, ,

Πριν να Γίνουμε Δικές σου: το ιστορικό μυθιστόρημα που με συγκίνησε

11 Ιαν 2021



Η ιστορία των παιδιών που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα της Τζόρτζια Ταν στο Τενεσί της μεγάλης ύφεσης ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου της Λάιζα Γουίνγκεϊτ  


Πριν γίνω μαμά πιθανότατα θα το προσπερνούσα στα ράφια του βιβλιοπωλείου. Τώρα όμως είναι αλλιώς, όπως τόσα άλλα. Η ιστορία όλων εκείνων των παιδιών που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα της Τζόρτζια Ταν στο Τενεσί της μεγάλης ύφεσης ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου της Λάιζα Γουίνγκεϊτ  Πριν να Γίνουμε Δικές σου και σου μαγκώνει την καρδιά.

Η Ριλ Φος ζει δύσκολα αλλά ευτυχισμένη και μαγικά, στο πλωτό σπίτι στο ποτάμι, μαζί με τα τέσσερα αδέρφια της και τους γονείς τους. Οι μέρες τους έχουν τη γεύση του νερού και τη μυρωδιά του βάλτου. Ώσπου οι άνθρωποι της Ταν κυριολεκτικά αρπάζουν τα παιδιά για να τα μεταφέρουν στο απάνθρωπο Οικοτροφείο του Τενεσί και έπειτα να τα παρουσιάσουν σαν εκθέματα σε πιθανούς πλούσιους αγοραστές. Κάποια δεν επιβιώνουν από την κακοποίηση, ενώ άλλα στέκονται τυχερά και υιοθετούνται από οικογένειες που τους προσφέρουν σχεδόν όλα όσα έχασαν: αγάπη, φροντίδα, τρυφερότητα, τροφή και ρούχα, αξιοπρέπεια, αλλά ποτέ δεν αντικαθιστούν τους γονείς που χάθηκαν για πάντα. 

Είναι πραγματικά θαυμαστό πώς με τέτοια βιώματα μερικά από αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν μια καλή ζωή. Ο αναγνώστης ίσως μπορέσει να διακρίνει τους μηχανισμούς άμυνας και επιβίωσης που αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να ζήσουν, να συνεχίσουν να ελπίζουν, να προχωρήσουν μπροστά και να εξελιχθούν σε σπουδαίους ανθρώπους που ξέρουν να αγαπούν. 

Η διπλή αφήγηση μας μεταφέρει από το παρόν της Έιβερι Στάφορντ, δικηγόρου μεγάλης οικογένειας πολιτικών στον αμερικανικό νότο, στο παρελθόν της Ριλ Φος, ώσπου οι δυο γραμμές συναντούνται κάνοντάς σε να δακρύζεις από συγκίνηση. Μπορεί το love story twist στην ιστορία της Έιβερι να μου φάνηκε ότι απλώς δεν χρειαζόταν, αλλά το προσπέρασα με ευκολία μπροστά στη συνολικά σφιχτή αφήγηση του βιβλίου Πριν να Γίνουμε Δικές σου και στις συνταρακτικές αποκαλύψεις όλων όσα συνέβαιναν υπό την εποπτεία της Τζόρτζια Ταν. 

Αυτό είναι και το μεγάλο ατού κάθε καλού ιστορικού μυθιστορήματος, όπως είναι το βιβλίο της Γουίνγκεϊτ: ότι μέσα από τις σελίδες του ανοίγει ένα παράθυρο στο συγκλονιστικό παρελθόν. Και αποκαθιστά την ελπίδα ότι κάποιες αποκαλύψεις ίσως κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Η Τζόρτζια Ταν δρούσε από τη δεκαετία του ’20 μέχρι το 1950 και «τα αρχεία της παρέμειναν σφραγισμένα μέχρι το 1995», αναφέρει η συγγραφέας σε σημείωμα στο τέλος του βιβλίου. «Αν υπάρχει ένα μάθημα στην ιστορία των παιδιών της οικογένειας Φος και στην πραγματική ιστορία της Εταιρίας Οικοτροφείων του Τενεσί είναι ότι τα μωρά και τα παιδιά, από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου κι αν προέρχονται, δεν είναι αγαθά ούτε αντικείμενα ούτε άγραφοι πίνακες, όπως τόσο συχνά περιέγραφε τους οικότροφούς της η Ταν. Είναι ανθρώπινα όντα με τις δικές τους ιστορίες, ανάγκες, ελπίδες και όνειρα». 


INFO

Μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου της Λάιζα Γουίνγκεϊτ Πριν να Γίνουμε Δικές σου στο site των εκδόσεων Ωκεανός και να το παραγγείλεις από εδώ



Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive