,

Νεφελοκοκκυγία: «ένα μυθιστόρημα ύμνος στη φαντασία και στη συμπόνια»

19 Αυγ 2023

Αν ο Ντορ δεν είχε λάβει το Νόμπελ για το Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε, λίγα χρόνια πριν, σίγουρα θα το έπαιρνε γι' αυτό το αριστούργημα.



Πρώτη μέρα πίσω στην Αθήνα και ξεδιαλέγω τα δαφνόφυλλα που μάζεψα από το εξοχικό, για να έχω για το μαγείρεμα. Αναρωτιέμαι αν κάποτε η κόρη μου ή ο γιος μου θα μπορούν να κάνουν το ίδιο. Δεν με ανησυχεί τόσο αν θα έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν το εξοχικό, αλλά αν θα υπάρχει ακόμα η δάφνη. Η συκιά, οι ελιές, τα πεύκα που φύτεψε ο δικός μου ο μπαμπάς όταν ήμουν έντεκα και τότε νόμιζα πως θα ψηλώσουν πιο αργά από εμένα και δεν θα προλάβω να τα δω δέντρα ολόκληρα. Αναρωτιέμαι αν θα ζήσω εγώ ή όσοι αγαπώ τα πιο δυσοίωνα σενάρια για τον πλανήτη, τις αλλαγές που έρχονται γρηγορότερα και πιο σαρωτικά από ό,τι περιμέναμε.


Έχω τελειώσει τη Νεφελοκοκκυγία εδώ και δυο εβδομάδες, ένα ακόμα βιβλίο που μου έχει δανείσει η Κωνσταντίνα και έχω ξεκινήσει εκείνο που έχω αγοράσει από τον Μάιο, αλλά το κρατούσα για τις διακοπές, ώστε να μπορώ να ξενυχτάω διαβάζοντας. Κι όμως, ο νους μου είναι ακόμα στη βιβλιαράρα του Άντονυ Ντορ.

Τι κάνεις όταν το σπίτι σου, όλα όσα ξέρεις και παίρνεις για δεδομένα, η ζωή σου, απειλείται με αφανισμό; Τι κάνει ο Σέυμορ (ένας εννιάχρονος με αυτισμό στα 1950, που βρίσκει γαλήνη μόνο στην ησυχία του δάσους) όταν το καταφύγιό του ισοπεδώνεται για να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες; Πού βρίσκει καταφύγιο ο Ομίρ όταν αναγκάζεται να ακολουθήσει τον στρατό του σουλτάνου στην πολιορκία της Πόλης; Η Άννα όταν καταλαβαίνει, από την άλλη μεριά των τειχών, ότι η Πόλη θα πέσει; Ο Ζίνο όταν πιάνεται αιχμάλωτος στην Κορέα; Η Κόνστανς, που φυγαδεύτηκε από το διαστρικό σκάφος όπου γεννήθηκε και τώρα είναι ολομόναχη στην Κάψουλα Ένα;

Η Νεφελοκοκκυγία είναι «ένα μυθιστόρημα ύμνος στη φαντασία και στη συμπόνια», αλλά και ένα έργο για τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες. Τη δύναμη να δίνουν νόημα στη ζωή μας όταν όλα καταρρέουν, να ανοίγουν το μυαλό όταν η πραγματικότητα φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό απειλητικά. Και εντέλει να σώζουν ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία: «Ο Ντορ δημιούργησε ένα υπέροχο μωσαϊκό από εποχές και τόπους με συνδετική ύλη αυτή καθαυτή την ιδιότητά μας να συνδεόμαστε – με τη φύση, μεταξύ μας, με εκείνους που έζησαν πριν από εμάς και με εκείνους που θα είναι εδώ όταν εμείς θα έχουμε πια φύγει».

Είναι ακόμα Αύγουστος, αλλά ξέρω από τώρα ότι πρόκειται για το αγαπημένο μου μυθιστόρημα για φέτος. Θα έλεγα «και για του χρόνου, και για τα χρόνια που θα έρθουν όταν εγώ θα έχω φύγει», αλλά περιμένω την επόμενη μετάφραση της Μυρτούς Καλοφωλιά.

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive