,

New Year's Resolution: φέρε στη ζωή σου τη χαρά ASAP!

28 Δεκ 2016

Ας είναι αυτό το δώρο σου σε σένα για το 2017 - κάθε μέρα της ζωής σου!


Κάποιοι λένε ότι η ουσία ολόκληρης της ζωής μας είναι να βιώνουμε χαρά. Άλλοι ότι η χαρά ανεβάζει τη δόνησή μας τόσο πολύ ώστε μας συνδέει με την ίδια τη δημιουργική δύναμη στο σύμπαν… 

Αυτές τις γιορτές κάνε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό σου: γέμισε την καρδιά σου με χαρά!

Μπορεί να συναντήσεις αντιστάσεις: έχει κίνηση παντού, οι δουλειές και οι υποχρεώσεις δεν έχουν τελειωμό, μπορεί ο απολογισμός της χρονιάς να σε βρίσκει στα μείον, ίσως κι αυτή η πίεση τις μέρες των γιορτών να είσαι «οπωσδήποτε χαρούμενη και λαμπερή» να είναι παραπάνω από όσο αντέχεις.
Έλα, όμως, παραδέξου το, βαθιά μέσα σου η καρδιά σου λαχταρά να αφήσεις στην άκρη ό,τι σε στεναχωρεί ή σε αγχώνει και να νιώσεις χαρούμενη έστω και για λίγο.

Να αφήσεις τον εαυτό σου να βάλει επιτέλους θαυμαστικά. 

Να πιστέψεις ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να γελάς, να ονειρεύεσαι και να πετυχαίνεις. Να είσαι εσύ. 

Να νιώσεις ότι κάποιος εκεί πάνω σε προσέχει. 

Και ότι όλοι έχουμε φτερά απλά μερικοί δεν ξέρουμε ακόμα για ποιο λόγο. 

Τι σου δίνει χαρά το ξέρεις εσύ καλύτερα από οποιονδήποτε.
Μια στιγμή…. Το ξέρεις;
Αν όχι, το σημερινό post είναι για σένα <3

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ
Μπορείς να φανταστείς τον νευροεπιστήμονα Alex Corb από το πανεπιστήμιο UCLA να φοράει για λίγο αγιοβασιλιάτικο σκούφο και να φέρνει σε αυτές τις μέρες το αληθινό πνεύμα των γιορτών, αφού έχει συγκεντρώσει μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βάλεις χαρά στη ζωή σου.

1. Η πιο σημαντική ερώτηση για να κάνεις στον εαυτό σου όταν ανησυχείς

Χαρά και ανησυχία δεν πηγαίνουν μαζί, σίγουρα το έχεις καταλάβει. Είναι αδύνατο να είσαι χαρούμενη όταν ανησυχείς, γιατί η ανησυχία μάς κλέβει τη χαρά. Στο βιβλίο του The Upward Spiral, ο δρ Corb εξηγεί ότι όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, όταν αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα και ανησυχούμε γι’ αυτό, στον εγκέφαλό μας ενεργοποιούνται διάφορες περιοχές που στέλνουν το σήμα ότι τουλάχιστον ασχολούμαστε με το πρόβλημα. «Από το να μην κάνεις τίποτα, καλύτερα να ανησυχείς», λένε τα νευρωνικά κύτταρα του εγκεφάλου μας. Μπορεί να μην μας εξυπηρετεί, αλλά έτσι λειτουργεί το μυαλό μας.

Τι χρειάζεται λοιπόν ώστε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και να φέρουμε τον εγκέφαλό μας σε μια θέση λειτουργίας που δεν θα δείχνει στη χαρά την έξοδο κινδύνου από τη ζωή μας; Να είμαστε ευγνώμονες, απαντά ο επιστήμονας. Η ευγνωμοσύνη είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, σύμφωνα με τον Corb, αφού δρα ακριβώς όπως και τα ανάλογα σκευάσματα ανεβάζοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Ρώτησε τον εαυτό σου «Για τι είμαι ευγνώμων;». 

Κι αν δεν βρίσκεις κανέναν απολύτως λόγο να είσαι ευγνώμων αυτή την περίοδο της ζωής σου; Εδώ ο νευροεπιστήμονας έρχεται να μας κλείσει συνωμοτικά το μάτι, εξηγώντας πως σημασία δεν έχει να βρεις 3, 4 ή… 10 λόγους – αρκεί που μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς. Αυτό και μόνο έχει ισχυρότατη επίδραση στον εγκέφαλό μας και το πώς αισθανόμαστε!

Σκέψου, για ποιους ανθρώπους νιώθεις ευγνώμων που είναι στη ζωή σου αυτές τις γιορτές;




2. Δώσε όνομα στα συναισθήματά σου

Μπορεί να νομίζεις ότι αγνοώντας τα θα φύγουν, αλλά το έχεις δει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά: τα αρνητικά συναισθήματα, που με τόση δύναμη διώχνουν τη χαρά από τη ζωή μας, μαζεύονται μέσα μας και κάποια στιγμή βγαίνουν και προς τα έξω, συχνά σαν πυροτεχνήματα, μόνο που τα χρώματά τους δεν είναι καθόλου φωτεινά. Φυσικά οι επιστήμονες έχουν καταγράψει όλη αυτή την πορεία μέσα στον εγκέφαλό μας. Ο Corb αναφέρει στο βιβλίο του διάφορες μελέτες που μας δείχνουν το αντίδοτο: βγάλε στο φως τα συναισθήματά σου, ονόμασέ τα και η επίδρασή τους αυτόματα μειώνεται. 

Αν η τεχνική αυτή σου φέρνει στο νου κάποια είδη διαλογισμού και τις αρχές της ενσυνειδητότητας, πολύ σωστά το μυαλό σου πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι έρευνες αυτές μπορεί να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά η συγκεκριμένη τεχνική είναι μαζί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια…


3. Πάρε μια απόφαση…

…ακόμα κι αν δεν είναι η καλύτερη. Μην ψάχνεις για την τέλεια λύση και τις ιδανικές συνθήκες, απλά πάρε μια απόφαση, λέει ο Corb. Αυτό θα βάλει φρένο στην ανησυχία σου ενεργοποιώντας και ηρεμώντας τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου. Το μυστικό; Να θέλεις! Η απόφασή σου να είναι δική σου. Όταν κάτι το βάζουμε στο μυαλό μας ως ένα ακόμα «πρέπει», τελικά καταλήγει να μας δημιουργεί στρες, σύμφωνα με τις μελέτες του νευροεπιστήμονα. Αν, τώρα, σου ήρθαν στο νου λέξεις όπως γυμναστήριο, διατροφή, New Year’s resolutions και «από Δευτέρα…», καταλαβαίνεις τι εννοεί ο ειδικός. Αντικατάστησε στο λεξιλόγιό σου το «πρέπει» με το «θέλω». Δεν πρέπει να πληρώσεις τη ΔΕΗ, θέλεις να έχεις ρεύμα και θέρμανση. Extra bonus για σένα αν κατάλαβες πως τελικά όλο αυτό καταλήγει στο πόσο αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου…


4. Έλα πιο κοντά

Ναι, καλά το μάντεψες, το τελευταίο tip από το βιβλίο του Corb έχει να κάνει με αυτές τις μέρες των γιορτών. Σύμφωνα με τις μελέτες του ειδικού, το άγγιγμα μαλακώνει την καρδιά και τη γεμίζει με χαρά. Οι μαγνητικές τομογραφίες της ομάδας των συνεργατών του έδειξαν πως ακόμα και μια χειραψία, ένα χτύπημα στην πλάτη και φυσικά το να κρατάς το χέρι αγαπημένων ανθρώπων απελευθερώνουν στον εγκέφαλο μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης και μας κάνουν να αντέχουμε ακόμα και στα δύσκολα. Πάρε τους αγαπημένους σου μια αγκαλιά και μη συμβιβάζεσαι με πεταχτά φιλιά: άνοιξε την αγκαλιά σου και κράτα σφιχτά όσους αγαπάς.

Δεν είναι μέρες για άγχη, στεναχώριες και κατσουφιάσματα. Μας αξίζουν πολλά περισσότερα τώρα στις γιορτές, αλλά και κάθε μέρα της ζωής μας. Οι αληθινές αγκαλιές, τα φωταγωγημένα συναισθήματα, το να βλέπουμε και να εκτιμάμε όσα έχουμε αντί να ψάχνουμε για όσα μας λείπουν, αλλά και το να κοιτάζουμε μέσα μας για να δούμε τα αληθινά μας θέλω, όλα αυτά είναι ικανά να ξυπνήσουν μέσα μας τη χαρά. Και έρχονται με συνταγή γιατρού ;-)

Καλές γιορτές, με αγάπη και χαρά μέσα στην καρδιά!

Πρώτη δημοσίευση: KissLaurenne <3 

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive