, ,

Δίαιτα τέλος! Προγραμμάτισε τον εγκέφαλό σου να τρώει υγιεινά!

4 Σεπ 2014

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι γίνεται και μάθαμε τον τρόπο!



Θα το πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που μπροστά σε ένα μπέργκερ με τηγανητές πατάτες και μία μερίδα με βραστά λαχανικά, θα λαχταρίσεις τη δεύτερη; Και ότι θα κάνεις την επιλογή σου αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτείς; Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η μέρα έχει ήδη φτάσει!

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες έδειξε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να προτιμάει τις υγιεινές τροφές αντί για το junk food! Οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλοί από εμάς έχουμε εθιστεί στις ανθυγιεινές τροφές λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου μας: επειδή δηλαδή έχει δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό μας ένα ολόκληρο δίκτυο από νευρώνες το οποίο στέλνει μηνύματα επιβράβευσης στο σώμα μας κάθε φορά που υποκύπτουμε στον πειρασμό μιας τροφής, για παράδειγμα, πλούσιας σε λιπαρά. Τα καλά νέα, όπως εξηγεί η υπεύθυνη της μελέτης δρ Σούζαν Ρόμπερτς, από την έδρα της στην Ιατρική Σχολή του γνωστού πανεπιστημίου, είναι ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ξανά τον εγκέφαλό μας ώστε να κάνει αυτόματα πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.


Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, οι συμμετέχοντες (όλοι υπέρβαροι, με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες) ακολούθησαν για έξι μήνες ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους «ειδικά διαμορφωμένο ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε συγκεκριμένες τροφές», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο τύπου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραφαν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στη θέα διαφορετικών τροφών, σκανάροντας τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό αλλά και την απόκτηση νέων συνηθειών. Έπειτα από έξι μήνες, όπως έδειξαν τα εργαστηριακά ευρήματα, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων αντιδρούσε πολύ πιο ενεργά στη θέα ενός υγιεινού γεύματος, ενώ παρουσίασε «μειωμένη ευαισθησία σε ανθυγιεινές τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας». Με απλά λόγια, κάθε φορά που ένας από τους συμμετέχοντες είχε μπροστά του ένα πιάτο με δημητριακά ολικής άλεσης, ο εγκέφαλός του αντιδρούσε πιο θετικά από ό,τι όταν έβλεπε μια πίτσα.


ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
Τι συμπεριλαμβάνει η ειδική διατροφή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και, αν την ακολουθήσουμε θα καταφέρουμε κι εμείς να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να «ζητάει» μόνο υγιεινές τροφές; Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίες εξασφαλίζουν μειωμένο επίπεδο αισθήματος πείνας, αφού τότε -όταν πεινάμε- είναι που συνήθως στρεφόμαστε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια προσαρμοσμένη εκδοχή της Δίαιτας του Ενστίκτου (την οποία η δρ Ρόμπερτς παρουσιάζει αναλυτικά στο βιβλίο της με τίτλο «The "I" Diet: Use Your Instincts to Lose Weight and Keep It Off Without Feeling Hungry»). Οι ερευνητές τούς παρείχαν συγκεκριμένες συνταγές, μενού με ελεγχόμενες μερίδες και προτάσεις με τροφές υψηλού δείκτη κορεσμού, καθώς και οδηγίες. Τα προτεινόμενα μενού αποτελούνταν από τροφές οι οποίες συνδυάζουν (α) σύνθετους υδατάνθρακες (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), (β) υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και (γ) υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τροφές δηλαδή που έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού επειδή προσφέρουν στον οργανισμό χαμηλότερα επίπεδα σακχάρων και μάλιστα σε σταθερό ρυθμό, ώστε να αποφεύγονται οι αυξομειώσεις στις τιμές του σακχάρου (οι οποίες προκαλούν αίσθημα κορεσμού). Συγκεκριμένα, η ενέργεια των τροφών προερχόταν από πρωτεΐνες και λίπη σε ποσοστό 25%, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ποσοστό 50%, ενώ περιείχαν επίσης 40 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ημέρα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εντάσσονταν σε ομάδες υποστήριξης και ενημέρωσης για 24 μήνες (οι συναντήσεις ήταν εβδομαδιαίες ή κάθε δύο εβδομάδες), ενώ επίσης επικοινωνούσαν σε εβδομαδιαία βάση και σε ατομικό επίπεδο με το διατροφολόγο που τους παρακολουθούσε στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι υγιεινές τροφές στις οποίες, όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, ο εγκέφαλος αντιδρά θετικά, κάνοντας τους συμμετέχοντες να προτιμούν γεύματα με χαμηλά λιπαρά είναι:

- Σάντουιτς γαλοπούλας με ψωμί ολικής άλεσης, μαρούλι και ντομάτα
- Δημητριακά με φυτικές ίνες
- Μήλο
- Ψητή γλυκοπατάτα
- Παγωτό γιαούρτι με μούρα
- Πράσινη σαλάτα με ντομάτα
- Σούπα με φασόλια ή φακές
- Ψητό κοτόπουλο
- Ζυμαρικά με κιμά
- Μαύρη σοκολάτα
- Καρύδια
- Μπάρα γκρανόλα (με καστανή ζάχαρη, μέλι, δημητριακά, βρόμη ή ξηρούς καρπούς)
- Ωμά λαχανικά με χούμους
- Αναψυκτικά τύπου Cola με λίγες θερμίδες
- Πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης
- Ψωμί με φυστικοβούτυρο
- Μάφιν με All-Bran
- Ομελέτα με ασπράδια και λαχανικά
- Καφές σκέτος

Ανθυγιεινές τροφές στις οποίες ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων έμαθε να μην αντιδρά μετά τους έξι μήνες:

- Σάντουιτς με μοσχάρι, λευκό ψωμί και τυρί, χωρίς λαχανικά
- Φρούτα σε κονσέρβα
- Τηγανητές πατάτες
- Παγωτό με σιρόπι σοκολάτα
- Πατατοσαλάτα
- Δημητριακά με γεύση φρούτων και ζάχαρη
- Σούπα με κρέμα γάλακτος
- Ζυμαρικά με τυρί
- Τρούφες
- Μπισκότα με σοκολάτα
- Τσιπς
- Αναψυκτικά τύπου Cola
- Κροκέτες ψαριού
- Πίτσα με ζύμη από λευκό αλεύρι
- Ντόνατ
- Τηγανητό αβγό
- Καφές τύπου Frappuccino

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive