, , ,

Η Πλεξούδα: ένα μικρό λογοτεχνικό θαύμα

14 Ιουν 2021

Η Κολομπανί πλέκει μαγικά τη μοίρα όλων των γυναικών που υφίστανται διακρίσεις, με αφετηρία τις παράλληλες ιστορίες τριών γυναικών  

Κι έρχονται ξαφνικά στα χέρια σου κάτι μικρά διαμαντάκια για να σου θυμίσουν ότι «γίνονται ακόμα θαύματα στον κόσμο του βιβλίου», όπως λέει η Le Figaro Littéraire για την Πλεξούδα της Λετισιά Κολομπανί. 

Το πήρα στη βαλίτσα των διακοπών διστακτικά. Προτιμώ του «τόμους», εκείνα τα ασήκωτα χιλιοσέλιδα μυθιστορήματα, γιατί μπορώ να περιπλανηθώ στους γοητευτικούς τους κόσμους για καιρό. Η Πλεξούδα μού θύμισε πως όταν ο συγγραφέας είναι δεξιοτέχνης, ο αναγνώστης προλαβαίνει μια χαρά να δεθεί με τους χαρακτήρες του μέσα σε ελάχιστες σελίδες και πως το βιβλίο του μπορεί να σε γεμίσει με μια αίσθηση πληρότητας κι ας είναι κάτι λιγότερο από 300 σελίδες. 

Οι παράλληλες ιστορίες τριών γυναικών στην Ινδία, το Παλέρμο και το Μόντρεαλ, που καλούνται να παλέψουν ενάντια στη μοίρα την οποία τους έχουν επιβάλει η σημερινή εποχή και όλες οι προηγούμενες αθροιστικά, με σόκαραν, με θύμωσαν, με στεναχώρησαν και στο τέλος, πλεγμένες μαγικά σαν σε μια πλεξούδα, αποκατέστησαν την αισιοδοξία μου. 

Το λέω χρόνια τώρα: με τόσα που έχουμε να παλέψουμε εμείς οι γυναίκες, το μεταξύ μας δίκτυο υποστήριξης μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο που εισπράττουμε για κάθε διάκριση και κάθε περιθωριοποίηση που μας επιβάλλεται. Καμιά φορά αυτό το δίκτυο είναι αόρατο στα μάτια μας, μα πάντα εκεί. Αυτό πλέκει η Κολομπανί στην Πλεξούδα. Και το κάνει αριστουργηματικά. 


INFO

Η Λετισιά Κολομπανί είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και θεατρική συγγραφέας. Το βιβλίο της Η Πλεξούδα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μπορείς να διαβάσεις τα πρώτα κεφάλαια εδώ και να το παραγγείλεις από εδώ

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive