,

Αρνητικά συναισθήματα: Απενοχοποίηση τώρα!

6 Μαρ 2018

Μόνο αν τα αγκαλιάσεις και τα αποδεχτείς θα μπορέσεις να προχωρήσεις


Θλίψη, απογοήτευση κι απόγνωση, θυμός, ενοχές, μοναξιά και φόβος. Τα ονομάζουμε αρνητικά συναισθήματα και δεν υπάρχει κανείς (υγιής) άνθρωπος που να τα θέλει. Υπάρχει κανείς που να βουτάει οικειοθελώς στη σκοτεινιά της θλίψης; Κάποιος που να θέλει να νιώθει αυτό το άδειασμα μετά από κάθε ξέσπασμα θυμού;

«Πώς να ξεπεράσεις τους φόβους σου», «Διώξε τη θλίψη», «10 τρόποι για να μη θυμώνεις»… Καταβροχθίζουμε ποστ ψυχολόγων και βιβλία αυτοβοήθειας, κλικάρουμε το ένα μετά το άλλο τα βίντεο μεγάλων motivational speakers και life coaches, κι όλα αυτά για να τελειώνουμε επιτέλους με τα αρνητικά (μας) συναισθήματα.

Γιατί πονάει. Πονάει αληθινά και βαθιά σε κάθε κύτταρό μας κάθε φορά που μας καταβάλλει ένα αρνητικό συναίσθημα. 

Κι έτσι τρέχουμε άλλοτε να τα κρύψουμε κάτω απ’ το χαλί, να τα ξεφορτωθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, κι άλλοτε να τα «ξεπεράσουμε» ή να τα προσπεράσουμε. Λες και δεν θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας…

Γιατί αυτά επιμένουν, επιστρέφουν και μάλιστα τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερη ένταση. Αρκεί μια αναποδιά ή μια «κακή» στιγμή για να ξαναφουντώσουν. Και πάμε πάλι απ’ την αρχή να σηκώνεις το χαλί και να πασχίζεις να τα σπρώξεις από κάτω παρά τον κόντρα άνεμο.

Κι άλλος πόνος.

Πάλι;

Πόσο ακόμα;

Δεν αντέχω άλλο. Δεν θέλω άλλο…

ΑΜΥΝΑ ΚΙ ΕΠΙΘΕΣΗ
Ή μπορεί και να τα έχεις καταφέρει να τα κλείσεις σ’ ένα κουτάκι. Το έχεις κλειδώσει κι έχεις πετάξει το κλειδί. Νομίζεις ότι έχεις κάνει την κίνηση ματ. Γιατί ποτέ πια δεν θα νιώσεις ξανά αυτόν τον πόνο. Έχεις σηκώσει τείχη γύρω απ’ την καρδιά σου και δεν σε αγγίξει τίποτα. Είσαι υπεράνω. Είσαι ζεν (νομίζεις…). Και μια μέρα ξυπνάς και καταλαβαίνεις ότι κλείνοντας όλες τις χαραμάδες δεν αφήνεις να περάσει τίποτα: ούτε πόνος, μα ούτε και χαρά. Ικανοποίηση; Καμία. Ενθουσιασμός; Ούτε γι' αστείο. Αγάπη; Ρηχή, μια φορεσιά. Έχεις χρόνια να νιώσεις την καρδιά σου να χτυπάει. Η άμυνά σου έχει μετατραπεί στη χειρότερη επίθεση που θα μπορούσες να δεχτείς. Και την έχεις οργανώσει εσύ…

Κι άλλος πόνος.

Πάλι;

Πόσο ακόμα;

Δεν αντέχω άλλο. Δεν θέλω άλλο…

Ήρθε η ώρα να ζητήσω βοήθεια.

Ψυχοθεραπεία, life coaching, αυτοβελτίωση… Η βοήθεια μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει. Διαφορετική για τον καθέναν και για κάθε περίοδο της ζωής μας, αλλά υπάρχει κάπου εκεί έξω, αρκεί να την αναζητήσεις.



Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ 
(ΜΟΥ, ΣΟΥ & ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…)
Μέχρι να την ανα-ζητήσεις (και να την λάβεις), μπορείς να δοκιμάσεις να αναγνωρίσεις τη φωτεινή πλευρά των αρνητικών συναισθημάτων – γιατί, ναι, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να λειτουργήσουν και θετικά. 

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί πλέον αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα, παρόλο τον πόνο που μας προκαλούν, δεν είναι παρά σημάδια ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει στη ζωή μας. Αν σταματήσουμε για λίγο να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί ή πίσω από ψευτο-χαρούμενες selfie, αν μάθουμε να τα ακούμε, μπορούν να μας δείξουν το δρόμο προς μια καλύτερη ζωή. 

Ίσως πίσω από τον θυμό προς τον συνάδελφο που μας βάζει τρικλοποδιές να κρύβεται η ανάγκη να μάθουμε να προστατεύουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μπορεί πίσω από την απογοήτευση που ο σύντροφός μας δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά επιθυμούμε να βρίσκεται η ανάγκη να μάθουμε να επικοινωνούμε εμείς καλύτερα τα θέλω μας. Και πιθανόν πίσω από τη θλίψη ότι η ζωή μας είναι άδεια να κρύβεται μια πεποίθηση ή ένας κανόνας του μυαλού μας (όπως τους ονομάζουν οι life coaches).

Ο μεγαλύτερος life coach της εποχής μας, ο Tony Robbins, όπως μάλλον θα έχεις φανταστεί, ανήκει στους οπαδούς αυτής της νέας θεώρησης των αρνητικών συναισθημάτων, λέει ο Μιχάλης Χριστοδούλου, πιστοποιημένος life coach από τον Tony Robbins. «Για τον Robbins, όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι η επικοινωνία μας με τον εαυτό μας. Αυτός είναι ο τρόπος να “μας μιλήσει” ο εαυτός μας: όλα τα θετικά και τα αρνητικά μας συναισθήματα». 

Στο βιβλίο του Ξυπνήστε το Γίγαντα Μέσα Σας (εκδ. Διόπτρα) ο Tony Robbins γράφει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα συναισθήματα που νιώθετε αυτή τη στιγμή είναι ένα δώρο, μια κατευθυντήρια γραμμή, ένα σύστημα υποστήριξης, ένα κάλεσμα για δράση […] Τα συναισθήματα που μέχρι τώρα θεωρούσατε αρνητικά είναι ένα κάλεσμα να δράσετε». Γι’ αυτό και αντί να τα ονομάζει «αρνητικά συναισθήματα», τα αποκαλεί «Σήματα Δράσης». 

Τι μας δείχνουν αυτά τα σήματα; Τι μηνύματα μας στέλνουν; «Σας λένε ότι αυτό που κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα και ότι αισθάνεστε πόνο είτε επειδή δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είτε επειδή δεν είναι σωστές οι διαδικασίες που ακολουθείτε, δηλαδή οι πράξεις σας ή ο τρόπος με τον οποίο γνωστοποιείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους άλλους».

«Άκουσε λοιπόν αυτό το μήνυμα», είναι σαν να μας λέει ο Robbins, «κι ακολούθησε αυτό το σήμα που σου δείχνει η καρδιά σου».

Η καρδιά σου πονάει με κάθε αρνητικό συναίσθημα, γιατί, όπως είχε πει κι ένα δάσκαλος της κόρης μου βλέποντάς την να κλαίει, «δεν είσαι φτιαγμένη για να κλαίς, αλλά για να γελάς». Κι αν κάποιες φορές κλαις, είναι γιατί το μέσα σου πονάει που δεν εκπληρώνεις την αποστολή σου: να ζεις βουτηγμένη μέσα στην ομορφιά. 



BONUS TIPS ΑΠΟ ΤΟΝ TONY ROBBINS
Ο Tony Robbins έχει να μας προτείνει έναν τρόπο για να κόψουμε δρόμο: για κάθε αρνητικό συναίσθημα, κάθε Σήμα Δράσης, ο διασημότερος life coach έχει εντοπίσει ένα «Συναίσθημα Δύναμης», το οποίο μπορεί να γύρει τη ζυγαριά και να αποδυναμώσει τον πόνο του αρνητικού συναισθήματος που νιώθουμε. Και τα συνοψίζει όλα στο βιβλίο του Ξυπνήστε το Γίγαντα Μέσα Σας.

- Όταν νιώθεις ανησυχία, βάλε στη ζωή σου αγάπη και στοργή.
- Όταν νιώθεις φόβο, βάλε στη ζωή σου εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.
- Όταν νιώθεις πόνο, βάλε στη ζωή σου περιέργεια.
- Όταν νιώθεις θυμό, βάλε στη ζωή σου πάθος και ενθουσιασμό.
- Όταν νιώθεις απογοήτευση, βάλε στη ζωή σου αποφασιστικότητα.
- Όταν νιώθεις απελπισία, βάλε στη ζωή σου ευελιξία.
- Όταν νιώθεις ενοχές, βάλε στη ζωή σου αυτοπεποίθηση.
- Όταν νιώθεις ανεπάρκεια, βάλε στη ζωή σου ευθυμία.
- Όταν νιώθεις υπερφόρτωση, βάλε στη ζωή σου ευεξία.
- Όταν νιώθεις μοναξιά, βάλε στη ζωή σου προσφορά.

Αυτού του είδους η δράση, ανάλογα με το κάθε Σήμα Δράσης, είναι αρκετή για να απαλύνει τον πόνο. Όχι όμως ικανή για να τον διώξει για καιρό ή σε βάθος. Γιατί μπορεί οι life coaches να μιλούν για Σήματα Δράσης και να μας κινητοποιούν να δράσουμε ώστε να αλλάξουμε όσα δεν μας εξυπηρετούν, αλλά πρώτος από όλους ο Tony Robbins αποφεύγει τις εύκολες λύσεις. Πρώτος από όλους λέει ότι η προσωπική εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Ότι χωρίς αυτογνωσία, είναι μετρημένα τα βήματα που μπορεί κανείς να κάνει προς τα εμπρός. 

Γι’ αυτό, κάνε ησυχία για να ακούσεις τα μηνύματα που σου στέλνουν τα συναισθήματά σου. Αγκάλιασέ τα, δέξου τα και ζήτησε βοήθεια αν δυσκολεύεσαι να αποκωδικοποιήσεις τα μηνύματά τους. 

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive