, ,

«Οι 4 Συμφωνίες» με τον εαυτό μας για να είμαστε ευτυχισμένες

22 Ιουλ 2014

Ένα βιβλίο προσωπική ανάπτυξης που διαβάζεται (και) στην παραλία.



Αν αυτό το καλοκαίρι νιώθεις ότι θέλεις στη βαλίτσα των διακοπών σου να χωρέσει εκτός από τα αγαπημένα σου λογοτεχνικά βιβλία και ένα άλλο, που να έχει να κάνει με πιο βαθιές αναζητήσεις (αυτογνωσία, προσωπική εξέλιξη και ελευθερία), αλλά να μπορείς και να το διαβάσεις δίπλα στο κύμα χωρίς να σε πιάσει πονοκέφαλος, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βρεις ένα αντίτυπο του βιβλίου «Οι Τέσσερις Συμφωνίες, Ένας Πρακτικός Οδηγός για Προσωπική Ελευθερία: Ένα Βιβλίο Σοφίας των Τολτέκων» του Miguel Ruiz.

Πολύ λίγη σημασία έχει ποιοι ήταν οι Τολτέκοι και αν ο συγγραφέας είναι οπαδός της New Age φιλοσοφίας, αφού αυτά που γράφει είναι και απλά και ικανά να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: να βρούμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, εντοπίζοντας αυτά που μας στερούν τη χαρά.

Όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, όποιες διαφορές κι αν έχουν, όσο διαφορετικά κι αν προσεγγίζουν τα πράγματα, συμφωνούν στο ότι αυτό που μας κάνει να μη νιώθουμε χαρά δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας: στο σύστημα των πεποιθήσεων που έχουμε αποκτήσει συνήθως ασυνείδητα. Σκεφτείτε για λίγο ότι αυτή την εποχή δοκιμαζόμαστε όλοι από την οικονομική κρίση. Κάποιοι εγκλωβίζονται στο λαβύρινθο των αρνητικών σκέψεων και της αγωνίας, ενώ άλλοι καταφέρνουν να χαμογελούν ακόμα κι όταν τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους μοιάζουν αξεπέραστα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πώς αντιμετωπίζει καθένας μας όσα συμβαίνουν γύρω του. Κι αυτό, σύμφωνα με τον συγγραφέα, εξαρτάται από το αν έχουμε διαμορφώσει πεποιθήσεις οι οποίες, αντί να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε, μας φρενάρουν και λειτουργούν κόντρα σε όσα μας κάνουν να νιώθουμε και να ζούμε καλά: ελεύθεροι, δημιουργικοί, αποτελεσματικοί, χαρούμενοι…



Να, λοιπόν, οι τέσσερις συμφωνίες που προτείνει ο Miguel Ruiz να κάνουμε με τον εαυτό μας ώστε να αφήσουμε πίσω μας εκείνες τις πεποιθήσεις οι οποίες δεν μας αφήνουν να απολαμβάνουμε την ίδια τη ζωή:

1.       Να είμαστε άμεμπτοι στη χρήση του λόγου μας…
…τόσο όταν μιλάμε για τους άλλους όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό. «Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το λόγο σας για να κατακρίνετε τον εαυτό σας ή για να κουτσομπολεύετε τους άλλους», μας προτρέπει ο συγγραφέας. Αλήθεια, πόση αγάπη και πόση αποδοχή φανερώνουν οι λέξεις μας; Χρειαζόμαστε, άραγε, να προκαλούμε κι άλλο πόνο με το λόγο μας, σαν να μην μας έφτανε όσος έχουμε βιώσει ή βιώνουμε ήδη; Αν μιλούσαμε μόνο με αγάπη, αντί να κατακρίνουμε εμάς και τους άλλους, μήπως θα νιώθαμε καλύτερα;

2.       Να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά.
Ακόμα κι όταν τα πράγματα δείχνουν το αντίθετο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άλλοι δεν κάνουν τίποτα εξαιτίας μας – ό,τι κάνουν το κάνουν για τους δικούς τους λόγους. Σκεφτείτε την εξής περίπτωση: περνάτε ένα στοπ στο δρόμο και διασταυρώνεστε με ένα άλλο αυτοκίνητο. Το αν ο άλλος οδηγός θα αρχίσει να φωνάζει ή θα συνεχίσει τελικά την πορεία του δεν εξαρτάται καθόλου από εσάς. Η αντίδρασή του έχει να κάνει με τη συναισθηματική του κατάσταση εκείνη τη στιγμή, με την προσωπικότητά του, με πολλά πράγματα που όλα όμως αφορούν εκείνον. Εσείς, με τις πράξεις σας, είστε απλώς η αφορμή να εκδηλώσει ό,τι έχει μέσα του, καλό ή κακό. Αν, τώρα, βρισκόσασταν στην αντίθετη θέση, εκείνου που οδηγεί κανονικά και κάποιος πετάγεται από ένα στενάκι και τρακάρετε, τι επιλέγετε να κάνετε; Να νιώσετε ότι έχει συμβεί εις βάρος σας μια μεγάλη αδικία ή να κατανοήσετε ότι ο άλλος οδηγός ενήργησε όπως ενήργησε για τους δικούς του λόγους; Η αποστασιοποίηση, σύμφωνα με τον συγγραφέα, θα μας οδηγήσει μακριά από συναισθήματα όπως ενοχές, θυμό και αδικία.

3.       Να μην κάνουμε υποθέσεις.
Πόσο ξεκάθαροι είμαστε στην επικοινωνία μας; Όταν θέλουμε κάτι, έχουμε μάθει να το ζητάμε; Πόσο συχνά μπαίνει στη ζωή μας το «Αν…;»; Και πόσο συνηθίζουμε να περιμένουμε από τους άλλους να μας καταλάβουν χωρίς να τους εξηγήσουμε πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα; Όταν κάνουμε υποθέσεις, λέει ο Miguel Ruiz, λειτουργούμε σαν να γνωρίζουμε τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι άλλοι. Αυτή και μόνο η Συμφωνία είναι ικανή να αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Γιατί θα βγάλει στην επιφάνεια την αλήθεια, την οποία συχνά αποφεύγουμε ακόμα κι όταν πρόκειται για τη δική μας…

4.       Να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό.
Ο «καλύτερός μας εαυτός» δεν είναι πάντοτε ο ίδιος: άλλα πράγματα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε καλά και άλλα όταν είμαστε άρρωστοι, μας θυμίζει ο συγγραφέας. Ας σταματήσουμε λοιπόν να συγκρίνουμε το «τώρα» μας με το «πριν» μας και έτσι θα πάψουμε να κατακρίνουμε τον εαυτό μας. Αρκεί όμως πράγματι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Και έτσι θα απολαύσουμε το ταξίδι αντί να αγωνιούμε για τον προορισμό.

Μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο Οι Τέσσερις Συμφωνίες εδώ

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive