Πώς θα καταλάβεις αν είναι ο ένας και μοναδικός

5 Αυγ 2015

5 τεστ που πρέπει να περάσει ο σύντροφός σου, πριν πεις το «ναι»

Κάποιες φορές το καταλαβαίνουμε με το πρώτο ραντεβού και άλλες το συνειδητοποιούμε μετά από λίγους μήνες σχέσης. Εκείνη η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι απέναντί μας έχουμε τον έρωτα της ζωής μας είναι ανεκτίμητη: νιώθουμε ότι όλα τα κομμάτια του παζλ της ζωής και της καρδιάς μας έχουν μπει στη θέση τους, πως είμαστε οι πιο τυχερές γυναίκες του κόσμου, πως όλα θα πάνε καλά, ό,τι κι αν γίνει. Επειδή όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα, μια κλινική ψυχολόγος προτείνει 5 «τεστ» για να καταλάβουμε αν ο σύντροφός μας είναι πράγματι ο ένας και μοναδικός.

Σύμφωνα με τη δρ Susan Heitler, αν ακούμε την καρδιά μας και τη διαίσθησή μας, μπορούμε να καταλάβουμε αν πράγματι έχουμε βρει την αληθινή αγάπη. Αν όμως εξακολουθούμε να έχουμε αμφιβολίες, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω 5 tips για να δούμε αν ο σύντροφός μας είναι και ο σύντροφος της ζωής μας.

1. Γνώθι σαυτόν 

Η δρ Heitler εξηγεί ότι στις μικρότερες ηλικίες έχουμε την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που είναι διαφορετικοί από εμάς, αλλά όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, τα πράγματα -ιδανικά θα πρέπει να- αντιστρέφονται και να διαλέγουμε άντρες που να έχουν τα δικά μας καλύτερα χαρακτηριστικά. Αν αυτό που εκτιμούμε περισσότερο σε εμάς τις ίδιες είναι το ότι νοιαζόμαστε τους άλλους, αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που θα πρέπει να αναζητήσουμε σε έναν άντρα. Επειδή για καθεμιά μας αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, η ψυχολόγος προτείνει το εξής: «Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε ποια δικά σας χαρακτηριστικά σας αρέσουν περισσότερο. Αφήστε το μυαλό σας να φτιάξει εικόνες ή και λέξεις. Ανοίξτε τα μάτια και γράψτε 3-5 χαρακτηριστικά. Έπειτα από μερικά λεπτά, ξαναδιαβάστε όσα έχετε γράψει. Αυτή είναι η περιγραφή του ιδανικού για εσάς συντρόφου. 


2. Φτιάξε μια λίστα
Το δεύτερο «τεστ» που προτείνει η ειδικός είναι μια λίστα με τα χαρακτηριστικά τα οποία η ίδια πιστεύει πως κάνουν έναν άντρα καλό σύντροφο:
- Έχει αυτοπεποίθηση.
- Έχει βάλει τη ζωή του σε μια τάξη. Και δεν εννοούμε να είναι ήδη υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική, αλλά οι βασικοί τομείς στη ζωή του να μην είναι τελείως «στον αέρα».
- Είναι καλός άνθρωπος, δηλαδή, δεν θέλει συνειδητά να βλάπτει τους άλλους.
- Δεν ντρέπομαι να με συνοδεύσει οπουδήποτε.
- Μαζί του τα δύσκολα γίνονται πιο εύκολα και τα όμορφα ομορφότερα.
- Όχι μόνο τον αγαπώ, αλλά τον συμπαθώ κιόλας. Δηλαδή, «αν δεν ήμασταν ζευγάρι, θα ήθελα να είναι ο κολλητός μου;»
- Έχει κάνει στο παρελθόν κάποιες μακροχρόνιες σχέσεις. Όχι μόνο ερωτικές, αλλά και φιλικές ή οικογενειακές. Αν από τη ζωή του λείπουν παντελώς οι ουσιαστικές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.
- Ταιριάζουμε ερωτικά.

3. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός;
Η δρ Heitler δουλεύει με ζευγάρια εδώ και πολλά χρόνια και, όπως λέει, έχει καταλήξει στο ότι ο ακρογωνιαίος λίθος σε μια καλή σχέση είναι ο σεβασμός – χωρίς αυτόν, καμία σχέση δεν αντέχει στο χρόνο. Μας προτρέπει, λοιπόν, να αναλογιστούμε: «Σέβεσαι το σύντροφό σου σαν άνθρωπο, σαν άντρα και σαν σύντροφο; Πιστεύεις ότι θα του συμπεριφέρεσαι πάντα με σεβασμό; Ισχύει το ίδιο και από τη μεριά του;»

4. Κακές συνήθειες
Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν τρείς κακές «συνήθειες» που εγγυώνται ότι ένας γάμος θα καταλήξει αργά ή γρήγορα είτε σε διαζύγιο είτε στη δυστυχία: η βία, η απιστία και η χρήση ουσιών/η κατάχρηση αλκοόλ. «Αν έχετε εντοπίσει σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει κάποια από αυτές τις κακές “συνήθειες”, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ή φύγετε από τη σχέση». Άλλα σημάδια που θα πρέπει να μας χτυπήσουν καμπανάκια για να ψάξουμε την έξοδο κινδύνου είναι κάποιες σοβαρές ψυχικές ασθένειες: «Είναι πολύ δύσκολη η συμβίωση με άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Όπως και με ανθρώπους που παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας-συμπεριφοράς όπως είναι ο ναρκισσισμός, η μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας και η παράνοια».


5. Είστε ομάδα;
«Η αγάπη μόνο δεν μπορεί να κάνει κανένα γάμο να κρατήσει. Χρειάζεται να είμαστε ομάδα με το σύντροφό μας, να συνεργαζόμαστε για τη σχέση μας, κι αυτό ξεκινάει από την καλή επικοινωνία μεταξύ μας». Τα καλά νέα, σύμφωνα με την Heitler είναι ότι η καλή επικοινωνία και η συνεργασία είναι δεξιότητες που ακόμα κι αν μας λείπουν, μπορούμε να τις μάθουμε και να τις καλλιεργήσουμε. Αρκεί να το θέλουμε και οι δύο.

Αν στα 5 αυτά τεστ έβαλες «τσεκ», τότε έχεις πολλές πιθανότητες να έχεις βρει τον άντρα της ζωής σου, λέει η ειδικός. Αν όμως κάποια σε έβαλαν σε σκέψεις και αναρωτιέσαι «μα, καλά, πρέπει ο σύντροφός μου να είναι τέλειος για να παντρευτούμε;», αξίζει να θυμάσαι ότι «αν μεταξύ μας υπάρχει διάθεση για συνεργασία και θέλουμε και οι δύο να κάνουμε τη σχέση να δουλέψει, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί σχεδόν όλα τα εμπόδια».  

Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive