, , ,

Τοξικές φιλίες: 13 σημάδια για να τις αναγνωρίσεις.

23 Ιουν 2015

Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλεις από τη ζωή σου κάποιους ανθρώπους;

Με την κολλητή σου είστε φίλες από το Λύκειο, αλλά τον τελευταίο καιρό που όλα δείχνουν ότι έχεις γνωρίσει τον έρωτα της ζωής σου, «πιάνεις» από τη μεριά της μια ζήλια λίγο πιο έντονη από ό,τι συνήθως. Είναι και που δεν την είδες να χαίρεται ακριβώς με την προαγωγή την οποία πήρες τον προηγούμενο μήνα στη δουλειά… Συχνά στη ζωή μας έρχονται στιγμές που δοκιμάζουν τις σχέσεις μας ακόμα και με τις καλύτερές μας φίλες. Όταν όμως τα όρια ξεπερνιούνται και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν και τις καλύτερες προθέσεις, ίσως είναι η ώρα να τους βγάλουμε από τη ζωή μας, όσο κι αν μας πονάει και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Η δρ Suzanne Degges-White, από το Northern Illinois University, αποκωδικοποιεί τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ειδικό, τα σημάδια που μας δείχνουν προς την έξοδο κινδύνου από μια φιλία είναι δύο ειδών:

Α. Αυτά που μας ψιθυρίζει η διαίσθησή μας. «Αν και όλες μας», εξηγεί η Degges-White, «ξέρουμε ότι πρέπει να ακούμε τη διαίσθησή μας, τις περισσότερες φορές νιώθουμε ότι οι φίλες μας αξίζουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας». Πώς αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να ακούσουμε τη διαίσθησή μας;

      1. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι όταν περνάμε χρόνο με το συγκεκριμένο άνθρωπο, καταλήγουμε να νιώθουμε χειρότερα αντί για καλύτερα.

      2. Αν πιάσουμε τον εαυτό μας να ψάχνει να βρει λόγους για να μη βρεθούμε μαζί του ή τρόπους να ακυρώσουμε κάτι που έχουμε ήδη κανονίσει.

Β. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα σημάδια τα οποία αφορούν συγκεκριμένα συμβάντα και που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη φιλική σχέση, όπως:

1. Η φίλη σου θέλει να περνάτε χρόνο μαζί μόνο όταν χρειάζεται κάτι από εσένα.
2. Το συγκεκριμένο άτομο θέλει να σε απομονώσει από τις υπόλοιπες σχέσεις σου, συχνά μιλώντας σου άσχημα για το σύντροφο ή άλλους φίλους σου.
3Χρειάζεται συχνά να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά της ή να την υπερασπιστείς όταν μιλάς σε τρίτους φίλους, που ενδεχομένως βλέπουν τα πράγματα με πιο καθαρό μάτι.
4. Συνειδητοποιείς ότι στη σχέση αυτή εσύ δίνεις περισσότερα σε μόνιμη βάση.«Οι περισσότερες από εμάς το καταλαβαίνουμε σε κάποιο βαθμό αν μια φιλία έχει γίνει τοξική. Παρ’ όλα αυτά, συχνά μας είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι έχουμε κάνει λάθος που έχουμε εμπιστευθεί το συγκεκριμένο άτομο», λέει η Degges-White. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι επιπλέον hints ότι ήρθε η ώρα να απομακρύνεις αυτόν τον άνθρωπο από τη ζωή σου, έχε τα μάτια σου ανοιχτά και για τις παρακάτω 7 περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ίσως δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις:

1.       Νέες γνωριμίες που θέλουν να μονοπωλούν το χρόνο σου.
2.       Άτομα που σε παίρνουν τηλέφωνο μόνο όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή τους.
3.       Φίλοι ή φίλες που θέλουν να κάνετε μαζί πράγματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους, ενώ αγνοούν τα δικά σου «θέλω».
4.       Άνθρωποι που μονοπωλούν τη συζήτηση συνεχώς και δεν σου αφήνουν το περιθώριο να πεις τη γνώμη σου ή το πώς νιώθεις.
5.       Σου παραπονιούνται μονίμως ότι δεν τους αφιερώνεις αρκετό χρόνο ή δεν τους καταλαβαίνεις…
6.       Σε βλέπουν ανταγωνιστικά.
7.       Άτομα που ενώ ζητούν με ευκολία δανεικά, αργούν να σου τα επιστρέψουν και χρειάζεται να τους θυμίσεις ότι είναι άλλο η φιλία και άλλο ο τραπεζικός λογαριασμός.

TO BE (FRIENDS) OR NOT TO BE, THAT IS THE QUESTION…

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Και είναι αλήθεια, όταν τα πράγματα στη ζωή μας είναι ζόρικα, ξέρουμε πολύ καλά πού να στραφούμε: σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι πάντα εκεί για εμάς, που τους έχουμε πάρει στις 11 το βράδυ και 10’ αργότερα τους ανοίγουμε την πόρτα με κατακόκκινα μάτια, πρησμένα από το κλάμα. Υπάρχει όμως και ένας άλλος δείκτης για να ξεχωρίζουμε την αληθινή φιλία: οι στιγμές και οι περίοδοι στη ζωή μας που όλα πηγαίνουν θαυμάσια. Δεν κρίνονται μόνο στα δύσκολα οι πραγματικοί φίλοι, αλλά και στα καλά. Εκείνοι που είναι αληθινά κοντά μας είναι όσοι χαίρονται με τη χαρά μας και μάλιστα με την καρδιά τους! Εκείνοι που πετούν από τη χαρά τους όταν τους ανακοινώνουμε ότι βρήκαμε δουλειά, τον άντρα των ονείρων μας ή ακόμα και… το τέλειο φόρεμα για το γάμο που έχουμε το Σάββατο. Εκείνοι που έρχονται χωρίς δεύτερη σκέψη να καθαρίσουμε μαζί το καινούριο σπίτι που μόλις νοικιάσαμε. Εκείνοι που ξέρεις ότι θα δακρύσουν από συγκίνηση όταν θα τους πούμε ότι το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε (επιτέλους) θετικό. Αν στις παραπάνω προτάσεις μόλις αναγνώρισες την κολλητή σου, θύμισε στον εαυτό σου πόσο τυχερή είσαι και στείλε της ένα (ηλεκτρονικό, έστω) φιλί! Αν όχι, ξέρεις τι να κάνεις…

Extra Tip: αν έχεις αρνητικούς ανθρώπους γύρω σου, διάβασε εδώ πώς μπορείς να καταφέρεις να μη σε επηρεάζουν.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive