, , , , , , , , ,

Βρες τι δεν σε αφήνει να απολαύσεις τη ζωή σε μόλις 5'

21 Ιαν 2015

Άγχος, φόβος & ενοχές ή αισιοδοξία & χαρά; Εσύ πόσο ψηλά βρίσκεσαι στην «κλίμακα συνειδητότητας»;

Ο δρ David R. Hawkins είναι ένας ψυχίατρος πολύ διαφορετικός από τους περισσότερους συναδέλφους του. Κι αυτό, γιατί στις έρευνες και τα συγγράμματά του συνδυάζει την ψυχιατρική με την πνευματική εξέλιξη και τις διδασκαλίες της Ανατολής. Έχει δώσει διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης, του Notre Dame και στο Harvard και έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και την Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής, αλλά ταυτόχρονα είναι σύμβουλος σε βουδιστικούς, καθολικούς και προτεσταντικούς ναούς. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η «κλίμακα συνειδητότητας» (ή «χάρτης συνειδητότητας») το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Power vs Force: The Hidden Determinants of Human Behavior, ένα μπεστ σέλερ που έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Πιστεύοντας ότι η ουσία στη ζωή μας είναι να βιώνουμε χαρά, δηλώνει ότι στόχος του έργου του είναι να ενώσει «τις κουκίδες ώστε να εμφανιστεί η κρυμμένη εικόνα. Ελπίζω με αυτό το έργο να βρω τις αιτίες όλου αυτού του πόνου [που βιώνουν οι άνθρωποι] … και να βοηθήσω ώστε η συνειδητότητα όλων μας να φτάσει στο επίπεδο της χαράς, η οποία θα έπρεπε να είναι η ουσία της ζωής κάθε ατόμου».

Σύμφωνα με το συγγραφέα, τα συναισθήματά μας και η άποψή μας για τη ζωή εξαρτώνται από το βαθμό συνειδητότητάς μας, δηλαδή με πολύ απλά λόγια, από την ικανότητά μας να ερμηνεύουμε πολύπλευρα όσα συμβαίνουν σε εμάς και στον κόσμο γύρω μας.

Έτσι, ανάλογα με το πόσο συνειδητοί είμαστε, δηλαδή το πώς ερμηνεύουμε κάθε περίοδο της ζωής μας όσα συμβαίνουν τόσο σε εμάς όσο και γύρω μας, καθένας μας ανήκει σε ένα σκαλοπατάκι στην κλίμακα συνειδητότητας. Κάθε σκαλοπάτι αντιστοιχεί σε μία τιμή σε κλίμακα 0-1000. Όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε (όσο πιο κοντά στο 1000), τόσο καλύτερη αντίληψη έχουμε για τη ζωή, τόσο πιο θετικά συναισθήματα βιώνουμε και και τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα από τα σκαλοπάτια μέχρι το 200, τότε βιώνει τη ζωή αρνητικά (η σκέψη του και τα συναισθήματά του είναι αρνητικά, και οι πράξεις του ανάλογες), ενώ από το 200 και πάνω, βιώνει τη ζωή του θετικά και συμβάλλει θετικά και στη ζωή των υπολοίπων.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Hawkins, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ανέβει στην κλίμακα συνειδητότητας μόνο μερικούς βαθμούς κατά την περίοδο της ζωής του. Όμως αν κάποιος θελήσει συνειδητά να αλλάξει συνειδητότητα και να ανέβει σε ψηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να κάνει τεράστια άλματα και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, τότε ναι, ο Hawkins επιβεβαιώνει ότι μπορούμε!

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

Κάθε επίπεδο στην κλίμακα συνειδητότητας αντιστοιχεί σε διαφορετικά συναισθήματα και σε διαφορετικό τρόπο θεώρησης της ίδιας της ζωής. Αλλιώς αισθάνεται και βλέπει τη ζωή κάποιος που βρίσκεται στο 120 και αλλιώς κάποιος που βρίσκεται στο 451. Ποιες είναι οι βαθμίδες και σε τι αντιστοιχεί καθεμία;
1.       Επίπεδο 20: Το στάδιο της δυστυχίας και της ταπείνωσης. Βλέπουμε τη ζωή ως θλιβερή.
2.       Επίπεδο 30: Αισθανόμαστε ενοχή και βλέπουμε τα πάντα στη ζωή ως αρνητικά.
3.       Επίπεδο 50: Το στάδιο της απάθειας, όπου αισθανόμαστε απόγνωση και βλέπουμε τη ζωή ως μάταια.
4.       Επίπεδο 75: Αισθανόμαστε θλίψη και βλέπουμε τη ζωή ως τραγική.
5.       Επίπεδο 100. Νιώθουμε άγχος και φόβο, θεωρούμε τη ζωή τρομακτική.
6.       Επίπεδο 125: Επιθυμούμε, λαχταράμε και έχουμε προσδοκίες, αλλά η ζωή μάς απογοητεύει.
7.       Επίπεδο 150. Αισθανόμαστε μίσος, θυμό και τη ζωή μας κυβερνά ο ανταγωνισμός.
8.       Επίπεδο 175. Στο στάδιο της περιφρόνησης είμαστε υπερόπτες και έχουμε απαιτήσεις από εμάς, τους άλλους και την ίδια τη ζωή που δύσκολα ικανοποιούνται. Η ζωή, όπως κι εμείς είναι απαιτητική.
9.       Επίπεδο 200. Στο στάδιο που διαχωρίζει τη θετική εμπειρία από την αρνητική, νιώθουμε θάρρος, βιώνουμε επιβεβαίωση και πλέον η ζωή με νόημα είναι εφικτή.
10.   Επίπεδο 250. Έχουμε πίστη και η ζωή μας μας ικανοποιεί.
11.   Επίπεδο 310. Με μία λέξη, αισιοδοξία!
12.   Επίπεδο 350. Στο στάδιο της αποδοχής, συγχωρούμε και βιώνουμε αρμονία στη ζωή μας.
13.   Επίπεδο 400. Εδώ έχουμε βρει το σκοπό της ζωής μας – όλα έχουν νόημα και είμαστε σε θέση να το δούμε.
14.   Επίπεδο 500. Νιώθουμε αγάπη και από τη ζωή εισπράττουμε καλοσύνη.
15.   Επίπεδο 540. Βιώνουμε γαλήνη και χαρά και στη ζωή μας απολαμβάνουμε πληρότητα.
16.   Επίπεδο 600. Νιώθουμε ευτυχία και πως η ζωή μας είναι ιδανική.
17.   Επίπεδο 700-1000. Στο στάδιο της απόλυτης επίγνωσης (ή της αφύπνισης), αυτό που βιώνουμε δεν υπάρχουν λόγια που να το περιγράφουν. Η ζωή απλά ΕΙΝΑΙ, όπως και εμείς...


Ο δρ Hawkins έχει δεχτεί κριτική όσον αφορά την επιστημονική απόδειξη της θεωρίας του. Από την άλλη πλευρά, πολλοί παραδέχονται ότι στα συγγράμματά του καθρεφτίζονται με ακρίβεια τα στάδια πνευματικής εξέλιξης τα οποία αναφέρουν οι ιερές διδασκαλίες της Ανατολής.  Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, εμείς αξίζει να κρατήσουμε το εξής: μπορούμε να επιμένουμε να βλέπουμε τη ζωή μέσα από ένα γκρίζο φακό ή να κοιτάξουμε κατάματα όσα νιώθουμε και πιστεύουμε, και να αποφασίσουμε πού θα θέλαμε να βρισκόμαστε στην κλίμακα του Hawkinsαν με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιος που εμπιστευόμαστε απόλυτα μας επιβεβαίωνε ότι πράγματι ισχύει: πάνω ή κάτω από το ορόσημο του 200; Πώς θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας; Με άγχος, φόβο κι ενοχές ή με αισιοδοξία, πληρότητα, χαρά και πίστη;

Tip: Τύπωσε τον πίνακα με την κλίμακα συνειδητότητας και έχε τον στο γραφείο ή στην τσάντα σου για «reality check» όποτε συνειδητοποιείς ότι νιώθεις αρνητικά συναισθήματα!


Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive