, ,

Διαλογισμός σε αρχαία μνημεία: νιώσε την ενέργεια των αρχαίων ιερών τόπων.

1 Νοε 2016

Δεν είναι μόνο τα μνημεία που νιώθουμε να μας έλκουν. Ούτε μόνο η ομορφιά του φυσικού τοπίου. Είναι και κάτι άλλο, η ενέργεια του τόπου...Υπάρχουν κάποιοι τόποι στους οποίους θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Είναι τόποι που τους αγαπάς βαθιά κι ας μη γνωρίζεις για ποιο λόγο. Σημεία που νιώθεις να σε καλούν όταν δεν είσαι καλά, γιατί ξέρεις ότι σαν φτάσεις εκεί και καθίσεις για λίγο ακίνητος στην ησυχία, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει το μυαλό και η καρδιά όλο και γαληνεύουν, οι σκέψεις και τα συναισθήματα όλο και απαλύνουν. Μπορεί να μένεις λεπτά ολόκληρα με το βλέμμα να χάνεται στον ορίζοντα, τους ελαιώνες και τη θάλασσα ή να κλείνεις τα μάτια και ν’ αφήνεσαι στον ήλιο να σε γεμίσει ενέργεια και στον άνεμο να διώξει μακριά μικρά σκούρα φορτία που έχεις κουβαλήσει μέσα σου ως εκεί. 

Γνωρίζω ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να γράψουν αμέτρητα χιλιόμετρα, αμέτρητες φορές, για να βρεθούν εκεί. Κι άλλους που ο δικός τους «ενεργειακός τόπος» είναι πολύ πιο κοντά. Γιατί για τον καθένα αυτός ο τόπος δύναμης, γαλήνης και ισορροπίας μπορεί να είναι διαφορετικός. Μα σίγουρα θα έχεις προσέξει το καθαρό βλέμμα όσων συναντάς σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μόνο τα μνημεία. Ούτε μόνο η ομορφιά του φυσικού τοπίου. Είναι και κάτι άλλο. 

Κι αν έχεις παραξενευτεί παρατηρώντας μερικούς ανθρώπους που σε αυτούς τους χώρους κάθονται σαν σε διαλογισμό, με τα μάτια κλειστά και στραμμένοι προς την ανατολή, μη σε ξενίζει αυτό το θέαμα – για εκείνα τα λίγα λεπτά συνδέονται με τη δύναμη του κάθε τόπου, που ακόμα κι αν δεν την ξέρει το μυαλό, την αναγνωρίζει η καρδιά. Ή μπορείς και να πεις ότι απλώς συνδέονται με την καρδιά τους, το ίδιο είναι τελικά… 


Κάποια από τα δικά μου «ενεργειακά» χιλιόμετρα με έχουν πάει στη Δήλο, στους Δελφούς (ξανά και ξανά), στο Σούνιο, στην Ακρόπολη, στο Ηραίο στο Λουτράκι, στην Επίδαυρο και πιο πρόσφατα στην Ολυμπία, τις περισσότερες φορές χωρίς να ξέρει το μυαλό. Μου αρκούσε που ήξερε η καρδιά. Μα έφτασε και η στιγμή που βρέθηκε κάποιος να μου πει το τι και το γιατί. 

Στην Ολυμπία έφτασα στοχευμένα πριν λίγες εβδομάδες: στο πιο σπουδαίο αθλητικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, εκεί που κάποτε αναγνώριζαν πόσο και πώς συνδέονται το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή, βρέθηκα για ένα σεμινάριο πολιτιστικού τουρισμού. Ο τίτλος του; «Fight to win».  

Παράξενη επιλογή σεμιναρίου για έναν άνθρωπο που θέλει να ζει με ηρεμία και γαλήνη, έτσι; Τι δουλειά είχα εγώ εκεί που προπονούνταν οι ολυμπιονίκες και τι μπορεί να ήθελα να νικήσω; Χμ… Όχι και λίγα, αν σκεφτείς ότι τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ένιωθα πως στη ζωή μου έτρωγα το ένα σκαμπίλι μετά το άλλο και πως παρά τα (πολλά) self-help εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου, με κυβερνούσε η αίσθηση πως άλλος είχε πάρει το τιμόνι της ζωής μου… Χρειαζόταν να παλέψω (και να νικήσω!), για να ξαναπάρω τον έλεγχο της ζωής μου, για να ξαναβρώ τη δύναμη να διαχειρίζομαι όσα (δύσκολα) η ζωή έφερνε μπροστά μου. Fight to Win, λοιπόν! 

Η είσοδος στο Στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας -κάποτε μια θολωτή σήραγγα 23 μέτρων- και η αγαπημένη μου Στοά της Ηχούς, όπου στην αρχαιότητα μια λέξη που λεγόταν εδώ άφηνε την ηχώ της εφτά φορές.


Σε αυτό το σεμινάριο έμαθα ποιον έπρεπε να νικήσω, ποιος είναι για εμένα ο εχθρός (μη σου φανεί παράξενο, αυτός δεν βρίσκεται ποτέ εκεί έξω, αλλά μέσα μας). Συνειδητοποίησα ποιο θα ήταν (και ήταν) το κόστος της αποτυχίας μου να παλέψω και ποιο το όφελος της νίκης μου. Και έμαθα γιατί η Ολυμπία είναι ο ιδανικός τόπος για να ξαναβρώ τη δύναμή μου… 

Αρχαιολογία δεν κάναμε, αλλά πήρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες που εξήγησαν στο νου μου το πώς, το τι και το γιατί: τη σοφία με την οποία κτίστηκαν όλα εκείνα τα υπέροχα μνημεία και πώς μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την καθημερινότητά του, αλλά και γιατί η ολυμπιακή σημαία είναι ουσιαστικά ένα σύμβολο και όχημα για να εξελιχθεί κανείς, ξεπερνώντας τα εμπόδια στη ζωή του. 

Ο νους καλύφθηκε. Πήρε τις απαντήσεις που έψαχνε. Και η καρδιά; Η καρδιά άνοιξε. Αφέθηκε να νιώσει. Κι ένιωσε όλα όσα έψαχνε να νιώσει, κι ας μην το γνώριζε το μυαλό. Η Ολυμπία είναι πια για μένα ένας πανίσχυρος ενεργειακός τόπος, την ενέργεια του οποίου φέρω εντός μου. Κανένα μυστήριο – μόνο γνώση. 


Info: Τα σεμινάρια πολιτιστικού τουρισμού διοργανώνονται από τη Σφαιρική Αντιληπτικότητα, την πρώτη αμιγώς ελληνική μέθοδο αυτοβελτίωσης. Οι ιδρυτές-εμπνευστές της, οι δρ. Μαρία Λεβέντη και δρ. Ιωάννης Καρλαούζος, έχουν μελετήσει σε βάθος την αρχαία ελληνική γραμματεία και τη σοφία των προγόνων μας και γνωρίζουν ότι κάθε τόπος εκπέμπει συγκεκριμένη ενέργεια. Έτσι, επιλέγουν κάθε φορά σημαντικά πολιτισμικά μνημεία όπου και πραγματοποιούν σεμινάρια. Εκεί, αντλώντας έμπνευση από την αρχαία σοφία, αποκτούμε τις γνώσεις που είναι ικανές να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας, με εύκολο, απλό και ταυτόχρονα πρωτοποριακό τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες: sferiki.gr


Πρώτη δημοσίευση, στο kisslaurenne.com <3 

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive