, , , , , , ,

Τα 5 βήματα προς την ευτυχία: Οι αρχές του ρέικι που χαρίζουν γαλήνη, χαρά και αισιοδοξία!

15 Δεκ 2014

Η πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος μάς δείχνει το δρόμο για την αρμονία, τη χαρά και τη συναισθηματική ισορροπία.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται τα συναισθήματα; Τι μας κάνει να αισθανόμαστε χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία, αλλά και θλίψη, αδικία, απογοήτευση ή θυμό; Οι περισσότεροι νομίζουν πως οι εξωτερικές συνθήκες είναι αυτές που μας προκαλούν τα συναισθήματα που νιώθουμε: οι όμορφες στιγμές που ζούμε τα Χριστούγεννα μας πλημμυρίζουν με χαρά, ενώ ένα απαξιωτικό σχόλιο του προϊστάμενού μας μας δημιουργεί θυμό και στεναχώρια. Κι όμως, αν το σκεφτείς καλά, θα δεις ότι το κλειδί δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας και πιο συγκεκριμένα, στο νου μας. Γιατί, για παράδειγμα, το ίδιο αρνητικό σχόλιο μια συναδέλφου είναι ικανό εσένα να σε κάνει έξαλλη, ενώ μια άλλη κοπέλα στο γραφείο την αφήνει αδιάφορη, χωρίς να την αγγίζει καθόλου ή να της δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα; Διότι πριν δημιουργηθεί ένα συναίσθημα έχει προηγηθεί μια σκέψη. Στην παραπάνω περίπτωση, ο θυμός σου ίσως προήλθε από τη σκέψη «δεν εκτιμούν καθόλου τη δουλειά μου εδώ μέσα» ή μπορεί να θύμωσες με τον εαυτό σου γιατί μέσα σου πιστεύεις πως δεν έχεις κάνει και ό,τι καλύτερο μπορούσες. Αντίθετα, η συνάδελφός σου που το σχόλιο της τρίτης κοπέλας πέρασε χωρίς να την αγγίξει ούτε στο ελάχιστο ενδεχομένως να σκέφτηκε «εγώ ξέρω πως έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, είμαι σίγουρη ότι είμαι άξια και ας λένε ό,τι θέλουν οι άλλοι». Όταν λοιπόν κάνουμε θετικές σκέψεις, δεν αφήνουμε περιθώριο στις αρνητικές να τρυπώσουν στο μυαλό μας και να μας στερήσουν την ευτυχία.

Οι 5 βασικές αρχές του ρέικι μπορούν να μας χαρίσουν την αρμονία των σοφών της αρχαιότητας στοχεύοντας ακριβώς στη ρίζα όσων μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα: στην ίδια μας τη σκέψη. Η μέθοδος είναι απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική: κάθε μέρα σκεφτόμαστε κάτι θετικό και έτσι δεν αφήνουμε χώρο στις αρνητικές σκέψεις ώστε να μας ρίξουν ψυχολογικά. Καθεμία από τις αρχές του ρέικι ξεκινά με τη φράση «μόνο για σήμερα». Είναι ακατόρθωτο από τη μία μέρα στην άλλη απλώς να σταματήσουμε να ανησυχούμε, να θυμώνουμε ή να στεναχωριόμαστε, αλλά σίγουρα όλοι μπορούν να τα καταφέρουν για μία μόνο μέρα! Κι αν έπειτα από αυτή τη μία ημέρα νιώθουμε καλά -ποιος ξέρει;- ίσως υιοθετήσουμε τις βασικές αυτές αρχές σε καθημερινή βάση.


Διάβασε ποιος είναι οι 5 βασικές αρχές του ρέικι που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία:

1.       Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις. Η πρώτη αρχή του ρέικι δεν έχει καμία σχέση με εντολή: είμαστε άνθρωποι και είναι αδύνατο να μη θυμώνουμε. Όμως αν για μία μέρα πούμε στον εαυτό μας να μη θυμώσει ό,τι κι αν γίνει, αυτό που θα έχουμε καταφέρει είναι να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που μας δημιουργεί θυμό. Το νόημα δεν είναι να κρατήσουμε μέσα μας το θυμό, ο οποίος φυσικά θα σκάσει σαν ηφαίστειο αργά ή γρήγορα, αλλά να παρατηρήσουμε γιατί θυμώνουμε και πότε. Και τότε, ως διά μαγείας, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο ανώφελο είναι να τα βάζουμε με τον μπροστινό στο δρόμο που μας έκλεισε ή με το σύντροφό μας που άφησε για ακόμα μια φορά την οδοντόπαστα χωρίς καπάκι. Δεν νιώθεις καλύτερα όταν έχεις πει στον εαυτό σου απλώς να διπλοτσεκάρει αν κάτι αξίζει να σε κάνει να νιώσεις άσχημα;

2.  Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς. Ανησυχείς για το πόση κίνηση θα έχει σήμερα στο δρόμο για το γραφείο, για το αν θα προλάβεις να κάνεις όλα όσα χρειάζονται, αν θα εγκριθεί η άδεια που έχει ζητήσει ο σύντροφός σου, αν θα σε πάρουν τηλέφωνο από την εταιρία που θέλεις να δουλέψεις, αν, αν, αν… Αν για μία μόνο ημέρα πεις στον εαυτό σου ότι δεν θα ανησυχήσεις, ο κόσμος να χαλάσει, θα δεις ότι ο κόσμος ΔΕΝ θα χαλάσει. Θα δεις ακόμα πως όταν έχεις πίστη στο ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει να πάνε, γεμίζεις την καρδιά σου με αισιοδοξία αντί για ανησυχία και άγχος.

3. Μόνο για σήμερα δείξε ευγνωμοσύνη. Μόνο όταν πάψεις να ανησυχείς μπορείς να απολαύσεις. Τώρα είναι η ώρα που είσαι σε θέση να εκτιμήσεις όσα (πολύτιμα) ήδη έχεις: τη δουλειά σου, ένα σπίτι, την υγεία σου, ανθρώπους που σε αγαπούν. Όταν είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, έλκουμε ακόμα περισσότερα στη ζωή μας.

4. Μόνο για σήμερα δούλεψε σκληρά. Κι όταν λέμε «δουλεύω σκληρά», δεν εννοούμε ότι θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους ή περιμένουμε από τον εαυτό μας να υπερβεί τα όριά του ή να καταφέρει κάτι εξαιρετικό. Κάθε άλλο: εννοούμε ότι με ό,τι κι αν ασχοληθούμε, το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το θέμα είναι αυτό που κάνουμε να το κάνουμε συνειδητά: στο εδώ και στο τώρα και μάλιστα με σκοπό. Όταν είναι ξεκάθαρος ο σκοπός που κάνουμε καθετί, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και στο τέλος της ημέρας, νιώθουμε υπέροχα ακόμα κι αν δεν έχουμε κάνει τίποτα διαφορετικό από ό,τι τη χθεσινή ημέρα – αρκεί που έχουμε βάλει όλο μας το είναι σε όλα εκείνα με τα οποία ασχοληθήκαμε.

5. Μόνο για σήμερα τίμησε τους άλλους. Αν για μία μέρα αφήσουμε πίσω μας όσα μας έχουν πικράνει και απλώς συμπεριφερθούμε με αγάπη προς όλους, η καρδιά μας γεμίζει με ηρεμία και γαλήνη. Και άλλωστε, ό,τι προσφέρουμε, το εισπράττουμε στο πολλαπλάσιο. Δες με κατανόηση τους άλλους και σκέψου ότι καθένας -ακόμα κι αν δεν είναι ο αγαπημένος μας άνθρωπος στον κόσμο- κάνει αυτό που μπορεί.


InfoΤο ρέικι είναι μια θεραπευτική μέθοδος που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στοχεύει στην εξισορρόπηση δυσαρμονιών στο σώμα, τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις μας. Ο Μικάο Ουσούι το αναβίωσε στα τέλη του 19ου αιώνα αφού πρώτα μελέτησε τις χριστιανικές, τις κινέζικες και τις βουδιστικές γραφές. Οι πέντε αρχές του ρέικι αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για μια ολοκληρωμένη και πιο ευτυχισμένη ζωή. 

Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive