεις τα μέλη της ομάδας στην επίτευξη των εργασιών και παράλληλα διατηρείς την αρμονία εντός της ομάδας με το να τους κάνεις όλους να νιώθουν μέλη της ομάδας. Δρας αποτελεσματικά στην οργάνωση εργασιών και παρακολουθείς την ολοκλήρωσή τους».

5. Εγκράτεια
Συγχώρεση: «Συγχωρείς αυτούς που σου έκαναν κακό. Πάντα δίνεις στους άλλους δεύτερη ευκαιρία. Η βασική σου αρχή είναι η συγχώρεση και όχι η εκδίκηση».
Ταπεινοφροσύνη: «Δεν αποζητάς την προσοχή, προτιμώντας να αφήνεις τα κατορθώματά σου να μιλήσουν για σένα. Δεν θεωρείς τον εαυτό σου κάτι μοναδικό και οι άλλοι αναγνωρίζουν και εκτιμούν αυτήν σου την ταπεινοφροσύνη».
Σύνεση: «Είσαι ένα προσεκτικό άτομο και οι επιλογές σου χαρακτηρίζονται από φρόνηση. Δεν λες και δεν κάνεις πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσεις».
Αυτοπειθαρχία: «Υποσυνείδητα ορίζεις τι νιώθεις και τι κάνεις. Είσαι ένα πειθαρχημένο άτομο. Ελέγχεις τα συναισθήματά σου και όχι το αντίθετο».

6. Υπέρβαση
Εκτίμηση για την ομορφιά και την υπεροχή: «Παρατηρείς και εκτιμάς την ομορφιά, την τελειότητα και την εξαιρετική απόδοση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από τη φύση στην τέχνη και από τα μαθηματικά στην επιστήμη στην καθημερινότητά σου».
Ευγνωμοσύνη: «Έχεις επίγνωση των καλών πραγμάτων που σου συμβαίνουν και ποτέ δεν τα θεωρίες δεδομένα. ΟΙ φίλοι σου και η οικογένειά σου γνωρίζουν ότι είσαι ένας ευγνώμων άνθρωπος γιατί πάντα αφιερώνεις χρόνο για να εκφράσεις τις ευχαριστίες σου».
Ελπίδα: «Περιμένεις τα καλύτερα για το μέλλον και δουλεύεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύεις ότι το μέλλον είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις».
Χιούμορ: «Σου αρέσει να γελάς και είσαι πειραχτήρι. Το να κάνεις τους άλλους να χαμογελούν είναι σημαντικό για σένα. Βλέπεις την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων».
Πνευματικότητα: «Έχεις δυνατές και συγκροτημένες πεποιθήσεις σχετικά με το νόημα της ύπαρξης. Γνωρίζεις πού ταιριάζεις στο ευρύτερο πλαίσιο. Οι απόψεις σου διαμορφώνουν τις ενέργειές σου και αποτελούν πηγή ζωτικής ενέργειας για σένα».

Μπορείς να κάνεις το τεστ για να βρεις τα δικά σου ταλέντα εδώ.

Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive