, ,

Η Αλήθεια για την Υπόθεση Χάρι Κέμπερτ: ιστορία αγάπης, αστυνομικό μυστηρίου ή βιβλίο για τη συγγραφή βιβλίων;

28 Νοε 2020

Θα μου λείψουν οι χαρακτήρες του!

Λένε ότι ένα βιβλίο είναι καλό όταν έχοντας διαβάσει και την τελευταία παράγραφο, ξέρεις ότι θα σου λείψουν οι χαρακτήρες του. Αυτή είναι η (δική μου) αλήθεια για την Αλήθεια για την Υπόθεση Χάρι Κέμπερτ του Ζοέλ Ντικέρ. 

Αντίθετα με τις κριτικές μερικών αναγνωστών στο Goodreads που έχουν βάλει ένα αστεράκι αποδίδοντάς το συνήθως στους αντιπαθητικούς χαρακτήρες του, εγώ τους βρήκα ανθρώπινους. Ο Μάρκους Γκόλντμαν παρατάει χωρίς δεύτερη σκέψη τη Νέα Υόρκη, ενώ η διορία του από τον εκδότη του λήγει χωρίς ο ίδιος να έχει γράψει ούτε σελίδα, όταν μαθαίνει ότι ο παλιός του καθηγητής, φίλος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας Χάρι Κέμπερτ κατηγορείται για το φόνο πριν από 33 χρόνια ενός 15χρονου κοριτσιού, με την οποία φαίνεται πως είχε σχέση. Ψάχνοντας να βρει την αλήθεια για την υπόθεση Χάρι Κέμπερτ, ερευνά για την αινιγματική Νόλα Κέλλεργκαν και τους άλλους κατοίκους της Ορόρα του Νιου Χάμσαϊρ, θυμάται τις συμβουλές που του είχε δώσει ο Κέμπερτ για το πώς γίνεται κανείς σπουδαίος συγγραφέας και στο τέλος και έπειτα από πολλές ανατροπές βρίσκει τι συνέβη πράγματι εκείνο το μοιραίο βράδυ του 1975, το καταγράφει και εκδίδει στην κόψη του ξυραφιού το καινούριο του βιβλίο. 

Οι ταμπέλες που ασυναίσθητα βάζει ο αναγνώστης στους χαρακτήρες σε κάθε κεφάλαιο γκρεμίζονται στο επόμενο, με κάθε νέα αποκάλυψη του Μάρκους. Από την αρχή ο Ντικέρ κάνει σαφές ότι παίζει στην γκρίζα ζώνη: εδώ οι διαχωρισμοί τύπου «άσπρο-μαύρο», «καλός-κακός» ή «νεαρή-μεσήλικας» ούτε την αλήθεια αντανακλούν ούτε έχουν θέση στο βιβλίο του. Κι αν εσύ, αναγνώστη, νομίζεις ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, τα στοιχεία έρχονται κάθε φορά να ανατρέψουν όσα πίστευες. 

Η Αλήθεια για την Υπόθεση Χάρι Κέμπερτ είναι μια ιστορία αγάπης, ένα αστυνομικό μυστηρίου ή ένα βιβλίο για τη συγγραφή βιβλίων; Η αλήθεια είναι ότι είναι και τα τρία. Σε βάζει ωραία στην ατμόσφαιρα τόσο των ’70s όσο και του 2008, όπου στο παρασκήνιο παίζει η πρώτη εκλογή του Ομπάμα, σε κρατάει σε αγωνία με τις συχνές ανατροπές του και σχολιάζει τον κόσμο των εκδόσεων και των συγγραφέων. 

Thumbs up για τις εκδόσεις Πατάκη, που άφησαν στο ράφι το κουσούρι μου να εντοπίζω λάθη ορθογραφικά και επιμέλειας! 


INFO

Το βιβλίο του Ζοέλ Ντικέρ Η Αλήθεια για την Υπόθεση Χάρι Κέμπερτ έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Μπορείς να διαβάσεις ένα απόσπασμα εδώ και να το παραγγείλεις από εδώ



Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive