, ,

Το Πράσινο Σημειωματάριο: πρωτότυπο, αισιόδοξο και ζεστό σαν αγκαλιά

23 Σεπ 2022

...ή αλλιώς, ένα άλλο Love Actually σε βιβλίο <3 


Το μυθιστόρημα Το Πράσινο Σημειωματάριο θα μπορούσε εύκολα να το έχει γράψει ο Richard Curtis, ο σεναριογράφος των πολύ πολύ αγαπημένων Love Actually, Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ, Όσα Φέρνει ο Χρόνος, Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία, επεισοδίων από τη Μαύρη Οχιά (δεν συνεχίζω, ο κατάλογος είναι μακρύς και πολύ ενδιαφέρων). Κι όμως, είναι το πρώτο βιβλίο της Βρετανής Clare Pooley. Μέσα από τη γραφή της αγάπησα από τις πρώτες κιόλας σελίδες το φλεγματικό χιούμορ, την αμεσότητα, τη συγκίνηση χωρίς μελό (που μου θύμισε τα βιβλία Ο Άντρας που δεν Τηλεφώνησε και το Πολύ Μακριά, Πολύ Κοντά). Και την ικανότητά της να ντύνει με απλότητα, όπως και ο Curtis, μερικές από τις πιο σημαντικές σκέψεις για τη ζωή, όπως το τι σημαίνει να είναι κανείς αυθεντικός. Προς τον εαυτό του και τους άλλους.

Ο Τζούλιαν Τζεσόπ (κάστινγκ δεν θα χρειαζόταν καν, το ρόλο θα τον έπαιρνε ασυζητητί ο Bill Nigh) ξεκινάει το «Πείραμα της αυθεντικότητας». Ο 79χρονος που κάποτε υπήρξε διάσημος προσωπογράφος αλλά πλέον ζει απομονωμένος, χωρίς την αγαπημένη του σύντροφο-μούσα και ξεχασμένος από τους celebrities φίλους, γράφει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα σημειωματάριο και το αφήνει στο καφέ της Μόνικα. Στήνει τα γρανάζια της μηχανής του, πετάει τη βόμβα γράφοντας «Τι θα γινόταν αν μοιραζόσουν την αλήθεια;» και εξαφανίζεται. 

Οι κανόνες είναι άγραφοι, αλλά όποιος βρίσκει το σημειωματάριο διαβάζει τις ιστορίες των προηγούμενων, γράφει τη δική του και το περνάει στον επόμενο ανυποψίαστο αποδέκτη. Έλα όμως που όλη αυτή η διαδικασία κινητοποιεί σε όλους διεργασίες εσωτερικές και εξωτερικές που ούτε τις φαντάζονταν. Γίνεται να μείνει κανείς ασυγκίνητος μπροστά στο ξεγύμνωμα του άλλου, ακόμα και αν του είναι άγνωστος; Θα αφήσει κάποιος έστω για λίγο στην άκρη τον μικρόκοσμό του για να προσπαθήσει να κάνει τη ζωή του άλλου ομορφότερη; Το Πράσινο Σημειωματάριο φέρνει κοντά έξι αγνώστους, οδηγώντας τους σε απροσδόκητες φιλίες και αγάπες. Οι ζωές τους συνυφαίνονται, αποκαλύπτοντας στο τέλος τη δύναμη και το μεγαλείο της ειλικρίνειας.

Αυτή είναι η ομορφιά του μυθιστορήματος της πρωτοεμφανιζόμενης Pooley: αποκαλύπτει πόσο απελευθερωτικό και ανταποδοτικό είναι το να ξεφεύγεις από τα στενά όρια του εαυτούλη σου, να κοιτάζεις κατάματα την αλήθεια σου και να δέχεσαι εκείνη του άλλου. 

Οι χαρακτήρες είναι όλοι καταπληκτικοί, η λονδρέζικη ατμόσφαιρα σε κάνει να θέλεις να κλείσεις εισιτήριο με την επόμενη πτήση και μέχρι και η τελευταία σελίδα κρύβει μια ανατροπή. 

Το Πράσινο Σημειωματάριο είναι ό,τι πρέπει αν θέλεις αυτό το φθινόπωρο να ξεκινήσει με ένα βιβλίο ζεστό σαν αγκαλιά.


INFO

Το Πράσινο Σημειωματάριο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μπορείς να ξεφυλλίσεις τις πρώτες του σελίδες εδώ και να το παραγγείλεις από εδώ. Εγώ μετράω αντίστροφα για την κυκλοφορία και του επόμενου βιβλίου της Pooley, Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Νοέμβριο! 


Σχετικα αρθρα

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Live life today με κάθε νέο post

Popular Posts

Subscribe and Follow

Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι για κάποιο blogpost από το Living Life Today; Να με ενημερώσεις για κάτι που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα; Μπορείς να με βρεις μέσω Facebook και LinkedIn ή να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας. Ό,τι κι αν επιλέξεις, το μήνυμά σου θα το λάβω και θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ!

Τα προφίλ μου στα social media

Blog Archive