, ,

Τέσσερις Άνεμοι: η Kristin Hannah επιστρέφει

4 Δεκ 2021

Η περίοδος της Μεγάλης Ξηρασίας στον αμερικανικό νότο, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας γυναίκας, η δύναμη της οποίας καθόρισε μια ολόκληρη γενιά. 

Οι Πυγολαμπίδες ήταν σπουδαίες: σύγχρονο, γλυκό και -όπως συμβαίνει πάντα με τα μυθιστορήματα της Kristin Hannah- με το γυναικείο φύλο στο επίκεντρό του. Το νέο της βιβλίο όμως, με τίτλο Τέσσερις Άνεμοι, μου θύμισε τη συγγραφέα που αγάπησα με τον Κήπο του Χειμώνα

Όπως και στο Αηδόνι και τον Κήπο του Χειμώνα, στους Τέσσερις Ανέμους η Hannah επικεντρώνεται στο γυναικείο βίωμα σε δραματικές περιόδους της ανθρωπότητας. Η κύρια χαρακτήρας «θα ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό της στους χειρότερους καιρούς», όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο. Ενώ οι ηρωίδες του Κήπου και του Αηδονιού έχουν να αντιμετωπίσουν τη φρικτή γερμανική κατοχή στο Λένινγκραντ και τη Γαλλία αντίστοιχα, η Έλσα Γουόλκοτ καλείται να τα βάλει και με τους προσωπικούς της δαίμονες, εκείνους που της ψιθυρίζουν ότι δεν είναι αρκετή, ικανή, άξια, όμορφη… 

Ο εύπορος πατέρας της, έμπορος γεωργικών μηχανημάτων που την υποτιμά συνεχώς και χτίζει την περιουσία του μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αποκληρώνει όταν εκείνη μένει έγκυος από τον Ρέιφ Μαρτινέλι. Την ημέρα που την αφήνει στο κτήμα των Μαρτινέλι, η Έλσα βρίσκει εκεί την οικογένεια που δεν είχε ποτέ μέχρι τότε. Όχι στο πρόσωπο του Ρέιφ, ο οποίος ξαφνικά βλέπει να γκρεμίζονται τα όνειρά του να σπουδάσει και να ξεφύγει από την επαρχία και την αγροτική ζωή, αλλά σε εκείνα των γονιών του που την αγκαλιάζουν σαν παιδί τους, των δικών της παιδιών που αποκτά μέσα στα χρόνια, αλλά και στη γη η οποία της ανταποδίδει πολλαπλάσια τη φροντίδα της. 

Μέχρι που τη δεκαετία του 1930 η Μεγάλη Ξηρασία καταστρέφει τις πεδιάδες των μεσοδυτικών πολιτειών της Αμερικής. Με το αγρόκτημα να έχει πια πεθάνει, όταν η φτώχεια, η πείνα και η σκόνη από τις απανωτές ανεμοθύελλες απειλούν τη ζωή του γιου της, παίρνει τα παιδιά της και αναζητά μια καλύτερη ζωή στην Καλιφόρνια. 

Μένουν σε άθλιους καταυλισμούς και παραγκουπόλεις, συνεχίζουν να πεινούν, να κινδυνεύουν, αντιμετωπίζουν τον εξευτελισμό από τους μεγαλογαιοκτήμονες, αλλά δεν σταματούν να προσπαθούν να επιζήσουν. 

Εν τέλει, η ιστορία της Έλσας είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που μεγάλωσε και έζησε μέσα στην αθλιότητα. Αλλά μέσα σε όλα αυτά, γνώρισε την αγάπη και τη φιλία, αξίες οι οποίες της έδωσαν όχι μόνο τη δύναμη να επιζήσει η ίδια και τα παιδιά της, αλλά και τη γενναιότητα να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τις επόμενες γενιές. 


Όπως συμβαίνει πάντα με τα βιβλία της Hannah, οι περιγραφές είναι λιτές, χωρίς περιττά τεχνάσματα, σχεδόν σκληρές όσο και τα βιώματα των χαρακτήρων της. Εντυπώνονται όμως μέσα σου με μια γλυκύτητα και έρχονται σε ανύποπτο χρόνο να σου θυμίσουν ότι η ζωή είναι συγκινητικά όμορφη ακόμα και όταν όλα γύρω σου είναι μαύρα. 

Αυτή είναι και μια συχνή διαφωνία μου με άλλους αναγνώστες, οι οποίοι μου έχουν πει ότι βρίσκουν τα μυθιστορήματά της ασφυκτικά και δύσκολα. Ίσως δεν είναι κατάλληλα να τα διαβάσεις αν είσαι σε μια ζορισμένη φάση της ζωής σου, αλλά τελειώνοντας το Τέσσερις Άνεμοι, όπως και Το Αηδόνι και τον Κήπο του Χειμώνα, η γραφή της Kristin Hannah σε αποζημιώνει με κάτι μεγαλύτερο από την αξία του μικρόκοσμού μας. 

Μια άλλη αγαπημένη μου συγγραφέας, η Delia Owens, που υπογράφει το αριστούργημα Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες, γράφει για το Τέσσερις Άνεμοι: «Η αριστοτέχνις της αφήγησης Kristin Hannah µάς υπενθυμίζει ότι τόσο η ανθρώπινη καρδιά όσο και η ίδια η Γη είναι δυνατές και ταυτόχρονα ευμετάβλητες – όπως η αλλαγή της φοράς του ανέµου. Ένα μυθιστόρημα που έρχεται την κατάλληλη στιγµή και επισημαίνει την αξία και την ευαλωτότητα της Φύσης».

Ό,τι πρέπει για τις φετινές γιορτές που λόγω covid είναι μεν (μάλλον) καλύτερες από τις περσινές, αλλά χωρίς τις αυθόρμητες αγκαλιές που κάποιοι χρειαζόμαστε λίγο πιο πολύ, παραμένουν ζόρικες. Εκτός και αν έχεις δίπλα σου βιβλία που σου θυμίζουν να εκτιμάς όλα όσα έχεις: ανθρώπους αγαπημένους, θέρμανση, ευλογημένο καθαρό νερό και αέρα, ένα στολισμένο δέντρο, υπέρικο στο βάζο σου και πορτοκάλια. 

INFO

Το ιστορικό μυθιστόρημα Τέσσερις Άνεμοι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και έχει προταθεί για Καλύτερο Βιβλίο του 2021 στην κατηγορία της Λογοτεχνίας των Goodreads Choice Awards. Μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις τις πρώτες σελίδες ή να το παραγγείλεις από εδώ

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive