, , , , ,

Ένα βιβλίο για όσους αμφιταλαντεύονται: είναι ο ύπνος χάσιμο χρόνου και σημάδι αδυναμίας ή δείγμα αγάπης προς τον εαυτό μας;

6 Μαρ 2020


...και για όλους εμάς που προσπαθούμε σαν ζογκλέρ να ισορροπήσουμε ρόλους, σχέσεις, θέλω και πρέπει ελαχιστοποιώντας τις ώρες του ύπνου μας. 


Αν ως φοιτητής ή ακόμα και σήμερα έχεις συμμετάσχει στην κόντρα «ποιος κοιμήθηκε τις λιγότερες ώρες τα βράδια της εξεταστικής», αν συμβαίνει συχνά να ξυπνάς το πρωί περιμένοντας τη στιγμή που θα ξαναπέσεις για ύπνο, αν μέσα στα χρόνια έχεις καταλήξει να κοιμάσαι όλο και πιο αργά και να ξυπνάς όλο και νωρίτερα για να προλάβεις όλα όσα θέλεις ή πρέπει να κάνεις, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. 

«Η Επανάσταση του Ύπνου» έρχεται να ταρακουνήσει γερά όλους εμάς που στερούμε από τον εαυτό μας τον επαρκή ύπνο προκειμένου να χτίσουμε την καριέρα μας ή/και να είμαστε οι καλύτεροι γονείς και σύντροφοι που θα μπορούσαμε να είμαστε. Η συγγραφέας του, η Αριάνα Χάφινγκτον, ιδρύτρια του κολοσσού The Huffington Post και μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιχειρηματίες των τελευταίων δεκαετιών, παρουσιάζει κυριολεκτικά εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τις τεράστιες βλάβες και τους κινδύνους όταν θυσιάζουμε τον ύπνο μας στο βωμό της δουλειάς, της καριέρας, της οικογένειάς μας ή προσπαθούμε σαν ζογκλέρ να ισορροπήσουμε όλα τα παραπάνω ελαχιστοποιώντας τις ώρες του ύπνου μας.


photo via Pinterest


ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Να περιμένεις να διαβάσεις πώς διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ανάμεσα σε άλλα, ότι:

- Όταν οδηγούμε, τα αποτελέσματα της αϋπνίας είναι σχεδόν τα ίδια με της μέθης: 24 ώρες χωρίς ύπνο είναι σαν να έχουμε 0,1% ποσοστό στο αίμα μας – σαν να είμαστε δηλαδή κάτι παραπάνω από μεθυσμένοι.
- Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη, άγχος, ενώ στις περιπτώσεις καρκίνου, η ασθένεια είναι πιο επιθετική.
- Ο επαρκής ύπνος στα παιδιά έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο και η χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο.
- Οι μαθητές που κοιμούνται αργότερα (μεταξύ 1:00 και 2:00 το πρωί) έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση από όσους κοιμούνταν μεταξύ 21:00 και 22:00.
- Ο μεταβολικός μας δείκτης πέφτει αν κοιμόμαστε επί τρεις εβδομάδες για λιγότερο από 5,6 ώρες.

Αλλά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον ύπνο, όπως:

- Πώς αποκαλούν στα νοσοκομεία της Αμερικής τους γιατρούς που με τις εφημερίες μένουν άυπνοι για 24ωρα: «Τζακ Μπάουερ».
- Ο Λάρι Πέιτζ δημιούργησε την Google έπειτα από ένα όνειρο που είχε.
- O Πολ Μακ Κάρτνεϊ έγραψε το τραγούδι «Let it Be» των Beatles επίσης έπειτα από ένα όνειρο. 
- Στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον οι φοιτητές δηλώνουν πως ζουν σύμφωνα με το αξίωμα «Ύπνος, βαθμοί, κοινωνική ζωή: διαλέξτε δύο»… Μαντεύουμε όλοι ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος, έτσι; 
- «Ο ύπνος είναι σαν να φέρνουμε ένα συνεργείο καθαρισμού για να καθαρίσει τις τοξικές πρωτεΐνες από τα κύτταρα του εγκεφάλου». Είναι αδύνατο να έχουμε καθαρό μυαλό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) χωρίς καλό και επαρκή ύπνο. «Σκεφτείτε ότι είναι λίγο σαν να κάνεις ένα πάρτι στο σπίτι. Μπορείς είτε να διασκεδάσεις τους καλεσμένους ή να καθαρίσεις το σπίτι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα».
- Τι λένε για τον ύπνο διάσημες όπως οι Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιγιονσέ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κριστίνα Αγκιλέρα, Κάμερον Ντίαζ κ.ά.  
- Πολλά tips και λεπτομέρειες για διάφορους online διαλογισμούς και εφαρμογές για το κινητό που βοηθούν να κοιμόμαστε καλά.

photo via Pinterest


ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ  Ή ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ; (σ.σ. ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ…;)

Σε μια εποχή που ο ύπνος θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση χάσιμο χρόνου και εμπόδιο σε όλα όσα θέλει καθένας μας να καταφέρει και στη χειρότερη ως δείγμα τεμπελιάς, έλλειψης πειθαρχίας, αποφασιστικότητας και δύναμης, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ξαφνικά μεγαλοεπιχειρηματίες παραδέχονται ότι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και κλείνουν καλύτερες συμφωνίες μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, ενώ μεγάλες εταιρίες όπως η Nike και η Zappos εγκαθιστούν στις εγκαταστάσεις τους δωμάτια ύπνου ώστε οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται και να επιστρέφουν στο πόστο τους ανανεωμένοι, φρέσκοι, ξεκούραστοι, με περισσότερη όρεξη για δουλειά και περισσότερη δημιουργικότητα.

Η Αριάνα Χάφινγκτον πρωτοστάτησε στη δημιουργία δωματίων ύπνου, φροντίζοντας να αποκτήσουν έναν τέτοιο χώρο οι εργαζόμενοι της  Huffington Post. Τι συνέβη και πήρε μια τέτοια απόφαση; Απλά ξύπνησε μια μέρα και αποφάσισε να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό σε κάτι που οι περισσότεροι μεγαλοεπιχειρηματίες έβλεπαν τότε ως αντιπαραγωγικό; Κάθε άλλο. Στερημένη και η ίδια από ύπνο, με το πρόγραμμά της ασφυκτικά γεμάτο με υποχρεώσεις για την καριέρα και την οικογένειά της και πιστεύοντας και η ίδια στο ρητό «θα κοιμηθώ όταν πεθάνω», ένα βράδυ κατέρρευσε και συνήλθε μέσα σε μια λίμνη αίματος. Από την έλλειψη ύπνου είχε φτάσει σε σημείο να ζει στον αυτόματο, «υπνοβατώντας» χωρίς καν να το καταλαβαίνει.

Η υγεία της χτύπησε κόκκινο και εκείνη, πολύ καλά έκανε και άκουσε τα καμπανάκια που της σήμαναν τον κίνδυνο. Διαβάζοντας το βιβλίο της ίσως κόψουμε λίγο δρόμο, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε όσα και η ίδια πριν αποφασίσουμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τον ύπνο μας. Άλλωστε, όσοι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον ύπνο μας, ουσιαστικά βάζουμε σε χαμηλή προτεραιότητα τον ίδιο μας τον εαυτό… 

Και, αν αναρωτιέσαι, απαντάει και σε αυτό: την έχουν ρωτήσει φυσικά πολλοί «Αριάνα, είναι σπουδαίο που κοιμάσαι τόσο τώρα, αλλά θα είχες την ίδια καριέρα αν το έκανες νωρίτερα στη ζωή σου; Και η απάντησή μου δεν είναι απλώς ένα κατηγορηματικό “ναι” – πιστεύω όχι μόνο ότι θα είχα καταφέρει όσα κατάφερα, αλλά και ότι θα το είχα κάνει με περισσότερη χαρά, ζωντάνια και μικρότερο κόστος στην υγεία και στις σχέσεις μου». 

*Μπορείς να διαβάσεις ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington "Η Επανάσταση του Ύπνου" εδώ και να το παραγγείλεις για να το απολαύσεις ολόκληρο εδώ.  


Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive