, , ,

Ένα Αστέρι τη Νύχτα: Μετά τις Πυγολαμπίδες (το χάος; Ίσως και όχι)

16 Σεπ 2022

Η Kristin Hannah κάνει ξανά τα μαγικά της.


Τις Πυγολαμπίδες τις έκλεισα με μάτια πρησμένα από το κλάμα, αλλά και μια αίσθηση ότι όλα μπήκαν στη θέση τους στο τέλος του βιβλίου. Η γεύση που σου αφήνουν, έχοντας διαβάσει και την τελευταία σελίδα, δεν είναι άλλη από τη «γλύκα της γυναικείας φιλίας», έγραψα τότε στο review. Το Ένα Αστέρι τη Νύχτα, το καινούριο μυθιστόρημα της Kristin Hannah, το περιμέναμε πώς και πώς, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που απογοητεύτηκαν. 

Αν έχεις γνωρίσει την Kristin Hannah μόνο μέσα από τις Πυγολαμπίδες, είναι πιθανό να περίμενες άλλα πράγματα από το Ένα Αστέρι τη Νύχτα. Σ’ αυτό το δεύτερο βιβλίο θα σου λείψει ο γρήγορος ρυθμός και εκείνες οι ανέμελες στιγμές της φιλίας μεταξύ της Τάλι και της Κέιτ που μας έκαναν όλους να μην μπορούμε να σταματήσουμε να διαβάζουμε τις Πυγολαμπίδες. Παρ’ όλα αυτά, το Ένα Αστέρι τη Νύχτα έχει πολλά να δώσει στον αναγνώστη – όπως όλα τα βιβλία της Hannah.

Το πρώτο μέρος του πιάνει την ιστορία εκεί που την είχαμε αφήσει στο τέλος των Πυγολαμπίδων. Πώς διαχειρίζονται η Τάλι, ο Τζόνι και η Μάρα τον θάνατο της Κέιτ; Η συγγραφέας βουτάει βαθιά μέσα στην ανθρώπινη φύση και μελετά πώς αυτοί οι χαρακτήρες προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με το κενό της καλύτερης φίλης, της συντρόφου και της μητέρας αντίστοιχα να τους ρουφάει σαν μαύρη τρύπα. Ναι, αυτό το (μεγάλο) σημείο του βιβλίου είναι δύσκολο. Βαρύ και σκοτεινό, αλλά, και βαθιά αληθινό, γιατί στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι δεν γυρίζουν απλά σελίδα με τη μία. Στην πραγματική ζωή μπορεί και να βυθίζεσαι στο σκοτάδι για καιρό. 

Καμιά φορά εμείς οι άνθρωποι θέλουμε ένα γερό ταρακούνημα για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ όπου καθένας μας μπορεί να έχει παγιδευτεί. Ή όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, «σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στο χείλος του γκρεμού, δε βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει». Για τους ήρωες της Hannah, αυτό το ταρακούνημα, το χείλος του γκρεμού, είναι ένα σοβαρό ατύχημα που ρίχνει την Τάλι σε κώμα. Ο Τζόνι και η Μάρα μετανιώνουν για τις πράξεις και την απραξία τους, όσα έχουν πει και όσα δεν έχουν πει σε όσους αγαπούν και τελικά κάνουν το βήμα που τους επαναφέρει στη ζωή. 

Την ίδια στιγμή, όσο η Τάλι είναι σε καταστολή και παραμένει ζωντανή μόνο χάρη στη μηχανική υποστήριξη, ένα άυλο κομμάτι της ξαναβρίσκεται με την Κέιτ για να μπορέσει να κλείσει τους κύκλους της ζωής της που δεν έχει βρει τη δύναμη ακόμα να κλείσει. Το σώμα είναι παγωμένο, φλερτάρει με τον θάνατο, αλλά η ψυχή αναζητά (και βρίσκει) τη ζεστασιά της ζωής. Στο πλευρό της βρίσκεται η μητέρα της, η Ντόροθι Χαρτ. Εκείνη που στις Πυγολαμπίδες γνωρίσαμε ελάχιστα ως Κλάουντ, γιατί τότε ζούσε πράγματι σαν σε σύννεφο: στο σύννεφο των ναρκωτικών, του εθισμού και της παραίτησης, έχοντας γυρίσει την πλάτη πρώτα στον εαυτό της και έπειτα στην κόρη της. Μου είχε λείψει τότε η δική της οπτική. Και μάλλον και στην Kristin Hannah, η οποία στο Ένα Αστέρι τη Νύχτα της δίνει επιτέλους τη φωνή την οποία είχε στερηθεί. 

Είναι η ιστορία της Ντόροθι που έρχεται να θυμίσει στον αναγνώστη ένα από τα (πολλά) δυνατά χαρτιά της πένας της Hannah. Η συγγραφέας πλάθει, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει, έναν ακόμα συναισθηματικά πολύπλοκο γυναικείο χαρακτήρα, φωτίζοντας όλα τα πώς και τα γιατί ήταν τόσα χρόνια απούσα από τη ζωή της Τάλι. Τώρα καλείται να πετάξει από πάνω της το κουφάρι της Κλάουντ και να ζητήσει τη συγχώρεση της κόρης της. 

Εντέλει, αυτό που μένει ακόμα κι όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο έχει φύγει, είναι η αγάπη, όπως λέει μια δική μου πολύ πολύ αγαπημένη φίλη, που έχει ζήσει από πρώτο χέρι και από πολύ νωρίς την απώλεια. Αυτή είναι η κόλλα που φέρνει μαζί όλα τα κομμάτια στο παζλ της ζωής και της δίνει νόημα. Χωρίς αυτήν, το σκοτάδι είναι πηχτό και αδιαπέραστο. Ευτυχώς για όλους μας -από τους χαρακτήρες στα βιβλία της Kristin Hannh έως εμάς τους ίδιους- η αγάπη έχει περίσσια δύναμη. Αρκεί να την αφήσουμε να κάνει τα μαγικά της.

Η Hannah, πάντως, τα κάνει τα μαγικά της στο Ένα Αστέρι τη Νύχτα. Γιατί εντέλει αυτό το οποίο σου μένει κλείνοντας το νέο μυθιστόρημά της είναι η αίσθηση της γλύκας που μόνο η αγάπη μπορεί να δώσει στη ζωή μας. 

INFO

Το νέο βιβλίο της Kristin Hannah Ένα Αστέρι τη Νύχτα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Μπορείς να διαβάσεις τα πρώτα κεφάλαια εδώ και να το παραγγείλεις από εδώ.  









Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive