, , ,

Φώτα Πολέμου: το νέο δυνατό και γοητευτικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του συγγραφέα του Άγγλου Ασθενή

31 Αυγ 2020

Όταν ξεκινάς ένα μυθιστόρημα του Μάικλ Οντάατζε, το ξέρεις, μπαίνεις σε βαθιά νερά. Βαθιά και πάντα γοητευτικά.

Τα Φώτα Πολέμου δεν είναι ένα μυθιστόρημα που το διαβάζεις γρήγορα, μέσα στο μετρό ή χαλαρά στην παραλία. Όσο καιρό το διάβαζα, περίμενα με ανυπομονησία να έρθει η ησυχία της νύχτας για να το πιάσω. Κι ας το σκεφτόμουν πολλές φορές μες στην ημέρα. 

Όπως και ο Άγγλος Ασθενής, το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Οντάατζε, τα Φώτα Πολέμου σού ζητούν την προσοχή σου. Και χρόνο. Αν τους τα δώσεις, θα σε εισάγουν σε ένα σύμπαν γοητευτικά σκοτεινό, με υπέροχη γραφή - την οποία έχει αποδώσει εξίσου αριστοτεχνικά η μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά- και χαρακτήρες που σου μένουν στο νου για πολύ καιρό.

Μπαίνοντας στο σύμπαν που έχει δημιουργήσει για τον αναγνώστη ο Οντάατζε, μεταφέρεσαι στο μεταπολεμικό Λονδίνο του 1945. Ο δεκατετράχρονος Ναθάνιελ και η μεγαλύτερη αδελφή του Ρέιτσελ ζουν μακριά από τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης, αναθέτοντας τη φροντίδα τους σε μια αινιγματική μορφή, τον «Σκόρο», όπως τον αποκαλούν τα παιδιά, που τον υποπτεύονται για εγκληματικές ενέργειες. 

Για ποιον ανώτερο σκοπό οι γονείς τους τους άφησαν; Για ποια ιδανικά η μητέρα τους επέστρεψε αργότερα εξίσου αινιγματικά με τη φυγή της; Και πώς διαμορφώθηκε στο ενδιάμεσο διάστημα η ζωή και η ψυχή των παιδιών; 

Χρόνια μετά, προσπαθώντας να ανασυνθέσει την ιστορία της μητέρας του, ο Ναθάνιελ διερευνά τις δυνάμεις που ασκεί το παρελθόν στο παρόν, αλλά και εκείνες που διαμόρφωσαν την ταυτότητά του. 

Οι κριτικοί έγραψαν για τα Φώτα Πολέμου: «Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν συγγραφέα; Όταν το βιβλίο του μπορεί να αλλάξει τον αναγνώστη του, εσωτερικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό καταφέρνει ο Οντάατζε με το βιβλίο αυτό...». Μπορεί αυτό να φαντάζει υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Γιατί όταν έχεις πια ολοκληρώσει την ανάγνωση και μες στην ημέρα σου στο νου σου ξεπηδούν στιγμές και χαρακτήρες από το βιβλίο ή συνειδητοποιείς ότι σου λείπει αυτή η ατμόσφαιρα μυστηρίου που τόσο λάτρευες όσο το διάβαζες, τότε, ναι κάτι αλλάζει μέσα σου μετά τα Φώτα Πολέμου...  

Το βιβλίο του Μάικλ Οντάατζε Φώτα Πολέμου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και μπορείς να το παραγγείλεις από εδώ.



Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive